Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτοκτονία - Οι τράπεζες εισβάλλουν στην αγορά ιδιωτικού χρέους 1,7 τρισ. δολ. και προκαλούν κόλαση αφερεγγυότητας

Αυτοκτονία - Οι τράπεζες εισβάλλουν στην αγορά ιδιωτικού χρέους 1,7 τρισ. δολ. και προκαλούν κόλαση αφερεγγυότητας
H προειδοποίηση Dimon και η υπερβολική μόχλευση
Μια νέα φούσκα αρχίζει να διαμορφώνεται στις ΗΠΑ, αυτή στην αγορά του ιδιωτικού χρέους.
Οι τραπεζικοί γίγαντες των ΗΠΑ που κάποτε απειλούνταν από την αναπτυσσόμενη δυναμική της ιδιωτικής πίστης, εξακολουθούν να βρίσκουν περισσότερους τρόπους - και πολύ περισσότερα χρήματα - για να αντλήσουν κέρδη από τον κλάδο.
Αυτή η μόχλευση στη... μόχλευση όμως κινδυνεύει να προκαλέσει μια τεράστια φούσκα η οποία εάν σκάσει θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.
Η ιδιωτική πίστωση είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που ορίζεται από μη τραπεζικό δανεισμό όπου το χρέος δεν εκδίδεται ή δεν διαπραγματεύεται στις δημόσιες αγορές.
Η ιδιωτική πίστωση επίσης να αναφέρεται ως «άμεσος δανεισμός» ή «ιδιωτικός δανεισμός» Είναι υποσύνολο της «εναλλακτικής πίστωσης».
Επί χρόνια, η απειλή ήταν ότι οι τράπεζες θα πέταγαν από την αγορά τους μεγαλύτερους παίκτες, προσελκύοντας πελάτες και εξαλείφοντας τις επιχειρηματικές δανειακές δραστηριότητες.
Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι οι τραπεζικοί κολοσσοί των ΗΠΑ έχουν αποφασίσει εάν δεν μπορούν να αποφύγουν αυτόν τον ανταγωνισμό, να εισβάλουν σε αυτόν.
Κορυφαίες τράπεζες, όπως η Goldman Sachs., η Citigroup και η Wells Fargο έχουν ανακοινώσει σχέδια να συγκεντρώσουν περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την παροχή ιδιωτικών πιστώσεων τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.
Ορισμένες εξ αυτών προσφέρουν στους πελάτες που επενδύουν περισσότερους τρόπους για να εμπλακούν στο τομέα, με τον βραχίονα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της JPMorgan Chase να προσπαθεί να αποκτήσει μια εταιρεία παροχής ιδιωτικών πιστώσεων, όπως ανέφερε το Bloomberg.
«Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε», είπε στους επενδυτές αυτό το μήνα ο Daniel Pinto, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan.
«Πρέπει να το αγκαλιάσουμε πραγματικά και να βεβαιωθούμε ότι είμαστε κατάλληλα τοποθετημένοι για να συμμετέχουμε σε αυτήν την αγορά».
Ενώ πολλές τράπεζες έχουν εξαγγείλει projects ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ορισμένες τράπεζες έχουν βασιστεί σε μακροχρόνια προνόμια για τις επενδύσεις στις μονάδες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων τους.
Ορισμένες έχουν δεσμεύσει κεφάλαια από τους ισολογισμούς τους.

Επίσης κάποιες έχουν συνεργαστεί με άλλες εταιρείες και θα παρέχουν πρόσβαση στις σχετικές υπηρεσίες σε δανειολήπτες ή ρευστό ή και τα δύο.
Οι διευρυνόμενες «εισβολές» στην ιδιωτική πίστωση ενδέχεται να οδηγήσουν τις τράπεζες να ανταγωνίζονται με τα δικά τους παραδοσιακές γραμμές δανεισμού.
Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τράπεζες μπορεί να θεωρήσουν πιο κερδοφόρα δραστηριότητα να κερδίζουν προμήθειες αντολώντας ρευστότητα από επενδυτές όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τους ασφαλιστές για τη χρηματοδότηση δανείων, αντί να συμφωνήσουν να βάλουν χρήματα οι ίδιες και να διατρέχουν τον κίνδυνο να μην μπορούν να διανείμουν το χρέος στη λιανική αγοράχρεους.
Η στρατηγική τους επιτρέπει επίσης να προσφέρουν στους δανειολήπτες μια άλλη επιλογή αντί να κινδυνεύουν να χάσουν αυτούς τους πελάτες.
Σίγουρα, τα ποσά είναι μικρά σε σύγκριση με το ύψος των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίω της αγορας στην ιδιωτική πίστωση τα τελευταία χρόνια, καθώς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων όπως η Blackstone και η Apollo Global Management έχουν ισχυρή παρουσία στην αναπτυσσόμενη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

«Κόλαση αφερεγγυότητας»

Ακόμη και όταν καλούν να βάλουν μετρητά σε ιδιωτική πίστωση, μια ομάδα κορυφαίων τραπεζιτών έχει αρχίσει να εκπέμπει προειδοποιήσεις για πιθανούς υποκείμενους κινδύνους.
Η CEO της Citigroup, Jane Fraser, προειδοποίησε σε εκδήλωση τον περασμένο μήνα ότι υπάρχει κίνδυνος για τον αυξανόμενο αριθμό των brokers που συσσωρεύουν κεφάλαια σε ευκαιρίες άμεσου δανεισμού.
«Όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους», είπε ο Bill Winters, CEO της Standard Chartered, στην ίδια εκδήλωση.
«Όπως πάντα, τα καλά πράγματα ξεφεύγουν και μετά έρχεται η διόρθωση.
Και η δουλειά μας ως τραπεζών και η δουλειά σας ως εποπτών είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα... εκτελεστούμε όταν η παλίρροια πάει μακριά».
Ο Jamie Dimon της JPMorgan δηλωσε ότι αναμένει να εμφανιστούν προβλήματα στην ιδιωτική πίστωση και προειδοποίησε ότι «μπορεί να υπάρξει κόλαση αφερρεγυότητας», ιδίως καθώς οι πελάτες λιανικής αποκτούν πρόσβαση στην ακμάζουσα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
«Θέλετε να δώσετε πρόσβαση σε πελάτες λιανικής σε ορισμένα από αυτά τα λιγότερο ρευστα (επενδυτικά) προϊόντα;
Λοιπόν, η απάντηση είναι — πιθανότατα, αλλά μην συμπεριφέρεστε σαν να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος με αυτό», είπε ο Dimon αυτή την εβδομάδα.
«Οι πελάτες λιανικής τείνουν να κυκλώνουν στο μπλοκάκιο τους τις ευκαιρίες και να καλούν τους γερουσιαστές και τους βουλευτές τους».

Χαμηλή ζήτηση δανεισμού

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι τράπεζες προσπαθούν να ανακτήσουν μέρος των κερδών που μπορεί να είχαν χάσει από τους παίκτες στην αγορά της ιδιωτική πίστωσης.
Οι επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, προβαίνουν σε αναχρηματοδοτήσεις δανείων σε γενικές γραμμές από κοινοπρακτικές εταιρείες ορισμένων από τους πιο επικίνδυνους τύπους ιδιωτικών πιστώσεων, ανέφερε αυτό το μήνα το Bloomberg.
Τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται από τους γίγαντες της Wall Street ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έλλειψη επενδυτικών θέσεων για την τοποθέτηση των χρημάτων.
Τα υψηλά επιτόκια έχουν μειώσει τη ζήτηση δανεισμού σε όλες τις ΗΠΑ.
Τα υπόλοιπα δανείων στις έξι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας αναμένεται να αυξηθούν κατά λιγότερο από 1% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που συνέταξε το Bloomberg.
Το ποσό των χρημάτων που έχουν δεσμευτεί σε ιδιωτικά κεφάλαια που δεν έχουν ακόμη δραστηριοποιηθεί έχει φτάσει σε ύψος - ρεκόρ.
Ήδη, οι επενδυτές ανησυχούν ότι θα οδηγήσει ορισμένους διαχειριστές κεφαλαίων να προσφέρουν φθηνότερες τιμές ή να προσαρμόσουν τις δανειακές συμβάσεις ώστε να είναι πιο φιλικοί προς τους δανειολήπτες.
«Η ζήτηση για συμφωνίες είναι πολύ ισχυρή», δήλωσε ο David Mechlin, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην UBS Asset Management.
«Αλλά η ανάγκη για πίστωση δεν είναι έντονη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης