Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ υπέγραψαν με την Ουκρανία 10ετή συμφωνία ασφαλείας που … μπορεί να ακυρωθεί ανά πάσα στιγμή

Οι ΗΠΑ υπέγραψαν με την Ουκρανία 10ετή συμφωνία ασφαλείας που … μπορεί να ακυρωθεί ανά πάσα στιγμή
Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία, η οποία ακολουθεί τη δέσμευση που ανέλαβε η G7 κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023
Σχετικά Άρθρα
Την πολυαναμενόμενη για το Κίεβο διμερή συμφωνία ασφαλείας υπέγραψαν ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden και ο Ουκρανός ομόλογός του Volodymyr Zelensky στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιταλία στις 13 Ιουνίου.
Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία, η οποία ακολουθεί τη δέσμευση που ανέλαβε η G7 κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023 για τη μακροπρόθεσμη άμυνα της Ουκρανίας.
Οι ΗΠΑ ακολουθούν άλλες 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας, που έχουν υπογράψει παρόμοιες διμερείς συνθήκες για να βοηθήσουν το Κίεβο.
Παρόμοια συμφωνία υπέγραψαν λίγο νωρίτερα ο Zelensky με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Fumio Kishida
Ο Zelensky χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «άνευ προηγουμένου».
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan δήλωσε ότι η συμφωνία εξασφαλίζει «δεσμεύσεις από την Ουκρανία για μεταρρυθμίσεις» και για «παρακολούθηση τελικής χρήσης» για τα όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ, με τη σειρά τους, θα επωφεληθούν από τις «διορατικές γνώσεις και την εμπειρία της Ουκρανίας, τις καινοτομίες της στο πεδίο της μάχης και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από το μέτωπο», είπε ο Sullivan.
Η συμφωνία ασφαλείας ΗΠΑ-Ουκρανίας δεν περιλαμβάνει καμία συγκεκριμένη αμερικανική οικονομική βοήθεια ανέφερε το CNN, επικαλούμενο πηγές από τον Λευκό Οίκο.
Ωστόσο, η προσθήκη στο έγγραφο θα περιέχει διατάξεις σχετικά με την πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της «μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης» για το Κίεβο.

Μπορεί να ακυρωθεί ανά πάσα στιγμή


Η συμφωνία λέει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιωτικούς για 10 ακόμη χρόνια, θα ενισχύσουν τη συνεργασία στην παραγωγή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και θα επεκτείνουν την ανταλλαγή πληροφοριών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η συμφωνία έχει εκτελεστικό χαρακτήρα, που συνήφθη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ άρα δεν απαιτεί νομοθετική έγκριση.
Από αυτή την άποψη, θα έχει μικρότερη νομική ισχύ - μπορεί να ακυρωθεί από οποιονδήποτε μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ ανά πάσα στιγμή.
Η θητεία του Zelensky ως πρόεδρος της Ουκρανίας έληξε το βράδυ της 21ης Μαΐου.
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους το καλοκαίρι του 2023, οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συνάψουν συμφωνίες διασφάλισης ασφάλειας με το Κίεβο.
 Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, αυτές οι συμφωνίες δεν παρέχουν εγγυήσεις, αλλά αναφέρουν μόνο τι κάνουν ήδη οι σύμμαχοι του Κιέβου και κανείς δεν υπόσχεται τίποτα πέρα από αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης