Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Netanyahu απορρίπτει το σχέδιο Biden για εκεχειρία στη Γάζα πριν την καταστροφή της Hamas - Αντιδράσεις στην αντιπολίτευση

Ο Netanyahu απορρίπτει το σχέδιο Biden για εκεχειρία στη Γάζα πριν την καταστροφή της Hamas - Αντιδράσεις στην αντιπολίτευση
Τρεις όρους θέτει ο Benjamin Netanyahu εκ μέρους του Ισραήλ για την εκεχειρία στη Γάζα
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, επανέλαβε το Σάββατο (01/06) πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γαζάς πριν την καταστροφή της παλαιστινιακής οργάνωσης της Hamas και απορρίπτει το σχέδιο που πρότεινε, την Παρασκευή (31/05), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, θέτοντας τρεις όρους.
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ επισημαίνεται πως:
«Οι όροι του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου δεν έχουν αλλάξει:
- Η καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Hamas,
- η απελευθέρωση όλων των ομήρων και,
- η διασφάλιση ότι η Γάζα δεν αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ.
Σύμφωνα με την πρόταση, το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιμένει ότι οι όροι αυτοί θα πληρούνται πριν τεθεί σε ισχύ μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Η ιδέα ότι το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, προτού εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, είναι ανυπόστατη».
001.webp
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης καλεί τον πρωθυπουργό να μην αγνοήσει το σχέδιο Biden και προσφέρει δίκτυ ασφαλείας στην κυβέρνηση

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid κάλεσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Netanyahu να εξετάσει προσεκτικά την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα βάσει της οποίας η Hamas θα απελευθερώσει ομήρους και πρόσφερε την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι ακροδεξιοί εταίροι του συνασπισμού.
«Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν μπορεί να αγνοήσει την σημαντική ομιλία του προέδρου Biden.
Στο τραπέζι υπάρχει μία συμφωνία και πρέπει να επιτευχθεί», γράφει ο Yair Lapid σε ανάρτησή του στο Χ.
«Υπενθυμίζω στον Netanyahu ότι διαθέτει ένα δίκτυ ασφαλείας από εμάς για την απελευθέρωση των ομήρων, αν ο (Itamar) Ben Gvir και ο (Bezalel) Schmotrich αποχωρήσουν από την κυβέρνηση».

Tι προβλέπει το αμερικανικό σχέδιο για τη Γάζα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, την Παρασκευή (31/05) δήλωσε ότι το Ισραήλ πρότεινε μια νέα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αιχμαλώτων, λέγοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί η σύγκρουση.
Η νέα πρόταση που κατέθεσε ο Joe Biden, αποτελείται από τρεις φάσεις και διαφέρει από τις προηγούμενες προτάσεις επειδή η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί καθώς τα μέρη θα προχωρούν και στις τρεις.
Η πρώτη φάση διαρκεί έξι εβδομάδες κατά τη διάρκεια των οποίων οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τα πληθυσμιακά κέντρα της Γάζας.
Οι αιχμάλωτοι, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των γυναικών, που κρατούνται στη Γάζα, θα ανταλλάσσονταν με εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Ακόμα, Παλαιστίνιοι πολίτες θα επιστρέψουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Γάζας.

Συνολικά 600 φορτηγά θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα κάθε ημέρα.

Οι αναλυτές αναρωτιούνται αν οι ισραηλινές δυνάμεις θα παραμείνουν μέσα στη Γάζα ακόμη και μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας.
«Δεν γνωρίζουμε απαραίτητα αν υπάρχει κάποιου είδους αναγνώριση από την πλευρά των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ θα παραμείνει να κατέχει τμήματα της Γάζας ακόμη και μετά την επίτευξη της εκεχειρίας», δήλωσε ο Abdullah ar-Arian, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν του Κατάρ, και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα μείζον σημείο που κολλάει, το οποίο οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν συνεχώς ότι οποιοδήποτε τμήμα της Γάζας θα πρέπει να παραμείνει υπό κατοχή».
Κατά τη δεύτερη φάση του αμερικανικού σχεδίου, η παλαιστινιακή ένοπλη ομάδα της Hamas και το Ισραήλ θα διαπραγματευτούν τους όρους για τον μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών.
«Η κατάπαυση του πυρός θα εξακολουθήσει να ισχύει όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Joe Biden.
Η τρίτη φάση περιλαμβάνει ένα σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας και μια μακροπρόθεσμη πολιτική λύση.

Συνάντηση εκπροσώπων των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Ισραήλ αύριο στο Κάιρο με θέμα το άνοιγμα του περάσματος της Rafah

Η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει αύριο συνάντηση ανάμεσα σε αμερικανούς, αιγύπτιους και ισραηλινούς αξιωματούχους με θέμα «το πλήρες άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Rafah» προς την Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Qahera News.
Επικαλούμενο «υψηλόβαθμο αξιωματούχο», το δίκτυο υπενθύμισε ότι το Κάιρο απαιτεί «πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων» από τον συνοριακό σταθμό της Rafah ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Λωρίδα της Γάζας, κομβικό σημείο εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον ρημαγμένο παλαιστινιακό θύλακα.
Το Ισραήλ κατέλαβε το συνοριακό πέρασμα της Rafah τον Μάιο κατά την διάρκεια της επίθεσης του ισραηλινού στρατού κατά της πόλης της Rafah, στο νότιο άκρο της λωρίδας της Γάζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης