Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Το σύστημα πληρωμών των BRICS είναι εδώ - Τα τρία μηνύματα της Νέας Παγκόσμιας Πλειοψηφίας προς τον κόσμο

Putin: Το σύστημα πληρωμών των BRICS είναι εδώ - Τα τρία μηνύματα της Νέας Παγκόσμιας Πλειοψηφίας προς τον κόσμο
Το σύστημα πληρωμών των BRICS είναι εδώ και απειλεί τις ΗΠΑ και ... το δολάριο
Τη χρονιά της ρωσικής προεδρίας των BRICS, το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) έπρεπε να προσφέρει κάτι ξεχωριστό και η Μόσχα το πέτυχε με τρόπο εμφατικό.
Πάνω από 21.000 αξιωματούχοι και διπλωμάτες εκπροσώπησαν τουλάχιστον 139 έθνη, και σχημάτισαν έτσι μια ... μικρογραφία της νέας Παγκόσμιας Πλειοψηφίας, που συζήτησε κάθε πτυχή της μετάβασης προς έναν πολυπολικό αλλά, το κυριότερο, πολυκεντρικό κόσμο.
Η Αγία Πετρούπολη, πέρα ​​από όλη τη δικτύωση και την ξέφρενη σύναψη συμφωνιών – αξίας 78 δισεκατομμυρίων δολαρίων συγκεντρώθηκαν σε μόλις τρεις ημέρες – δημιούργησε τρία αλληλένδετα βασικά μηνύματα που ήδη αντηχούν σε όλη την Παγκόσμια Πλειοψηφία.

Μήνυμα πρώτο - Τα παιχνίδια με τις κυρώσεις τελείωσαν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, πλέον ως ένας «Ευρωπαίος Ρώσος» εκφώνησε μια εξαιρετικά λεπτομερή ομιλία διάρκειας μιας ώρας για τη ρωσική οικονομία στην ολομέλεια του φόρουμ.
Το κλειδί αυτής;
Παρά το γεγονός ότι η συλλογική Δύση πόνταρε σε έναν ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, η Μόσχα κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι για να επανακάμψει ως η 4η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP).
Ο Putin κατέδειξε γλαφυρά πώς η Ρωσία εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει τουλάχιστον εννέα σαρωτικές – παγκόσμιες – διαρθρωτικές αλλαγές, μια συνολική προσπάθεια σε τρία επίπεδα, το ομοσπονδιακό-κρατικό, το περιφερειακό και το αυτοδιοικητικό.
Όλα πλέον παίζουν στη ρωσική οικονομία – από το παγκόσμιο εμπόριο και την αγορά εργασίας έως τις ψηφιακές πλατφόρμες, τις σύγχρονες τεχνολογίες, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την εξερεύνηση του ακόμα αναξιοποίητου, εκπληκτικού δυναμικού των ακριτικών περιοχών της Ρωσίας.
Ωστόσο, αυτό που κατέστη απολύτως σαφές είναι πώς η Ρωσία κατάφερε να επιστρέψει σαν μπούμπερανγκ πέρα ​​από το να παρακάμψει το – παράνομο – τσουνάμι των κυρώσεων στη δημιουργία ενός σταθερού, διαφοροποιημένου συστήματος προσανατολισμένου στο παγκόσμιο εμπόριο – και κυρίως πλήρως συνδεδεμένο με την επέκταση των BRICS.
Άλλωστε οι συναλλαγές με τα φιλικά προς τη Ρωσία κράτη αντιπροσωπεύουν ήδη τα τρία τέταρτα του εμπορικού κύκλου εργασιών της Μόσχας.
Η έμφαση του Putin δόθηκε, εν προκειμένω, στην, αποτυχημένη, προσπάθεια της συλλογικής Δύσης, να υπονομεύσει το νομισματικό σύστημα της Ρωσίας και του συμμαχικού αυτής κοσμοσυστήματος.

Μήνυμα δεύτερο - Το σύστημα πληρωμών των BRICS είναι εδώ

Εδώ έχουμε αναμφισβήτητα την πιο σημαντική εξέλιξη που προέκυψε στην Αγία Πετρούπολη.
Οι BRICS εργάζονται πλέον πολύ απτά και ρεαλιστικά για ένα δικό τους σύστημα πληρωμών, ανεξάρτητα από τις πιέσεις ή τις κυρώσεις με τις οποίες απειλεί τα αναπτυσσόμενα αυτά κράτη η Δύση.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Putin είχε ειδική συνάντηση με την Dilma Russef, πρόεδρο της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζα των BRICS (NDB).

russev_putin.JPG

Κατά τις διαβουλεύσεις τους, μίλησαν λεπτομερώς για την ανάπτυξη της τράπεζας – και κυρίως, όπως επιβεβαίωσε αργότερα η Rousseff, για το σύστημα πληρμών Unit, οι πρώτες παράμετροι του οποίου αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά αποκλειστικά από το πρακτορείο Sputnik: μια «μη πολιτική», συναλλακτική μορφή διεθνών πληρωμών, «συνδεδεμένη» αφενός με την αξία του χρυσού (κατά 40 %) και αφετέρου με τις αξίες των επιμέρους, εθνικών νομισμάτων των BRICS+ (κατά 60%).
Για να διευκρινιστούν οι περαιτέρω λεπτομέρειες του σχετικού συστήματος, την επομένη της συνάντησης με τον Putin, η Russev είχε μια ακόμη πιο κρίσιμη συνάντηση στις 10 το πρωί σε μια ιδιωτική αίθουσα στο SPIEF με τον Sergey Glazyev, Υπουργό Μακροοικονομίας στην Οικονομική Ένωση της Ευρασίας (EAEU) και μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Ο Glazyev, ο οποίος στο παρελθόν είχε παράσχει πλήρη ακαδημαϊκή υποστήριξη στην ιδέα ενός τέτοιου συστήματος, εξήγησε όλες τις λεπτομέρειες στην πρόεδρο της Τράπεζας των BRICS.
Αμφότεροι οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους μετά την κρίσιμη συνάντηση.
Μάλιστα, η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας αποκάλυψε ότι είχε ήδη συζητήσει το project πληρωμών Union απ' ευθείας με τον Ρώσο πρόεδρο.
Εκεί, συμφωνήθηκε ότι θα γίνει ειδική διάσκεψη της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην έδρα της, τη Σαγκάη, με θέμα το σύστημα πληρωμών Unit τον Σεπτέμβριο.
Αυτό σημαίνει ότι το νέο σύστημα πληρωμών πιθανότατα θα βρεθεί στην ατζέντα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των BRICS τον Οκτώβριο στο Καζάν και να εγκριθεί από την τρέχουσα BRICS 10 και στο εγγύς μέλλον, τη διευρυμένη BRICS+.

Μήνυμα τρίτο - Η νέα Παγκόσμια Πλειοψηφία αλλάζει δομικά τον πλανήτη

Το τρίτο μήνυμα που εκπέμφθηκε από την Αγιά Πετρούπολη αφορά φυσικά στους λαούς και τα έθνη των BRICS, που διεκδικούν με αξιώσεις ηγεμονική θέση σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς.
Η ποιότητα των συζητήσεων που άγγιξαν τη στρατηγική των BRICS στο Οικονομικό Forum, κατέδειξε πώς η νέα Παγκόσμια Πλειοψηφία αντιμετωπίζει τώρα μια μοναδική ιστορική συγκυρία – με μια ρεαλιστική πιθανότητα, εμφανιζόμενη για πρώτη φορά τα τελευταία 250 χρόνια, να προχωρήσει πλήρως σε μια δομική αλλαγή του κόσμου.
Και αυτή η ευκαιρία, -όπως κατέδειξαν και οι δικές μας Ευρωεκλογές- δεν αφορά μόνον στα κράτη των BRICS per se!
Άλλωστε, επιβεβαιώθηκε στην Αγία Πετρούπολη ότι τουλάχιστον 59 έθνη –και πολλά ακόμα– σχεδιάζουν να ενταχθούν όχι μόνο στους BRICS αλλά και στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και στην Οικονομική Ένωση της Ευρασίας (EAEU).
Πρόκειται για οργανισμούς που έχουν εδραιωθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για έναν πολυκεντρικό και «αρμονικά πολυπολικό κόσμο», όπως τόνισε γλαφυρά και ο ίδιος ο Putin.
Το διακύβευμα λοιπόν της εποχής μας για την Ευρώπη και τον  κόσμο είναι το κατά πόσο οι υπόλοιπες κρατικές ή διακρατικές δυνάμεις θα ακολουθήσουν αυτή την πορεία...
Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος έχει χαραχθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης