Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αποκαθήλωση των ισχυρών - Τα 6 «κουτσά άλογα» και... η Meloni στο G7 - Πως άλλαξαν οι συσχετισμοί μετά τις ευρωεκλογές

Η αποκαθήλωση των ισχυρών - Τα 6 «κουτσά άλογα» και... η Meloni στο G7 - Πως άλλαξαν οι συσχετισμοί μετά τις ευρωεκλογές
Η συγκέντρωση των ηγετών της G7 αυτή την εβδομάδα στην Ιταλία μοιάζει περισσότερο με το τελευταίο δείπνο παρά με επίδειξη της δυτικής ισχύος
Σχετικά Άρθρα
Ιδιαίτερα επικριτικό για την αλλαγή συσχετισμών και την αποκαθήλωση των ισχυρών μετά τις ευρωεκλογές, είναι δημοσίευμα του Politico.
«Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται για τρίτο χρόνο και λίγες ημέρες αφότου οι ευρωεκλογές ανέδειξαν την ισχυρή επιρροή των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, η G7 συναντάται στο νότιο ιταλικό παράκτιο θέρετρο Borgo Egnazia στην Ιταλία.
Ωστόσο, οι άλλοτε ισχυροί ηγέτες φαίνεται πως αυτή τη φορά δεν είναι και τόσο ισχυροί. Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους είτε θα έχουν το μυαλό τους στις εθνικές εκλογές, όπως ο Macron και ο Sunak είτε αντιμετωπίζουν εσωτερικές κρίσεις», γράφει το Politico.

Τα προβλήματα των... άλλοτε ισχυρών

Ο Γάλλος, Emmanuel Macron, και ο Βρετανός, Rishi Sunak, δίνουν το δικό τους προεκλογικό αγώνα με σκοπό να αντιστρέψουν τις τύχες τους στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές που προκήρυξαν βλέποντας πως το κλίμα στη χώρα τους είναι βαρύ για τους ίδιους.
Ο Γερμανός, Olaf Scholz, ταπεινώθηκε από ακροδεξιούς εθνικιστές στις ευρωεκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου και θα μπορούσε σύντομα να ανατραπεί και ο ίδιος.
Ο Καναδός πρωθυπουργός, Justin Trudeau, εννέα χρόνια τώρα στην εξουσία έχει μιλήσει ανοιχτά για το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την «τρελή» δουλειά του.
Ο Ιάπωνας, Fumio Kishida, έχει δει τα ποσοστά δημοτικότητας και αξιολόγησης στο ναδίρ. Και τέλος υπάρχει και ο Joe Biden ο οποίος μόλις δύο εβδομάδες πριν από το πρώτο κρίσιμο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, είδε το γιο του να κρίνεται ένοχος για όλες τις κατηγορίες που σχετίζονται με την χρήση ναρκωτικών και οπλοκατοχής. Ο κίνδυνος να χάσει ο Joe Biden στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές είναι μεγάλος.

Εξαίρεση η Meloni

Εξαίρεση σε όλο αυτό το περιβάλλον είναι η Giorgia Meloni.
«Με εξαίρεση τη Meloni, οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της G7 είναι όλοι αρκετά αδύναμοι», δήλωσε ο Ivo Daalder, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ επί πρώην προέδρου Barack Obama. «Ο Trudeau μάλλον δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ο Biden έχει μια δύσκολη εκλογική κούρσα. Ο Scholz είναι αποδυναμωμένος. Ο Macron είναι αποδυναμωμένος. Ο Sunak είναι ένας "νεκρός άνδρας που περπατά" και ο Kishida έχει σοβαρά προβλήματα και στο εσωτερικό» επισημαίνει το Politico.
Politico_13.JPG
Η θαυμαστής του Τόλκιν

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni, από την άλλη, δεν μπορεί να σταματήσει να κερδίζει. Δύο χρόνια αφότου ανήλθε στην εξουσία ως ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», η επιθετική, οπαδός του Τόλκιν από μια περιφέρεια της Ρώμης αύξησε τους ψηφοφόρους του κόμματός της στις ευρωπαϊκές εκλογές της Κυριακής. Τώρα είναι έτοιμη να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής κατεύθυνσης της πολιτικής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Αλλά η Meloni δεν ηγείται μιας υπερδύναμης. Στη διεθνή σκηνή δεν υπάρχουν και τόσα πολλά που μπορεί να κάνει η Ιταλία, η ένατη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Επί μήνες, υπό την ιταλική διαχείριση, αξιωματούχοι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ προσπαθούν να λύσουν τις διαφορές τους για να ανακοινώσουν ένα σχέδιο της G7 για τη μόχλευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει σε δυτικές τράπεζες για να παράσχουν ένα τεράστιο δάνειο στην Ουκρανία. Αλλά την παραμονή της Συνόδου Κορυφής δεν υπάρχει ακόμη σημάδι συμφωνίας. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν απτή οργή για μια πρόταση των ΗΠΑ για επιμερισμό του βάρους της χρηματοδότησης ως αδικαιολόγητα μονόπλευρη και δυνητικά τεράστια ευθύνη για την ΕΕ.
Παράλληλα, η Ουκρανία, η οποία εξακολουθεί να αγωνίζεται κατά της Ρωσίας χρειάζεται επειγόντως τα χρήματα αυτά. Εάν η πρόταση του δανείου δεν μπορεί να υπογραφεί στην Απουλία, τότε οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέσα στο καλοκαίρι πλησιάζοντας επικίνδυνα τις αμερικάνικες εκλογές του Νοεμβρίου. Λίγοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι εάν κερδίσει τελικά ο Trump στις εκλογές, θα αποδειχθεί αξιόπιστος σύμμαχος στον πόλεμο της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.
Αυτό δεν καθιστά πιο πιθανή μια συμφωνία της G7. Όλοι οι άνδρες στο τραπέζι της συνόδου κορυφής έχουν λόγους να είναι απασχολημένοι με τις εσωτερικές τους ανησυχίες, περισσότερο από τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος είναι απασχολημένος με μια προεκλογική εκστρατεία που έχει επινοήσει ο ίδιος. «Θα είναι πολύ δύσκολο για τον Macron να συμφωνήσει στη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων πριν τις εκλογές», δήλωσε ο Daalder.
Ακόμη και οι ίδιοι οι συνάδελφοί του στο κόμμα δε θέλουν το πρόσωπο του Μακρόν στις προεκλογικές τους αφίσες ή ακόμα και να ακούνε τη φωνή του στο ραδιόφωνο, φοβούμενοι ότι είναι πλέον τόσο τοξικός που θα τους οδηγήσει σε εκλογική καταστροφή.

Ο «Πρύτανης»

Στον Καναδά, ο Trudeau κάποτε φιλοδοξούσε να γίνει «πρύτανης» της G7. Παρά τα προβλήματα, το γραφείο του Trudeau εξακολουθεί να πιστεύει ότι η G7 λειτουργεί «εξαιρετικά αποτελεσματικά». Αλλά με τις επόμενες εκλογές στον Καναδά να διαφαίνονται στον ορίζοντα, ο ήλιος θα μπορούσε να δύσει σύντομα και για τον Trudeau. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό να χάσει από τον φαντεζί ηγέτη των Συντηρητικών Pierre Poilievre.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Sunak αντιμετωπίζει μια ιστορική ήττα για το Συντηρητικό Κόμμα του έπειτα από 14 σπαστά χρόνια στην εξουσία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές της 4ης Ιουλίου θα οδηγήσουν σε μια κεντροαριστερή καθίζηση για τον ηγέτη των Εργατικών της αντιπολίτευσης Keir Starmer, οπότε ό,τι και να πει ο Sunak στην Σύνοδο αυτή την εβδομάδα πιθανότατα θα προκαλέσει μόνο ευγενικά χαμόγελα, χωρίς ο λόγος του να έχει κάποια βαρύτητα.
Ο Biden κατευθύνεται επίσης στην Ιταλία εν μέσω επικείμενων εκλογών. Πρέπει να δώσει μεγάλες υποσχέσεις στους ψηφοφόρους για το τι θα μπορούσε να προσφέρει σε μια πιθανή δεύτερη θητεία του.

Η στιγμή της Meloni

Σύμφωνα πάντως με Ιταλούς αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας τους, η Meloni θα χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής για να προωθήσει τα συμφέροντα της Ιταλίας. Επίσης, πρόκειται να συμμετάσχει σε συνομιλίες με ηγέτες της ΕΕ σχετικά με το ποιος θα πρέπει να παραδοθεί στις κορυφαίες θέσεις του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού επαναδιορισμού της Ursula von der Leyen ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, η von der Leyen χρειάζεται τόσο την υποστήριξη ηγετών της ΕΕ όπως και της Meloni όσο και την πλειοψηφία στο νεοεκλεγμένο Κοινοβούλιο.
«Aναδειχθήκαμε ως η πιο ενισχυμένη κυβέρνηση στην Ε.Ε. αντίθετα με την τάση», δήλωσε η Meloni στο ραδιόφωνο RTL τη Δευτέρα. «Μεταξύ των κυβερνήσεων των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, είμαστε σίγουρα οι ισχυρότεροι. Δεν σκοπεύω να χρησιμοποιήσω αυτό το αποτέλεσμα για μένα, αλλά να χρησιμοποιήσω κάθε ψήφο της ακροδεξιάς για το καλό του ιταλικού λαού».
«Δεν είναι πολλοί οι ηγέτες που μπορούν να κερδίσουν ψήφους μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης», αναφέρει ο Giovanni Orsina, καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης.
Η ατζέντα που έχει θέσει η Meloni για τη σύνοδο κορυφής προσκολλάται στα στρατηγικά συμφέροντα της Ιταλίας — συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, της μετανάστευσης και της Μεσογείου. Η κυβέρνησή της στοχεύει να αξιοποιήσει τις επενδύσεις σε αφρικανικές υποδομές για να μειώσει τα μεταναστευτικά ρεύματα στην Ευρώπη, με το κόμμα της να θέλει επίσης να συνάψει συμφωνίες με αφρικανικές χώρες για να εμποδίσει τη μετανάστευση.
Ενώ λοιπόν, η επιρροή της Ρώμης είναι περιορισμένη σε σύγκριση με σημαντικούς παίκτες της G7 όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Meloni είναι σίγουρα πολύ δυνατή τώρα» και «αν είναι επιδέξια μπορεί να καταλήξει σε μια σημαντική διεθνή επιτυχία για την ίδια και τη χώρα της, καταλήγει το Politico.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης