Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scope Ratings: Η ακροδεξιά τινάζει στον αέρα τα επενδυτικά πλάνα της ΕΕ, ύψους 500 δισ. ευρώ

Scope Ratings: Η ακροδεξιά τινάζει στον αέρα τα επενδυτικά πλάνα της ΕΕ, ύψους 500 δισ. ευρώ
Επιτακτική ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών, σύμφωνα με τη Scope

Η προοπτική ότι τα ακροδεξιά κόμματα θα εμποδίσουν τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καλύψει το ετήσιο επενδυτικό κενό των 500 δισ. ευρώ, καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών, αναφέρει σε ανάλυσή της η Scope Ratings, σύμφωνα με το Bloomberg.
Στον απόηχο του πολιτικού σοκ που προκάλεσαν οι ευρωεκλογές της Κυριακής 9/6, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, αναφέρει ότι οι φιλοδοξίες της περιοχής να ενισχύσει την ασφάλεια, βελτιώνοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά της, αντιμετωπίζουν τώρα πρόσθετα εμπόδια.
«Η αυξανόμενη επιρροή των ακροδεξιών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών θα αποτελέσει πρόκληση για την εκπλήρωση του επενδυτικού έργου που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα επόμενα πέντε χρόνια», ανέφεραν οι αναλυτές Eiko Sievert και Tom Giudice σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές να πλησιάζουν στη Γαλλία μετά τη νίκη του Εθνικού Συναγερμού της Marine Le Pen την Κυριακή, οι επενδυτές εστιάζουν εκ νέου στον δημοσιονομικό κίνδυνο στην περιοχή.
Η μελέτη της Scope Ratings εξετάζει ωστόσο τις λιγότερο άμεσες συνέπειες σε μια εποχή που οι αξιωματούχοι του μπλοκ αρχίζουν να αντιμετωπίζουν ευρύτερες μακροπρόθεσμες προκλήσεις.

Επιτακτική ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών

«Χρειάζονται πρόσθετα δημόσια κεφάλαια για να μειωθεί το μεγάλο επενδυτικό κενό της ΕΕ που ανέρχεται σε περίπου 500 δισ. ευρώ ετησίως», έγραψαν οι αναλυτές. «Το κλείσιμο του χάσματος θα απαιτήσει τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) μεγάλης κλίμακας, της μελλοντικής έκδοσης κοινού χρέους της ΕΕ και της άμεσης κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων».
Με πέντε μέλη του μπλοκ – την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία – να εξακολουθούν να διατηρούν σωρεία δανείων που υπερβαίνουν το 100% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, η Scope προειδοποιεί ότι η ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των δημόσιων επενδύσεων.
«Η ταχύτερη πρόοδος της ένωσης κεφαλαιαγορών θα αποτελέσει επομένως βασική προτεραιότητα», γράφουν οι αναλυτές. «Λαμβάνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς και πολιτικούς περιορισμούς για πρόσθετες δημόσιες επενδύσεις σε επίπεδο ΕΕ και εγχώριες δημόσιες επενδύσεις, αναμένουμε επιτάχυνση των προσπαθειών για την ενίσχυση της CMU. 
Αυτό είναι απαραίτητο για να μειωθεί το επενδυτικό κενό της ΕΕ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα», τονίζει η Scope.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης