Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι συνωμοσιολόγοι είχαν δίκιο: Το βαθύ κράτος αναδύθηκε από τη σκιά - Η «γκρίζα Εξοχότις» της ΕΥΠ... στο τιμόνι της Ολλανδίας

Οι συνωμοσιολόγοι είχαν δίκιο: Το βαθύ κράτος αναδύθηκε από τη σκιά - Η «γκρίζα Εξοχότις» της ΕΥΠ... στο τιμόνι της Ολλανδίας
Ο Mr ΕΥΠ της Ολλανδίας, ήθελε να βγει στη σύνταξη... αλλά τελικά θα βγει πρωθυπουργός της χώρας χωρίς να τον γννωρίζουν... οι ψηφοφόροι
Σχετικά Άρθρα
Τις επόμενες ημέρες, η Ολλανδία, που θεωρείται «η πιο φιλελεύθερη χώρα στον κόσμο», θα έχει επιτέλους νέο πρωθυπουργό.
Έτσι δίνει τέλος σε ένα θρίλερ που κράτησε πάνω από 6 μήνες στο οποίο οι νικητές των εκλογών του Νοεμβρίου προσπάθησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση με βάση τα εκλογικά αποτελέσματά τους.
Το πιο εντυπωσιακό σε αυτή την ιστορία είναι το γεγονός ότι πρωθυπουργός θα γίνει τελικά ένα πρόσωπο που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτές τις εκλογές.
Με απλά λόγια, η επιλογή εκατομμυρίων Ολλανδών ψηφοφόρων απλώς αγνοήθηκε.
Και τώρα προσπαθούν επειγόντως να παρουσιάσουν ως καθολική την έγκριση αυτής της ιδέας.
Κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών, η Ολλανδία ανέπτυξε ένα αρκετά περίπλοκο πολυκομματικό σύστημα, το οποίο παρόλα αυτά παρέμεινε ως παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εδώ και καιρό δεν υπάρχει κόμμα που να διεκδικεί την απόλυτη πλειοψηφία.
Αλλά προέκυψε μια ορισμένη συναίνεση: ο πρωθυπουργός, κατά κανόνα, γινόταν ο ηγέτης του κόμματος που λάμβανε σχετική πλειοψηφία και, κατά τη διάρκεια μακρών διαπραγματεύσεων, μπορούσε να σχηματίσει συνασπισμό με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα.
Δηλαδή, ήταν θεωρητικά δυνατό να πάρει την πρώτη θέση, αλλά να μην μπει στην κυβέρνηση, εάν το δεύτερο κόμμα κατάφερνε να λάβει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών στο κοινοβούλιο.
Η τελευταία φορά που το δεύτερο κόμμα σχημάτισε κυβέρνηση ήταν στις εκλογές του 1982. 
Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους το ευρωπαϊκό κατεστημένο συγκλονίστηκε από το γεγονός ότι το μη συστημικό αντιισλαμικό και αντιμεταναστευτικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) με επικεφαλής τον Geert Wilders κατέλαβε μια σίγουρη πρώτη θέση.
Στη συνέχεια, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για «νίκη του Putin» στην Ολλανδία.

Όλοι εναντίον ενός ορκισμένου εχθρού...

Στην αρχή, τα φιλελεύθερα κόμματα, που συμφώνησαν σε συνασπισμό με τον ορκισμένο εχθρό τους, έθεσαν ως όρο να μην είναι ο ίδιος ο Geert Wilders στην κυβέρνηση.
Και τώρα ο συνασπισμός ανακοίνωσε ότι ο 67χρονος αξιωματούχος Dick Schoof θα γίνει πρωθυπουργός.
Από τη δεκαετία του '90, ο Schoof έχει ανέβει ολόκληρη την ιεραρχική κλίμακα στα βάθη των ολλανδικών υπηρεσιών πληροφοριών και των κυβερνητικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στην ασφάλεια.
Στη δεκαετία του 2000, ηγήθηκε της Εθνικής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφαλείας (η παντοδύναμη μυστική υπηρεσία της χώρας AIVD) και έγινε ο ανώτατος δημόσιος υπάλληλος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας της Ολλανδίας.

Από τη σύνταξη στο τιμόνι της χώρας...


Έχοντας επτιχύει όλα αυτά τα ορόσημα στην καριέρα του, ο Schoof σχεδίαζε να συνταξιοδοτηθεί αυτή την άνοιξη.
Ξαφνικά, ένας μη εκλεγμένος γραφειοκράτης που πέρασε ολόκληρη τη σταδιοδρομία του στη σκιά, ωθείται στην κορυφή της ολλανδικής πολιτικής, καταλαμβάνοντας σχεδόν σίγουρα μια θέση που μέχρι τώρα προοριζόταν για διαμορφωτές κοινής γνώμης.
Ολλανδοί σχολιαστές σημειώνουν: «Για πρώτη φορά θα έχουμε έναν πρωθυπουργό που θα γνωρίζει περισσότερα για τον καθένα μας από ό,τι εμείς γι' αυτόν».
Επιπλέον, πολλοί σημειώνουν ότι ο Schoof έχει φάκελο για όλους τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων στην Ολλανδία.
Κάποτε, η υπηρεσία πληροφοριών του κατηγορήθηκε ότι κατασκοπεύει πολίτες χρησιμοποιώντας ψεύτικους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα.

Η εφημερίδα NRC υπενθυμίζει ότι οι υπηρεσίες του Schoof ήταν υπεύθυνες, αφενός, για την προστασία του Wilders, αφετέρου, τον παρακολουθούσαν, υποπτευόμενοι, ιδίως, συνεργασία με τη Ρωσία.
Δηλαδή, ο νέος πρωθυπουργός θα ξέρει περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον για τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος του συνασπισμού.
Όπως, μάλιστα, και για άλλους ηγέτες.

Το 39% των Ολλανδών δεν γνωρίζει οτιδήποτε για τον Schoof

Ο κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, Lorenz Beis, ανέλυσε τη γλώσσα του σώματος κατά τη διάρκεια συναντήσεων του Schoof με αρχηγούς φατριών και κατέληξε: "Τον φοβούνται. Σε τι εξωπραγματική κατάσταση βρισκόμαστε."
«Παλιότερα, η κυβέρνηση ήλεγχε τις υπηρεσίες πληροφοριών, τώρα οι υπηρεσίες πληροφοριών ελέγχουν την κυβέρνηση. Πρέπει να το συνηθίσετε», γράφει ο Jan Hommel, ένας δημοφιλής μπλόγκερ στην Ολλανδία.
Πράγματι, όλα όσα έγραψαν οι αποκαλούμενοι ως συνωμοσιολόγοι για το Βαθύ Κράτος στη Δύση ξαφνικά αποδείχθηκαν ότι δεν έλεγαν καθόλου θεωρίες συνωμοσίας.
Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από την EenVandaag δείχνουν ότι μόνο το 39 τοις εκατό των Ολλανδών γνωρίζει οτιδήποτε για τον Schoof. Επιπλέον, το μεγαλύτερο ποσοστό (61) όσων δεν είχαν ακούσει ποτέ τίποτα για εκείνον...

Εν κατακλείδι...

Ο Mr ΕΥΠ της Ολλανδίας, ήθελε να βγει στη σύνταξη... αλλά τελικά θα βγει πρωθυπουργός της χώρας χωρίς να τον γννωρίζουν... καν οι ψηφοφόροι.
Και ο ίδιος... ξέρει τι έκανες πέρυσι το καλοκαίρι.... 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης