Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Αρμενία αφήνει τη Ρωσία για τη Δύση - Politico: Αιτία η μυστική συμφωνία Λευκορωσίας – Αζερμπαϊτζάν

Γιατί η Αρμενία αφήνει τη Ρωσία για τη Δύση - Politico: Αιτία η μυστική συμφωνία Λευκορωσίας – Αζερμπαϊτζάν
Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα είναι εάν ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin γνώριζε για τη μυστική συμφωνία Λευκορωσίας - Αζερμπαϊτζάν
«Δεν πρόκειται να επισκεφθώ ποτέ τη Λευκορωσία όσο πρόεδρος της είναι ο Alexander Lukashenko» είπε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Αρμένιος πρωθυπουργός Nikola Pashinyan, κατηγορώντας τον Lukashenko ότι αυτός ήταν που προετοίμασε τον πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν κατά της χώρας του με αποτέλεσμα να χαθεί η ιστορική περιοχή του Nagorno – Karabakh.
Επιπλέον ο Pashinyan επιβεβαίωσε πως η Αρμενία θα εγκαταλείψει οριστικά τον CSTO, τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, του οποίου ηγείται η Ρωσία, την οποία επίσης κατηγόρησε πως δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τον πόλεμο των 44 ημερών (Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2020) που άνοιξε τον δρόμο για την απώλεια του Nagorno – Karabakh.
Δημοσίευμα του Politico, επικαλείται έγγραφα που αποδεικνύουν τι συνέβη και η Αρμενία, η οποία υπήρξε διαχρονικά πιστή σύμμαχος της Ρωσίας, είναι έτοιμη να κάνει ένα ιστορικό βήμα προς τη Δύση, εγκαταλείποντας τον Vladimir Putin.

Η μυστική συμφωνία και η… πικρή προδοσία

Βάσει του δημοσιεύματος που επικαλείται έγγραφα, αιτία των δραματικών αυτών εξελίξεων είναι ότι η Λευκορωσία παρέδωσε προηγμένα οπλικά συστήματα στον ιστορικό εχθρό της Αρμενίας, στο Αζερμπαϊτζάν, και αυτό τη στιγμή που Λευκορωσία και Αρμενία υποτίθεται ότι είναι σύμμαχοι στο πλαίσιο του CSTO, του διεθνούς αμυντικού συμφώνου υπό την ηγεσία της Ρωσίας που συστάθηκε το 2002.
Βάσει του αμυντικού αυτού συμφώνου, τα μέλη του CSTO είναι υποχρεωμένα – έστω και θεωρητικά – να υπερασπίζονται το ένα το άλλο σε περίπτωση επίθεσης.
Για αυτόν τον λόγο, όπως αναφέρει το Politico, η απόφαση της Λευκορωσίας – στενού συμμάχου της Ρωσίας - να προμηθεύσει προηγμένο στρατιωτικό υλικό στο Αζερμπαϊτζάν την περίοδο 2018 - 2022, δίνοντάς του με αυτόν τον τρόπο το πάνω χέρι στους πολέμους με την Αρμενία, θεωρήθηκε πικρή προδοσία.

Δεν γυρνάμε πίσω

Ο Pashinyan υποστήριξε μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας, πως η χώρα του δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ στον CSTO, γεγονός που την φέρνει ολοένα και πιο κοντά στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ.
Όπως είπε, η Αρμενία θα αρχίσει τη διαδικασία απομάκρυνσης από το CSTO υποστηρίζοντας πως τα μέλη του «δεν εκπληρώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, αλλά σχεδιάζουν έναν πόλεμο εναντίον μας με το Αζερμπαϊτζάν».

Τι δείχνουν τα έγγραφα

Τα έγγραφα που επικαλείται το Politico – πρόκειται μεταξύ άλλων για 12 επιστολές, διπλωματικές σημειώσεις, τιμολόγια, κοκ – δείχνουν ότι η Λευκορωσία συνέδραμε ενεργά τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν μεταξύ 2018 και 2022, όταν και είχε κορυφωθεί η αντιπαράθεση των Αζέρων με την Αρμενία.
Οι προσφερόμενες υπηρεσίες περιλάμβαναν τον εκσυγχρονισμό παλαιότερου εξοπλισμού πυροβολικού και την παροχή νέου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για ηλεκτρονικό πόλεμο και συστήματα drone.
Συγκεκριμένα, τα έγγραφα περιλαμβάνουν επιστολές από την κρατική υπηρεσία εξαγωγής όπλων της Λευκορωσίας προς τις δικές της στρατιωτικές και βιομηχανικές εταιρείες σχετικά με παραγγελίες υπερσύγχρονου εξοπλισμού στόχευσης πυροβολικού για το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και αλληλογραφία μεταξύ των δύο κρατών που συμφωνούν στην αγορά των κινητών στρατιωτικών σταθμών για την αντιμετώπιση των drones, Groza-S από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Κρίσιμα όπλα

Σύμφωνα με το Politico, ούτε το Αζερμπαϊτζάν ούτε η Λευκορωσία θέλησαν να απαντήσουν ή να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Είναι ξεκάθαρο ωστόσο ότι το πυροβολικό και τα drones έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις συγκρούσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η εδώ και δεκαετίες αμφισβητούμενη περιοχή του Nagorno – Karabakh (αν και βρισκόταν σε αζέρικο έδαφος, οι Αρμένιοι το θεωρούσαν ιστορικά περιοχή τους και το κυβερνούσαν ως de facto ανεξάρτητη περιοχή) να χαθεί για πάντα από τους Αρμένιους τον περασμένο Σεπτέμβριο, ύστερα από έναν ολιγοήμερο πόλεμο με τους Αζέρους.
Το αποτέλεσμα ήταν 100.000 Αρμένιοι να φύγουν οριστικά από τα εδάφη του Nagorno – Karabakh που πέρασε στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν και που έβαλε τέλος σε μια διαμάχη πολλών δεκαετιών.
Μάλιστα το δημοσίευμα υποστηρίζει – επικαλούμενο διπλωματικές ανακοινώσεις – πως επιχειρήσεις της Λευκορωσίας έχουν έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο «στην αποκατάσταση των «από-κατεχόμενων» εδαφών του Αζερμπαϊτζάν και στην εξαγωγή αγαθών και υπηρεσιών στην χώρα.

Καταστροφικά αποτελέσματα

Η Αρμενία υποστηρίζει πως ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022,όταν και το Αζερμπαϊτζάν άρχισε να καταλαμβάνει σημαντικές, στρατηγικές θέσεις, απευθύνθηκε για βοήθεια στον CSTO χωρίς να υπάρξει απόκριση.
Η Αρμενία κατηγόρησε το CSTO ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του, αφού προσφέρθηκε να στείλει μόνο μια διερευνητική αντιπροσωπεία, και έκτοτε ο Nikol Pashinyan σύνηψε συμφωνία με την ΕΕ για μια αποστολή παρακολούθησης της έντασης στα σύνορα και προχώρησε σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ.
Ο Eduard Arakelyan, στρατιωτικός αναλυτής στο Περιφερειακό Κέντρο για τη Δημοκρατία και την Ασφάλεια του Ερεβάν, επαλήθευσε ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν αφορούσαν υλικό που χρησιμοποιούσε το Αζερμπαϊτζάν στους πρόσφατους πολέμους, τόσο στο Nagorno - Karabakh όσο και εναντίον της ίδιας Αρμενίας.
«Αυτός ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε με καταστροφικά αποτελέσματα εναντίον των αρμενικών στρατευμάτων και δόθηκε από μια χώρα που υποτίθεται ότι είναι σύμμαχος της Αρμενίας.
Σε τυπικούς όρους, είναι μια πλήρης παραβίαση της συμμαχίας του CSTO, αλλά, στην πράξη, πάντα γνωρίζαμε ότι το μπλοκ υποστήριζε περισσότερο το Αζερμπαϊτζάν» αναφέρει ο Arakelyan.
Στο παρελθόν ο Lukashenko έχει χαρακτηρίσει τον Αζέρο πρόεδρο Ilham Aliyev, ως «ο άνθρωπος μας» ενώ έχει πει ότι θα ήταν λάθος να του αντιταχθεί ο CSTO.

Γνώριζε ο Putin;

Ωστόσο, ένα από πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα είναι εάν ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin γνώριζε για τις συμφωνίες του στενού συμμάχου του, Lukashenko.
Ειδικοί υποστηρίζουν πως θα ήταν απίθανο ο Lukashenko να δράσει χωρίς τη σιωπηρή υποστήριξη του Κρεμλίνου.
«Είναι γελοίο να πιστεύουμε ότι αυτές οι μεταφορές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς τη γνώση της Μόσχας και ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να τις σταματήσει αν το ήθελε.
Δεν υπάρχει θέμα πίστης όταν πρόκειται για τη Μόσχα μια και όλα έχουν να κάνουν με το να διαφυλάξουν τη δική τους ασφάλεια, ακόμη κι αν είναι εις βάρος των δικών τους συμμάχων» λέει η Ivana Stradner, ερευνήτρια στο Ίδρυμα για την υπεράσπιση των δημοκρατιών.
Κατόπιν των κατηγοριών που εξαπέλυσε ο Pashinyan κατά του Lukashenko, οι πρέσβεις των δύο χωρών ανακλήθηκαν στο πλαίσιο της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης