Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπλόκο στους ξένους πράκτορες από τη Ρωσία - Πέρασε σε πρώτη ανάγνωση από τη Δούμα το νέο νομοσχέδιο

Μπλόκο στους ξένους πράκτορες από τη Ρωσία - Πέρασε σε πρώτη ανάγνωση από τη Δούμα το νέο νομοσχέδιο
Ο νέος νόμος ποινικοποιεί φορείς που έχουν ιδρυθεί από ξένους κυβερνητικούς φορείς και έχουν ύποπτη δραστηριότητα στα ρωσικά εδάφη
Η Κρατική Δούμα της Ρωσίας ενέκρινε σήμερα 11/6 σε πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο που προβλέπει τη δυνατότητα αναγνώρισης ξένων οργανισμών ως ανεπιθύμητων στη Ρωσική Ομοσπονδία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων που έχουν ιδρυθεί από ξένες κυβερνητικές υπηρεσίες.
«Οι οργανώσεις που δημιουργούνται από κυβερνητικές υπηρεσίες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες διεξάγουν δραστηριότητες στοχευμένες κατά της Ρωσίας. Η διακοπή τους είναι θέμα ασφάλειας και προστασίας των συμφερόντων των πολιτών μας», τόνισε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Volodin.
Το σχέδιο νόμου υποβλήθηκε στην Κρατική Δούμα τον Φεβρουάριο από μια ομάδα βουλευτών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής της Δούμας για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς Vasily Piskarev.
Προτείνεται να επιφέρει οριζόντια αλλαγές σε μια σειρά νόμων, συμπεριλαμβανομένου του νόμου «Περί μέτρων επιρροής σε πρόσωπα που εμπλέκονται σε παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Και αυτό διότι η τρέχουσα νομοθεσία στη Ρωσία ποινικοποιεί μόνο τις δραστηριότητες των ξένων ΜΚΟ ως ανεπιθύμητες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ωστόσο με το νέο νομικό πλαίσιο μπορούν να αναγνωρίζονται οι δραστηριότητες οποιωνδήποτε ξένων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πρόσκεινται σε κυβερνητικούς φορείς, ως ανεπιθύμητες στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι θα εξαιρεθούν οι διεθνείς υπερεθνικοί οργανισμοί στους οποίους είναι μέλος η Ρωσία, καθώς φυσικά και οργανισμοί που αποτελούν μέρος της δομής των κυβερνητικών οργάνων ενός ξένου κράτους.
Σύμφωνα με το έγγραφο, ένας ξένος οργανισμός - τόσο μη κυβερνητικός όσο και ιδρυθείς από ξένες κυβερνητικές υπηρεσίες - μπορεί να θεωρηθεί ανεπιθύμητος στη Ρωσική Ομοσπονδία εάν οι δραστηριότητές του αποτελούν απειλή για τα θεμέλια του συνταγματικού συστήματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την αμυντική ικανότητα ή ασφάλεια της χώρας, καθώς και εάν μια τέτοια οργάνωση θα προωθήσει ή θα εμποδίσει τον διορισμό και την εκλογή υποψηφίων στις εκλογές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και την επίτευξη συγκεκριμένου αποτελέσματος σε εκλογές ή δημοψήφισμα.
Εφόσον ο νέος νόμος εγκριθεί από τη Δούμα, η τρέχουσα διαδικασία για την κήρυξή τους ως ανεπιθύμητων στη Ρωσική Ομοσπονδία θα ισχύει και για ξένους οργανισμούς των οποίων οι ιδρυτές είναι ξένες κρατικές υπηρεσίες.
Θα υπόκεινται επίσης σε όλους τους ισχύοντες περιορισμούς για τις ανεπιθύμητες ΜΚΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης