Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σενάρια πολέμου... με εμπλοκή Ελλάδας: Σχέδια ΝΑΤΟ για μεταφορά Αμερικάνων στρατιωτών στα σύνορα με τη Ρωσία

Σενάρια πολέμου... με εμπλοκή Ελλάδας: Σχέδια ΝΑΤΟ για μεταφορά Αμερικάνων στρατιωτών στα σύνορα με τη Ρωσία
Η Συμμαχία δημιουργεί νέους χερσαίους διαδρόμους υπό τον φόβο των ρωσικών επιθέσεων
Σχέδια μεταφοράς αμερικανικών στρατευμάτων στα σύνορα με τη Ρωσία που εμπλέκει και την Ελλάδα, επεξεργάζεται το ΝΑΤΟ σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τη Ρωσική Ομοσπονδία σε ένα από τα κράτη μέλη της Συμμαχίας.
«Το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται πολλούς «χερσαίους διαδρόμους» για να μετακινήσει γρήγορα Αμερικανούς στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα στην πρώτη γραμμή σε περίπτωση μεγάλου χερσαίου πολέμου με τη Ρωσία στην Ευρώπη», αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής Daily Telegraph.
Βάσει του δημοσιεύματος, το ΝΑΤΟ δημιουργεί αρκετούς χερσαίους διαδρόμους για τη μεταφορά αυτών των στρατευμάτων, οι οποίοι – εάν χρειαστεί – θα αντικαταστήσουν τον βασικό διάδρομο που προβλέπει την απόβαση αμερικανικών στρατευμάτων στο λιμάνι του Ρότερνταμ και τη μεταφορά τους σιδηροδρομικώς στην Πολωνία μέσω της Ολλανδίας και της Γερμανίας.
«Παρακολουθώντας και αξιολογώντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρατηρούμε ότι η Ρωσία στοχεύει τις ουκρανικές βάσεις διοικητικής μέριμνας» αναφέρει ο Alexander Solfrank, επικεφαλής της Κοινής Διοίκησης Επιμελητείας του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειάζονται πολλές εναλλακτικές διαδρομές για τη μεταφορά στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού σε όλη την Ευρώπη.

Χωρίς νόημα μεγάλες βάσεις logistics

Υπό αυτό το πρίσμα και επικαλούμενος την εμπειρία από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπως λέει ο Solfrank, θα ήταν τελείως αβάσιμο να δημιουργηθούν μεγάλες βάσεις logistics καθώς θα μπορούσαν πολύ εύκολα να γίνουν στόχοι.
Όπως λέει, το νέο σχέδιο έχει εκπονηθεί λαμβάνοντας υπόψη τέτοιους κινδύνους και περιλαμβάνει τη δημιουργία «βιώσιμων» αλυσίδων μεταφοράς.
Επιπλέον, σημειώνει πως τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας της συμμαχίας «θα είναι πάντα ανεπαρκή» για την προστασία όλων των βασικών κόμβων logistics και άλλων σημαντικών και ευάλωτων στόχων στην Ευρώπη.

Εμπλοκή Ελλάδας

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι, εκτός από τον διάδρομο εφοδιαστικής Ολλανδίας - Γερμανίας - Πολωνίας, η Συμμαχία προετοιμάζει τουλάχιστον άλλους τέσσερις:
- Ιταλία - Σλοβενία - Κροατία - Ουγγαρία,
- Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία,
-Τουρκία - Βουλγαρία - Ρουμανία και
- Νορβηγία - Σουηδία - Φινλανδία.
Βάσει των σχεδίων αυτών, τα αμερικανικά στρατεύματα, θα αποβιβαστούν σε ένα από τα πέντε προκαθορισμένα λιμάνια (Ολλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία και Νορβηγία) και στη συνέχεια θα μεταφερθούν κατά μήκος προετοιμασμένων διαδρομών επιμελητείας, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Χωρίς περιορισμούς

Μέσα σε αυτούς τους διαδρόμους μεταφοράς, τα στρατεύματα θα μπορούν να κινούνται χωρίς τους «συνήθεις επιβαλλόμενους περιορισμούς».
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Κοινή Διοίκηση Επιμελητείας του ΝΑΤΟ προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σύστημα για τη γρήγορη μεταφορά φορτίου και στρατευμάτων σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς καθυστερήσεις στα σύνορα και χωρίς την ανάγκη λήψης ειδικών αδειών από μεμονωμένα μέλη της ευρωπαϊκής Κοινότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης