Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι «χτύπησε» S300 εντός ρωσικού εδάφους με... δυτικά όπλα - H προειδοποίηση του Κρεμλίνου για... μοιραίο λαθος

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι «χτύπησε» S300 εντός ρωσικού εδάφους με... δυτικά όπλα - H προειδοποίηση του Κρεμλίνου για... μοιραίο λαθος
Οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι έπληξαν με επιτυχία ένα ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300, χρησιμοποιώντας όπλα που προμηθεύτηκαν από τη Δύση εντός του ρωσικού εδάφους
Σχετικά Άρθρα

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο ισχυρίζεται ότι έπληξε με επιτυχία ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300, χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα εντός ρωσικού εδάφους.
«Καίγεται υπέροχα. Είναι ένα ρωσικό S-300. Σε ρωσικό έδαφος. Τις πρώτες ημέρες μετά την άδεια χρήσης δυτικών όπλων σε εχθρικό έδαφος» έγραψε στα social media η υπουργός της ουκρανικής κυβέρνησης, Iryna Vereshchuk, στο Facebook μαζί με μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι δείχνει το χτύπημα, σύμφωνα με το CNN.
cnn_3.JPG
Αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, έδωσε στην Ουκρανία την άδεια να πραγματοποιήσει περιορισμένα πλήγματα με αμερικανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος γύρω από το Kharkiv, αφού πολλά ευρωπαϊκά κράτη είχαν άρει τους περιορισμούς για τον τρόπο χρήσης των όπλων.
Δεν είναι σαφές εάν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στο χτύπημα που περιέγραψε η Vereshchuk ήταν προμήθειας των ΗΠΑ.
Η Ουκρανία παρακαλούσε επί μήνες την Ουάσινγκτον να της επιτρέψει να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα, καθώς η Μόσχα εξαπέλυε αεροπορική και χερσαία επίθεση στο Kharkiv.
Σύμφωνα με το CNN, η άδεια που δόθηκε από τις ΗΠΑ ήταν πρωτοποριακή και τολμηρή, αλλά και προσωρινή και υπό όρους. Η Ουκρανία μπορεί να πλήξει μόνο στόχους γύρω από το Kharkiv και οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερές στο να μην επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει το πιο ισχυρό πυρομαχικό που της έχει δοθεί για να ρίξει στη Ρωσία: τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως ATACMS, που μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 300 χιλιομέτρων (σχεδόν 200 μιλίων).
Αντ' αυτού, η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο πυραύλους μικρότερου βεληνεκούς, γνωστούς ως GMLRS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές περίπου 70 χιλιόμετρα (περίπου 40 μίλια).

Η προειδοποίηση του Κρεμλίνου για «μοιραίο λάθος»

Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι η χρήση δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος θα ήταν ένα «μοιραίο λάθος».
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Ryabkov, προειδοποίησε τις ΗΠΑ για τις πιθανές «μοιραίες συνέπειες» που θα είχε η άδεια στο Κίεβο να αναπτύξει όπλα που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας.
«Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους Αμερικανούς ηγέτες ενάντια σε λανθασμένους υπολογισμούς που θα μπορούσαν να έχουν μοιραίες συνέπειες», δήλωσε ο Ryabkov. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, έχει επανειλημμένα αναφερθεί στο θέμα, δίνοντας «μια πολύ σημαντική προειδοποίηση και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, με τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης