Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Βελτίωση του πληθωρισμού βλέπει ο Erdogan – Κάνουμε σταθερά βήματα

Τουρκία: Βελτίωση του πληθωρισμού βλέπει ο Erdogan – Κάνουμε σταθερά βήματα
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας θα κλείσει το έτος στο 38%
O πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan δήλωσε ότι οι προοπτικές του πληθωρισμού θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο το τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς η χώρα θα κάνει «βήματα» όσον αφορά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στα επιτόκια., σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
«Θα περιμένουμε το τέταρτο τρίμηνο» προκειμένου να δούμε πλήρη ανακούφιση από τον υψηλό πληθωρισμό, αναφέρει η εφημερίδα Sabah που επικαλείται δηλώσεις του Erdogan, τις οποίες έκανε στο αεροπλάνο επιστρέφοντας από την Ισπανία.
«Κρατάμε μια σταθερή στάση, αλλά στο τέλος καταλήγουμε στα επιτόκια.
Ελπίζουμε ότι θα φέρουμε τον πληθωρισμό σε ένα πιο ευνοϊκό επίπεδο το τέταρτο τρίμηνο με τα βήματα που θα κάνουμε για τα επιτόκια», δήλωσε ο Erdogan.
Ο Erdogan μιλάει δημοσίως για τα επιτόκια για πρώτη φορά από τότε που, κάνοντας στροφή στην πολιτική, επέτρεψε σε μια ομάδα τεχνοκρατών να αναλάβει το τιμόνι της νομισματικής πολιτικής.
Αν και ο πρόεδρος δεν διευκρίνισε ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα «βήματα», στο παρελθόν έχει υποστηρίξει τα οφέλη των χαμηλών επιτοκίων και συχνά υποστήριξε την ανορθόδοξη άποψη ότι το φθηνότερο χρήμα οδηγεί σε βραδύτερο πληθωρισμό.
Η πίεση που ασκούσε ο Erdogan για μια εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική μεταξύ του 2018 και του Μαΐου 2023, η οποία έδινε προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη και τροφοδοτούσε το φθηνό χρήμα, οδήγησε σε κρίση πληθωρισμού και άφησε το νόμισμα της χώρας - τη λίρα -  ευάλωτο σε ένα selloff
Μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους, διόρισε μια πιο φιλική προς την αγορά ομάδα οικονομικών αξιωματούχων, με επικεφαλής τον πρώην τραπεζίτη της Wall Street Mehmet Simsek.
Έκτοτε, η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της στο 50% από 8,5%.
Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε σε ετήσιο επίπεδο 75,5% τον Μάιο και πιθανότατα έχει κορυφωθεί, όπως έδειξαν τα στοιχεία νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας θα κλείσει το έτος στο 38%, γεγονός που θα την κατατάσσει ακόμη στην έκτη θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-06-15_215037.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης