Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνηση απελπισίας: G7 και ΕΕ στοχεύουν τώρα το ρωσικό «SWIFT» – Ποιες τράπεζες κινδυνεύουν με κυρώσεις

Κίνηση απελπισίας: G7 και  ΕΕ στοχεύουν τώρα το ρωσικό «SWIFT» – Ποιες τράπεζες κινδυνεύουν με κυρώσεις
Η G7 και οι Βρυξέλλες μελετούν τώρα πιθανά βήματα πριν από τη σύνοδο κορυφής στην Ιταλία που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13 και 15 Ιουνίου
Καθώς η οικονομία της Ρωσίας δεν κατέρρευσε παρά την πίεση των ιστορικά πρωτοφανών κυρώσεων ΕΕ και η Ομάδα των Επτά (G7) εξετάζουν μέτρα που στοχεύουν σε τρίτες τράπεζες  που βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις και να εξακολουθήσει να έχει εμπορικές σχέσεις με πολλές χώρες, ανέφερε το Bloomberg την 1η Ιουνίου, επικαλούμενο πηγές τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από τον Λευκό Οίκο.
Συγκεκριμένα, οι δυτικοί σύμμαχοι εξετάζουν μέτρα κατά των τραπεζών που χρησιμοποιούν το SPFS, την εναλλακτική λύση της Ρωσίας στο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, για να παρακάμψουν τους εμπορικούς περιορισμούς, ανέφερε το πρακτορείο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νωρίτερα τον Μάιο να συμπεριληφθούν μέτρα κατά των τραπεζών που χρησιμοποιούν SPFS στο επερχόμενο 14ο πακέτο κυρώσεων.
Η G7 και οι Βρυξέλλες μελετούν τώρα πιθανά βήματα πριν από τη σύνοδο κορυφής στην Ιταλία που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13 και 15 Ιουνίου.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της G7 στην Απουλία της Ιταλίας, οι κυβερνήσεις αναμένεται να συμφωνήσουν σε μέτρα για την ενίσχυση της επιβολής των υφιστάμενων κυρώσεων κατά της Ρωσίας 
Οι δυτικές χώρες και οι εταίροι τους έχουν επιβάλει εκτεταμένους οικονομικούς περιορισμούς στη Μόσχα λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, επιδιώκοντας να περιορίσουν τα κρατικά της έσοδα και να την εμποδίσουν να αποκτήσει βασικές τεχνολογίες που απαιτούνται για την πολεμική προσπάθεια.
Η Ρωσία προσπάθησε να αποφύγει αυτές τις κυρώσεις μέσω διαφόρων τρίτων οντοτήτων στην Κίνα, την Κεντρική Ασία, την Τουρκία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το σύστημα SPFS της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, που λειτούρηησε το 2014, έγινε σημαντικό εργαλείο για αυτές τις συναλλαγές μετά την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT το 2022.
Οι εταίροι του Κιέβου επικέντρωσαν πρόσφατα τις προσπάθειές τους σε τράπεζες που είναι ύποπτες ότι διευκολύνουν αυτές τις συναλλαγές, κάτι που οδήγησε αρκετούς δανειστές να καταστήσουν αυστηρότερους τους περιορισμούς και στη συνέχεια σε πτώση των ρωσικών εισαγωγών, ανέφερε πηγή του Bloomberg.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo επισκέφθηκε πρόσφατα το Κίεβο για να έχει συνομιλίες με κορυφαίους Ουκρανούς αξιωματούχους σχετικά με τα προσεχή σχέδια ενίσχυσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης