Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εύσημα στην Nabiullina της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας από το Bloomberg… Τη σέβεται μέχρι και ο Putin

Εύσημα στην Nabiullina της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας από το Bloomberg… Τη σέβεται μέχρι και ο Putin
Το 2018, η Lagarde, υπεύθυνη τότε για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρομοίασε τις ιδιότητες της Nabiullina με αυτές ενός σπουδαίου μαέστρου
Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin έχει αλλάξει υπουργούς και στρατηγούς του πεδίου της μάχης από τότε που εισέβαλε για πρώτη φορά στην Ουκρανία πριν από μια δεκαετία.
Μέσα από όλα αυτά, μια σταθερά ήταν η Elvira Nabiullina, η διοικητή της κεντρικής τράπεζας που δεν μπορεί χωρίς αυτή, αναφέρει το Bloomberg.
Ο δεσμός της με τον Putin, και το αν μπορεί να αντέξει για περισσότερο, μπορεί κάλλιστα να καθορίσει την οικονομία που αναδύεται από τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από νωρίς μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, υιοθέτησε μια σκληρή γραμμή για τα στοιχεία που επικοινωνούνται στην αγορά.
Ήταν η αφετηρία της για αυτό που θεωρείται διαφωνία στη Ρωσία εν καιρώ πολέμου, η οποία ακολούθησε μια προσπάθεια να παραιτηθεί και στη συνέχεια μια ρήξη για πολλές βασικές πολιτικές που υποστηρίζονται από τον Putin και την κυβέρνησή του.
Μερικά χρόνια μετά την τρίτη της θητεία, η Nabiullina άνοιξε περιθώρια για αντικομφορμισμό σε ένα ρωσικό κατεστημένο που ήταν προσηλωμένο στην πίστη πάνω από όλα.
Και καθώς ένα ανανεωμένο υπουργικό συμβούλιο —που έχει αγκυροβοληθεί από μερικούς από τους μεγαλύτερους επικριτές της— αναλαμβάνει την ευθύνη, η Nabiullina παραμένει μια ανωμαλία που ο Putin θέλει να προστατεύσει.
Ο Oleg Vyugin, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της Τράπεζας της Ρωσίας, ο οποίος είναι γνωστός της Nabiullina για περισσότερα από 20 χρόνια, λέει ότι ο Putin τη βλέπει ως μια ευθέως ομιλήτρια αμόλυντη από τη διαφθορά – με αποτελέσματα να παρουσιάζονται για χρόνια που χαρακτηρίζονται από κρίσεις.
«Η Elvira έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να λέει στον πρόεδρο τι δεν του αρέσει», είπε ο Vyugin.
«Μπορεί να μιλήσει ανοιχτά για την κατάσταση και εκείνος το αποδέχεται».
Τώρα στη δεύτερη δεκαετία της στο τιμόνι ενός ιδρύματος που εδώ και πολύ καιρό είναι από τους πιο ανεξάρτητους στη σύγχρονη Ρωσία, η Nabiullina, 60 ετών, απέχει μήνες από το να γίνει η μακροβιότερη διοικητής της και παραμένει ως μία από τις λίγες Ρωσίδες σε θέσεις εξουσία.
Ο Putin εκτιμά και εμπιστεύεται τη συμβουλή της Nabiullina, θεωρώντας την παρουσία της ως εξισορρόπηση της οικονομικής ομάδας του προέδρου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Άλλοι κορυφαίοι τεχνοκράτες που έχουν λόγο για την οικονομική πολιτική είναι πολύ πιο συγχρονισμένοι με την πολεμοχαρή φύση του Ρώσου ηγέτη.
Ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov μιλάει για διαμόρφωση του προϋπολογισμού για «το έργο της διασφάλισης της νίκης», ενώ ο Maxim Oreshkin -ο πρώην οικονομικός βοηθός του Putin που προήχθη πρόσφατα σε αναπληρωτή επιτελάρχη του Κρεμλίνου- θεωρεί τώρα τον πόλεμο ως «παγκόσμια σύγκρουση με τη Δύση για την Ουκρανία. ”
Ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος περιγράφει στο Bloomberg τη Nabiullina ως μία ιδεαλίστρια με αρχές που εξακολουθεί να παίζει με το βιβλίο όταν οι παλιοί κανόνες του παιχνιδιού δεν ισχύουν πλέον.

Οι κίνδυνοι

Για μήνες, η Nabiullina κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που προκλήθηκαν από τον πόλεμο και τον προϋπολογισμό που διογκώθηκε από τις αμυντικές δαπάνες ρεκόρ.
Η κεντρική τράπεζα αντιτάχθηκε επίσης σε αυστηρότερους ελέγχους κεφαλαίων που απαιτούσαν από τους εξαγωγείς να πωλούν τα ξένα κέρδη τους στην εγχώρια αγορά για ρούβλια.
Η Nabiullina μόνη της δεν υπέγραψε το σχέδιο διατάγματος για την επανεπιβολή των μέτρων που ενέκρινε και θέσπισε ο Putin έπειτα από τις αντιρρήσεις της στα τέλη του περασμένου έτους.
Και καθώς οι αρχές προχώρησαν σε κατάσχεση μετοχών από μειοψηφικούς επενδυτές του εργοστασίου μαγνησίου Solikamsk, ενός παραγωγού μετάλλων σπάνιων γαιών, η κεντρική τράπεζα άσκησε έφεση τον Μάιο για μια δικαστική απόφαση που δημιούργησε προηγούμενο που ενέκρινε την κατάσχεση.
Εξηγώντας την παρέμβαση στην υπόθεση στην οποία η κεντρική τράπεζα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, η Nabiullina φαινόταν να αγνοεί τον πόλεμο που διέλυε ζωές.
«Ανησυχούμε», είπε, «με τον πιο σοβαρό τρόπο γιατί η προστασία των δικαιωμάτων των επενδυτών, η προστασία των καλόπιστων αγοραστών μετοχών μέσω οργανωμένων συναλλαγών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χρηματοπιστωτική αγορά, στο χρηματιστήριο και στην εμπιστοσύνη γενικότερα».
Μετά την εισβολή του 2022 στην Ουκρανία, ένα αστείο έκανε το γύρο των Ρώσων αξιωματούχων για τις δύο μεγάλες εκπλήξεις που περίμεναν τον Putin όταν ξεκίνησε ο πόλεμος: ο στρατός του ήταν τόσο κακός που δεν μπορούσε να φέρει τη νίκη παρά τη μακρά προετοιμασία και οι τεχνοκράτες του ήταν τόσο έξυπνοι που κράτησαν την οικονομία από την κατάρρευση, παρόλο που δεν έλαβαν καμία προειδοποίηση για το τι επρόκειτο να συμβεί.
Συνεντεύξεις με αξιωματούχους και ανθρώπους που γνωρίζουν τη Nabiullina αποκαλύπτουν ένα άτομο που ανέπτυξε ένα πλέγμα προστασίας γύρω από την οικονομία καθώς ο πόλεμος μαίνεται.
Αλλά όπως εξήγησε στα παρασκήνια μετά την έναρξη των μαχών, η αποτροπή μιας εγχώριας κατάρρευσης εξυπηρετούσε και άλλο σκοπό.

Αποφυγή των χειρότερων

Η οικονομική κατάρρευση θα σήμαινε ακόμη μεγαλύτερη εσωτερική καταστολή και θα μπορούσε να δημιουργήσει πολιτικό χάος παρόμοιο με αυτό που είδε στη Ρωσία μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1990, είπε τότε η Nabiullina.
Η αποστολή της κεντρικής τράπεζας ήταν να αποτρέψει αυτό το σενάριο: μια κυβέρνηση σε δεινή οικονομική κατάσταση δεν θα δίσταζε να εξαλείψει ό,τι έχει απομείνει από την ελευθερία στη Ρωσία, είπε στους συναδέλφους της.
Κάποιο από αυτό το συναίσθημα ξεχύθηκε στη δημόσια θέα λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου.
Σε ένα βίντεο που διέρρευσε στο προσωπικό της κεντρικής τράπεζας, η Nabiullina είπε «όλοι μας θα θέλαμε να μην συμβεί αυτό».
Περιγράφοντας μια οικονομική κατάσταση που χαρακτήρισε «ακραία», ζήτησε να αποφύγει «πολιτικές συζητήσεις» που «μόνο καίνε την ενέργειά μας, την οποία χρειαζόμαστε για να κάνουμε τη δουλειά μας».
Αυτό που συνέβη στη συνέχεια συνδέθηκε στενά με μια προσέγγιση «πυρόσβεσης» που χρησιμοποιούσε η Nabiullina σε κρίσεις του παρελθόντος - αν και η κεντρική τράπεζα έπρεπε να περιορίσει την κίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό και εγκατέλειψε τις παρεμβάσεις για την υπεράσπιση του ρουβλίου, αφού οι κυρώσεις ακινητοποίησαν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου το ήμισυ τα αποθεματικά της.
Μια απότομη αύξηση των επιτοκίων και οι περιορισμοί στις συναλλαγές σε συνάλλαγμα σταμάτησαν τις εκροές και περιόρισαν τον οικονομικό πανικό.
Σύντομα τα απροσδόκητα ενεργειακά κέρδη πλημμύρισαν στα κρατικά ταμεία και η αμυντική παραγωγή μετατοπίστηκε σε υψηλό βαθμό.
Ένα διψήφιο κραχ στην οικονομία που κάποιοι φοβήθηκαν, μετατράπηκε σε πτώση μόλις πάνω από 1%, ακολουθούμενη από γρήγορη ανάκαμψη.
«Οι επείγουσες συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας ανακούφισαν τις συνέπειες των δυτικών κυρώσεων», δήλωσε η Olga Belenkaya, οικονομολόγος στο Finam στη Μόσχα.
«Συμπλήρωσαν ο ένας τον άλλον και γενικά έσωσαν την οικονομία», είπε.

Μια σχέση από το 2006

Ο Nabiullina βρισκόταν στο ραντάρ του Ρώσου ηγέτη από το 2006, όταν η πατρίδα του, η Αγία Πετρούπολη, φιλοξένησε μια σύνοδο κορυφής ηγετών της Ομάδας των Οκτώ σε μια ίσως κορυφαία στιγμή παγκόσμιας αποδοχής που λαχταρούσε ο Putin εκείνη την εποχή.
Η Ρωσία έχασε τη θέση της στο κλαμπ των μεγάλων βιομηχανικών δυνάμεων οκτώ χρόνια αργότερα μετά την εισβολή και την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης εργασίας σε μια δεξαμενή σκέψης μεταξύ των κυβερνητικών θέσεων, η Nabiullina ήταν υπεύθυνη για την προετοιμασία της ατζέντας της εκδήλωσης G-8 που επικεντρώθηκε σε θέματα όπως η ενεργειακή ανεξαρτησία.
Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι επικεφαλής μεγάλων αναδυόμενων χωρών όπως η Κίνα και η Βραζιλία, κατέληξε να έχει διεθνή απήχηση και ο Putin το έλαβε υπόψη.
Ένα χρόνο αργότερα, ο Putin επέλεξε τη Nabiullina ως υπουργό Οικονομίας και αυτή παρέμεινε στη θέση της μετά την ανάδειξη του Dmitry Medvedev στην προεδρία την επόμενη χρονιά.
Όταν ο Putin επέστρεψε στην προεδρία το 2012, ήρθε μαζί του στο Κρεμλίνο ως οικονομική βοηθός και ένα χρόνο αργότερα έγινε η έκπληξή του για να αναλάβει την κεντρική τράπεζα.
Η Nabiullina - της οποίας η τρέχουσα θητεία λήγει το 2027 - είναι ασφαλής στο ρόλο της για το άμεσο μέλλον, ειδικά δεδομένου του ιστορικού του Putin στην αποφυγή εκκαθαρίσεων προσωπικού που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αποσταθεροποιητικές ή υπό πίεση.
Η Putin άφησε τον προκάτοχό της να φύγει νωρίς, αλλά περίμενε την απόφαση για σχεδόν ένα χρόνο μετά την εγκατάσταση μιας νέας κυβέρνησης το 2012.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι απόψεις της Nabiullina έχουν «ανοσία» στην κριτική.
Ο Oreshkin έχει εμπλακεί εδώ και καιρό σε δημόσιους αγώνες μαζί της και ο πρωθυπουργός Mikhail Mishustin ασκεί τακτικά παράπονα.
Οι νομοθέτες και ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος της Ρωσίας την κατηγορούν για πολιτικές που θεωρούν υπερβολικά περιοριστικές ή ότι σφάλλουν πάρα πολύ στην πλευρά της καταπολέμησης του πληθωρισμού.
Ακόμη και πριν από την εισβολή, οι Ρώσοι αξιωματούχοι χλεύασαν τη Nabiullina για μια προσέγγιση στη νομισματική πολιτική που επικεντρωνόταν στον πληθωρισμό πάνω από όλα.
Αλλά λίγοι έχουν κάνει περισσότερα για να αποκρούσουν τις κυρώσεις στη ρωσική οικονομία πριν από τη σύγκρουση ή για να περιορίσουν το οικονομικό σοκ μετά από αυτήν.
Και είναι γνωστό ότι υπερασπίζεται τη γραμμή.
Όταν η Rosneft PJSC - με επικεφαλής τον στενό σύμμαχο του Putin, Igor Sechin - χρειαζόταν επειγόντως 7 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποπληρώσει ένα δάνειο το 2014, η Nabiullina έλαβε αυτό που θεωρήθηκε ως αίτημα από τον Putin να βοηθήσει τον κρατικό πετρελαϊκό γίγαντα.
Η διοικητής συμφώνησε λόγω ανησυχίας ότι η πιθανή αποτυχία της Rosneft να πραγματοποιήσει την πληρωμή θα μπορούσε να προκαλέσει μια μικρή οικονομική κρίση.
Είναι ένα επεισόδιο που σπίλωσε τη φήμη της περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πριν από τον πόλεμο και έχει κατηγορηθεί για την πτώση του ρουβλίου τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
«Είναι μέλος της ομάδας του Putin που σαφώς εκπληρώνει τον ρόλο της, αλλά έχει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας από την κυβέρνηση», είπε ο Vyugin.
«Έχει επίσης την ικανότητα να είναι ανεξάρτητη λόγω του χαρακτήρα της.
Μπορεί να βασιστεί σε αυτήν».
Ό,τι κι αν ακολουθήσει, η επιθετικότητα του Putin προς την Ουκρανία - αρχής γενομένης από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 - πιθανότατα θα χρησιμεύσει ως παρακαταθήκη για το χρόνο της στη θέση.
Τώρα υπό την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους για τη διατήρηση της πολεμικής οικονομίας στις ράγες, η Nabiullina προήδρευσε μιας κεντρικής τράπεζας που συγκέντρωσε ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα ξένου νομίσματος και χρυσού στον κόσμο, εξόντωσε τράπεζες που θεωρούνταν κακοδιαχειρισμένες ή υποκεφαλαιοποιημένες και έφερε τον πληθωρισμό στο χαμηλότερο επίπεδο στη μετασοβιετική ιστορία της Ρωσίας.
Μετά τα πρώτα κύματα κυρώσεων για την Ουκρανία πριν από μια δεκαετία, η Nabiullina βοήθησε στη δημιουργία της δικής της εναλλακτικής λύσης της Ρωσίας στην υπηρεσία χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT και απέρριψε τα αμερικανικά ομόλογα από τα αποθέματα.
Και μέσα από όλα αυτά, απολάμβανε τα εύσημα επενδυτών και ομολόγων της στο εξωτερικό.
Το 2018, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, μια συνάδελφος λάτρης της όπερας υπεύθυνη τότε για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρομοίασε τις ιδιότητες της Nabiullina με αυτές ενός σπουδαίου μαέστρου.
Η μουσική που βγάζει τώρα δεν αρέσει σε όλους – αλλά η Nabiullina παίζει σε ένα κοινό, παρόλο που δεν φοβόταν να χτυπήσει μια κακόφωνη νότα.
Αλλά καθώς η σύγκρουση στρεβλώνει την οικονομία, η Nabiullina μπορεί να βρεθεί όλο και περισσότερο στο περιθώριο και να παραγκωνίζεται από τον άνθρωπο που έχει τον τελευταίο λόγο.
Ο Sergey Dubinin, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας από το 1995 έως το 1998, δήλωσε ότι αμφιβάλλει για «την περαιτέρω επιτυχία των αντιπληθωριστικών πολιτικών», όπως επιδιώκεται τώρα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
«Βλέπουμε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται κάθε χρόνο και αυτή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να ελέγξει η κεντρική τράπεζα», είπε.
«Αυτό είναι ένα είδος νέας πραγματικότητας για τις επόμενες δεκαετίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης