Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρχεται το τέλος των τανκ; - Άχρηστα τα Abrams λένε οι Ουκρανοί – Νεκροταφείο για Leopard και Challenger η Ουκρανία

Έρχεται το τέλος των τανκ; - Άχρηστα τα Abrams λένε οι Ουκρανοί – Νεκροταφείο για Leopard και Challenger η Ουκρανία
Απέναντι στις νέες συνθήκες πολέμου και στο εύλογο ερώτημα για το τέλος των τανκ, η στρατιωτική βιομηχανία απαντά… με νέες βελτιώσεις στις εκδόσεις των τανκ
Με την Ουκρανία να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο για τα δυτικά άρματα μάχης Abrams, Leopard και Challenger ολοένα και περισσότεροι αναλυτές διερωτώνται για το εάν έχει έρθει το τέλος της κυριαρχίας των τανκ στους σύγχρονους πολέμους.
Οι στρατιωτικές συγκρούσεις σε Ουκρανία αλλά και στον πόλεμο Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν στο Nagorno Karabakh έδειξαν πόσο ευάλωτα είναι πλέον τα τανκ απέναντι στα στρατιωτικά drones και σε άλλα ελαφριά αντιαρματικά όπλα.
Δημοσιεύματα από διάφορες πηγές επιβεβαιώνουν τις τεράστιες απώλειες που έχουν υποστεί τόσο ο ρωσικός όσο και ο ουκρανικός στρατός όσον αφορά τα τεθωρακισμένα οχήματά τους.
Οι Moscow Times υποστηρίζουν επικαλούμενοι μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών ότι η Ρωσία έχει χάσει 2.006 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση με τα οχήματα μάχης πεζικού. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έχει χάσει το 42% των 14.193 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και οχημάτων μάχης που είχε στις αρχές του 2022.

Τεράστιες απώλειες

Εξίσου τεράστιες είναι οι απώλειες και των Ουκρανών.
Δημοσίευμα των New York Times υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι έχουν καταστρέψει 5 από τα 31 τανκ Abrams που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, ενώ τουλάχιστον άλλα 3 έχουν υποστεί ζημιές.
Σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι επικαλούνται στοιχεία από τον Oryx, έναν ιστότοπο στρατιωτικής ανάλυσης που μετρά τις απώλειες με βάση οπτικά στοιχεία, ανέφερε ότι 796 από τα κύρια άρματα μάχης της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί, καταληφθεί ή εγκαταλειφθεί από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των κατεστραμμένων τανκ λέγεται ότι είναι σοβιετικής, ρωσικής ή ουκρανικής κατασκευής.

Σκόνη και τα δυτικά τανκ

Αλλά ανάμεσα σε αυτά που καταστράφηκαν περιελάμβαναν, είναι και 140 τανκ που δόθηκαν στην Ουκρανία από τα κράτη του ΝΑΤΟ.
Σε αυτή τη λίστα των 140, εντοπίζονται τουλάχιστον 30 γερμανικά άρματα μάχης Leopard που έχουν επίσης καταστραφεί.

Είναι άχρηστα τα Abrams λένε οι Ουκρανοί

Είναι τέτοια η απογοήτευση των Ουκρανών από τις επιδόσεις των δυτικών τανκ, που οι Ουκρανοί στρατιώτες χαρακτήρισαν άχρηστα τα αμερικανικής κατασκευής Abrams, τα οποία λέγεται πως είναι από τα ισχυρότερα στον κόσμο και που το καθένα κοστίζει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια.
Οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για μια σειρά από αδυναμίες και ελαττώματα των Abrams, τα οποία εστάλησαν με βασικό στόχο να ενισχύσουν την αντίσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε στο πεδίο της μάχης.
Όλα τα αμερικανικά άρματα μάχης αντιμετώπισαν τεράστιες προκλήσεις από τα ρωσικά drones.
Σε δηλώσεις τους στο CNN, ουκρανικά πληρώματα μάχης που εκπαιδεύτηκαν στη Γερμανία, υποστήριξαν πως η θωράκιση των τανκ δεν ήταν αρκετά ισχυρή απέναντι στα σύγχρονα όπλα.

Πόλεμος των drones

«Η θωράκιση του τανκ δεν επαρκεί για αυτή τη στιγμή.
Δεν προστατεύει το πλήρωμα.
Στην πραγματικότητα, σήμερα, αυτός είναι πόλεμος των drones.
Έτσι τώρα, όταν το τανκ κινείται, προσπαθούν πάντα να το χτυπήσουν» είπε ένας εκ του ουκρανικού πληρώματος, αναφέροντας πως τα Abrams ήταν ένας από τους βασικότερους στόχους στο πεδίο της μάχης.
«Χωρίς άμυνα, το πλήρωμα δεν επιβιώνει στο πεδίο της μάχης» τόνισαν οι Ουκρανοί στρατιώτες, επιβεβαιώνοντας το πόσο ευάλωτα είναι τα τανκ αλλά και πόσο επικίνδυνα για αυτούς που το χειρίζονται.
Αν και προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Ουκρανία είχε αποσύρει τα άρματα μάχης Abrams από την πρώτη γραμμή, αξιωματούχοι της 47ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας υποστήριξαν ότι όλα τα Abrams βρίσκονταν κοντά στο ανατολικό μέτωπο.

Τεχνικά προβλήματα

Τα τεχνικά ζητήματα έχουν επιδεινώσει περαιτέρω τις προκλήσεις για τα τανκ.
Αυτοψία του CNN στο μέτωπο έδειξε ότι ένα τανκ είχε ακινητοποιηθεί λόγω προβλήματος στον κινητήρα παρόλο που είχε αποσταλεί πρόσφατα από την Πολωνία ενώ άλλα αντιμετώπιζαν προβλήματα στα ηλεκτρονικά τους συστήματα λόγω της βροχής και της ομίχλης.

Είναι το τέλος των τανκ;

Τα προβλήματα αυτά, η αναποτελεσματικότητα αλλά και ο μεγάλος αριθμός των κατεστραμμένων τανκ, εύλογα δημιουργεί το ερώτημα για το εάν θα πρέπει να μιλάμε για το τέλος της κυριαρχίας τους.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει ότι η διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας χωρίς επαρκή αριθμό τανκ, είναι αδύνατη.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η καταστροφή των Abrams και των άλλων δυτικών τανκ είναι απόρροια του κακού επιχειρησιακού σχεδιασμού των Ουκρανών, οι οποίοι ωστόσο επισημαίνουν ότι πολλά από τα άρματα μάχης καταστράφηκαν διότι δεν υπήρχε καμία στήριξη από την αεροπορία ή από το πυροβολικό.
Όμως δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει πως οι συγκρούσεις στην Ουκρανία έχουν αποδείξει πως φθηνά και αναλώσιμα όπλα αξίας μερικών εκατοντάδων δολαρίων, πχ. drones ή ελαφριά αντιαρματικά όπλα επόμενης γενιάς (NLAW), κατάφεραν να βγάλουν εκτός μάχης ή να αποτελειώσουν έναν στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας εκατομμυρίων δολαρίων
Είναι πλέον αποδεκτό ότι ο τεράστιος αριθμός φθηνών, αποτελεσματικών drones που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία αποτελεί πρόβλημα και για τις δύο πλευρές.
Μπορούν να καταστρέψουν ακόμη και τα πιο βαριά τεθωρακισμένα σύγχρονα τανκ, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών Abrams και του βρετανικού Challenger 2.

Τροποποιήσεις

Απέναντι στις νέες συνθήκες πολέμου και στο εύλογο ερώτημα για το τέλος των τανκ, η στρατιωτική βιομηχανία απαντά… με νέες βελτιώσεις στις εκδόσεις των τανκ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα άρματα μάχης M1A1 Abrams αποκτούν νέες οθόνες τεθωρακισμένων προτύπων παραγωγής στους πυργίσκους τους καθώς και πρόσθετες τροποποιήσεις εκρηκτικής αντιδραστικής θωράκισης (ERA).
Η Ρωσία, επίσης, έχει βελτιώσει τα άρματα μάχης T-72 με νέους τύπους τεθωρακισμένων που περιλαμβάνουν αυτοσχέδιες μεταλλικές στέγες με στρώσεις από μεταλλικές σχάρες.
Σκοπός αυτών των παρεμβάσεων είναι να πυροδοτηθεί πρόωρα η εκρηκτική γόμωση των drones, μειώνοντας την πιθανότητα βλήματα των drones να διεισδύσουν στο κύτος.
Πάντως, πολλοί Ρώσοι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το κατά πόσο αυτές οι τροποποιήσεις… εγγυώνται την επιτυχία μια και αναφέρονται μια σειρά από σοβαρά μειονεκτήματα, όπως ότι επιβραδύνεται η ταχύτητα του τανκ, ότι εμποδίζεται η περιστροφή του πυργίσκου, ότι περιορίζει σημαντικά την ορατότητα, κοκ.
Αυτοί οι περιορισμοί μειώνουν δραστικά τις δυνατότητες του τανκ και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι παρά την πρόθεση να αυξηθεί η επιβίωσή του στο πεδίο της μάχης, περιορίζουν την ευελιξία και την αποτελεσματικότητά του στη μάχη.

Κανείς δεν είναι έτοιμος να τα εγκαταλείψει

Με άλλα λόγια, ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει πως Μόσχα και Κίεβο δημιουργούν ένα «συνεχές παιχνίδι γάτας και ποντικιού», από το οποίο κανείς δεν σκέφτεται ούτε καν υπονοεί ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τα τανκ ως ζωτικό μέρος των ενόπλων δυνάμεών του.
Η Ουκρανία συνεχίζει να ζητά τανκ από τους υποστηρικτές της στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Επιχειρήσεις μάχης υψηλής έντασης μεταξύ τεχνολογικά συγκρίσιμων χωρών είναι αδιανόητες χωρίς τη μεγάλης κλίμακας χρήση τανκ, δεδομένης της ισχύος πυρός, της κινητικότητας, της επιβίωσης, της αντοχής και της οικονομικής απόδοσης τους.
Πιστεύω ότι τα μελλοντικά τανκ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους drones για να επεκτείνουν τις αισθητηριακές τους ικανότητες, επιτρέποντας στους χειριστές να βλέπουν γύρω από γωνίες ή πάνω από εμπόδια που θα έθεταν την πιθανότητα ενέδρας» λέει ο Viktor Murakhovsky, Ρώσος βετεράνος.
Είναι προφανές ότι το τανκ εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό μέρος του πεδίου μάχης και ότι είναι πρόωρο να το διαγράψει κανείς ως ξεπερασμένο στους σύγχρονους πολέμους.

Τανκ τέταρτης γενιάς

Στην πραγματικότητα, οι κορυφαίες χώρες αναπτύσσουν άρματα μάχης τέταρτης γενιάς.
Η Ρωσία αναπτύσσει τα κύρια άρματα μάχης τέταρτης γενιάς που ονομάζονται T-95 και T-14 Armata.
Οι ΗΠΑ εργάζονται για το AbramsX ενώ αναπτύσσουν το M10 Booker με αντίμετρα για την προστασία των τανκ από επιθετικά drones, τα οποία οι ειδικοί λένε ότι αποτελούν αυξανόμενη πρόκληση ακόμη και για οχήματα που ταξιδεύουν με ταχύτητα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα άρματα μάχης Challenger 2 με αναβαθμισμένα μοντέλα Challenger 3 ενώ η Γερμανία εργάζεται για το Leopard 3, τον διάδοχο του δημοφιλούς Leopard 2.
Λέγεται ότι αυτά τα τανκ τέταρτης γενιάς θα πρέπει να είναι λιγότερο ευάλωτα, με μια σειρά από ηλεκτρονικά και ψηφιακά αντίμετρα.
Υποτίθεται ότι χρησιμοποιούν προηγμένα «συστήματα ενεργητικής προστασίας», τα οποία χρησιμοποιούν ραντάρ για να ανιχνεύουν αυτόματα τα εισερχόμενα βλήματα και στη συνέχεια να τα καταρρίπτουν λίγα μέτρα από το όχημα χρησιμοποιώντας έναν αναχαιτιστή υψηλής ταχύτητας.
Στην πραγματικότητα, πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι η πιο πολλά υποσχόμενη άμυνα ενάντια στις παραλλαγές μικρών drone.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης