Τελευταία Νέα
Διεθνή

AfD κατά πάντων: Η Γερμανία να βρει τη θέση της στον αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο, τέλος η φιλελεύθερη εποχή – Είμαστε το κόμμα της ειρήνης

AfD κατά πάντων: Η Γερμανία να βρει τη θέση της στον αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο, τέλος η φιλελεύθερη εποχή – Είμαστε το κόμμα της ειρήνης
Ο Maximilian Krah μίλησε με τον εκδότη των Asia Times Uwe Parpart και τον αναπληρωτή συντάκτη David Goldman στις 13 Ιουνίου και αναλύει τον ευρωπαϊκό πολιτικό σεισμό
Ο Maximilian Krah ήταν ο κύριος υποψήφιος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είναι μια από τις πιο αμφιλεγόμενες και χαρισματικές προσωπικότητες στη γερμανική πολιτική σκηνή.
Το AfD (Alternative für Deutschland) πήρε το 16% των γερμανικών ψήφων στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, περισσότερο από οποιοδήποτε κόμμα στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, και αναμένεται να βγει πρώτο σε τρεις εκλογές σε κρατήρια τον Σεπτέμβριο.
Γεννημένος το 1977, ο Krah έφυγε από τους Χριστιανοδημοκράτες το 2016 και εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019.
Μίλησε με τον εκδότη των Asia Times Uwe Parpart και τον αναπληρωτή συντάκτη David Goldman στις 13 Ιουνίου.

Αυτή ήταν μια σημαντική νίκη – ακόμη και σεισμός. Έχει ξεκινήσει και συνεχίζει να προκαλεί κρουστικά κύματα.
Πώς συνέβη; Συγκεκριμένα, τι επέλεξανοι Γερμανοί ψηφοφόροι;


Το παιχνίδι που άλλαξαν ήταν οι νέοι.
Οι νέοι έκαναν τη διαφορά. Παρατηρήσαμε αύξηση 12% στους ψηφοφόρους κάτω των 24 ετών.
Η αριστερά επέτρεψε σε νέους 16 και 17 ετών να ψηφίσουν, νομίζοντας ότι θα υποστήριζαν αριστερούς υποψηφίους.
Ωστόσο, σε αυτήν την ομάδα, ηλικίας 16 έως 24 ετών, κερδίσαμε 12%.
Είμαστε πλέον η ισχυρότερη πολιτική δύναμη μεταξύ των δημογραφικών κάτω των 24 ετών, με σύνολο 17%.
Αυτό αλλάζει το παιχνίδι γιατί δείχνει ότι το μέλλον είναι δικό μας, με την προϋπόθεση ότι δεν κάνουμε ξανά λάθη.
Θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει πολύ καλύτερα αν είχαμε υιοθετήσει περισσότερο το στυλ του Donald Trump.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, έπεσα θύμα ορισμένων επιθέσεων πληροφοριών.
Δυστυχώς, το κόμμα μου αποφάσισε να με κρύψει για μερικές εβδομάδες, περιορίζοντας τις προσπάθειες της εκστρατείας μου στο TikTok και στο διαδίκτυο, εστιάζοντας στους νέους ψηφοφόρους.
Το κέρδος μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων ήταν αρκετά σημαντικό για να ξεπεραστούν οι απώλειες των ηλικιωμένων ψηφοφόρων.
Έτσι, το μήνυμα από τη Γερμανία είναι ότι η νέα Γερμανία κινείται προς τα δεξια.
Είναι μια μεγάλη νίκη και φέρνει ελπίδα.
Το άλλο μήνυμα είναι ότι πρέπει να μάθουμε να χειριζόμαστε τόσο ισχυρές επιθέσεις, οι οποίες ενορχηστρώθηκαν από υπηρεσίες πληροφοριών.


Τον Μάιο, δώσατε μια συνέντευξη στο ελβετικό περιοδικό Weltwoche με τίτλο «Η Γερμανία πρέπει να είναι μια δύναμη για την ειρήνη». Ήταν το θέμα της ειρήνης ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους ψηφοφόρους και το εκλογικό σώμα συνολικά;


Καταρχάς, νομίζω ότι η ειρήνη είναι το μείζον ζήτημα για την ευρωπαϊκή πολιτική τα επόμενα πέντε χρόνια. Γιατί; Γιατί η Αμερική θα αποσυρθεί σταδιακά από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Κοιτάζοντας τον παγκόσμιο χάρτη, έχουμε τρία κέντρα σύγκρουσης: την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Ταϊβάν.
Η Αμερική από μόνη της δεν μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο και στα τρία μετωπα.
Είναι σαφές ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να υποστηριχθεί από ευρωπαϊκά χρήματα.
Η απόφαση πρέπει να περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν πρόκειται για νέα χρήματα για την Ουκρανία, νέα όπλα και χρηματοδότηση στρατιωτικής υποστήριξης. Έτσι, στις ευρωεκλογές, αποφασίζουμε για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία για τα επόμενα χρόνια.
Προφανώς, αυτό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υπηρεσίες πληροφοριών από όλο τον κόσμο ενδιαφέρθηκαν τόσο πολύ και ήταν ενεργές για να επηρεάσουν αυτήν την εκστρατεία. Μεταξύ των νέων ψηφοφόρων, τα ερωτήματα είναι πολύ πιο θεμελιώδη.
Όταν είσαι νέος σήμερα, ξέρεις ότι οι εμπειρίες που σου λένε οι δάσκαλοι και οι γονείς σου δεν θα σε προετοιμάσουν για το μέλλον.
Οι νέοι δεν ξέρουν τι επιφυλάσσει το μέλλον και δεν διδάσκονται καν τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.
Αμφιβάλλουν για την ταυτότητα φύλου τους – είτε είναι άνδρας, είτε γυναίκα ή κάτι άλλο.
Έχουμε μια γενιά νέων που είναι ανασφαλείς για τον εαυτό τους, αλλά γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν ένα μέλλον που θα μεταμορφώσει τα πάντα γύρω τους.
Οι νέοι απαιτούν θεμελιώδεις απαντήσεις επειδή γνωρίζουν ότι η ζωή που θα ακολουθήσει θα τους προκαλέσει και νιώθουν απροετοίμαστοι για αυτήν την πρόκληση.
Και φυσικά ο πόλεμος είναι θεμελιώδες και κρίσιμο ζήτημα γιατί αφορά τη ζωή και τον θάνατο. Στον πόλεμο, μπορείς να πεθάνεις, επομένως οι νέοι είναι πολύ ανοιχτοί σε θεμελιώδη ζητήματα.


Έχει το AfD ένα όραμα για το πώς θα ήταν η ειρήνη; Τελικά, αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει, όπως κάνουν όλοι οι πόλεμοι. Τι έρχεται μετά από αυτό;


Το AfD αντιμετώπισε προκλήσεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, επειδή περιμέναμε επιθέσεις, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι θα ήταν τόσο σοβαρές.
Δυστυχώς, δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για την ένταση αυτών των επιθέσεων.
Είναι δύσκολο να πούμε αν το AfD έχει ένα συνεκτικό όραμα, αλλά μπορώ να μοιραστώ το δικό μου όραμα. Για μια ειρηνευτική συμφωνία, όλοι γνωρίζουν τη βασική ιδέα.
Θα μπορούσαμε να πάρουμε την τρέχουσα πρώτη γραμμή και να την καθιερώσουμε ως το νέο σύνορο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μετά από αυτό, διοργανώστε ένα δημοψήφισμα στις ρωσικά κατεχόμενες περιοχές για να καθορίσετε εάν θέλουν να ανήκουν στη Ρωσία ή την Ουκρανία.
Είναι πολύ πιθανό να επέλεγαν τη Ρωσία.
Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι κάτι περισσότερο από την Ουκρανία. πρόκειται για την παγκόσμια τάξη.
Εάν η Ρωσία δεν χάσει εντελώς και ακόμη και κερδίσει σε σύγκριση με το status quo ante, η τρέχουσα παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία της Δύσης τελειώνει.
Έτσι, η Δύση δεν μπορεί να δεχτεί μια τέτοια ειρηνευτική συμφωνία.
Η συζήτηση αφορά την παράταση του πολέμου, την παροχή περισσότερων πυρομαχικών, περισσότερων όπλων και την προσπάθεια να αποτραπεί η απώλεια της Ουκρανίας .
Οποιοδήποτε τέλος του πολέμου θα σήμαινε το τέλος της δυτικής παγκόσμιας κυριαρχίας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ελίτ στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τον πόλεμο και να αποτρέψουν οποιαδήποτε ειρηνευτική πρωτοβουλία.
Όταν μίλησα στη Weltwoche, τόνισα ότι η Γερμανία πρέπει να είναι «Macht für den Frieden» (μια δύναμη για την ειρήνη).
Αλλά η Γερμανία σήμερα δεν είναι καθόλου δύναμη. είναι περισσότερο σαν νυφίτσα.
Δεν υπάρχει ανεξάρτητη γερμανική πολιτική σκέψη.
Όταν ο Donald Trump ήταν πρόεδρος, όλες οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο ζητούσαν στρατηγική αυτονομία.
Όταν ο Joe Biden επέστρεψε για να ηγηθεί του κόσμου, όλοι ήταν ευχαριστημένοι επειδή οι πολιτικές ελίτ δεν είχαν την πνευματική ικανότητα για ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.
Για να κατανοήσετε τις ευρωπαϊκές πολιτικές, απλώς κοιτάξτε στην Ουάσιγκτον.
Ο αγώνας που αντιμετωπίζουμε είναι να σώσουμε τη δυτική παγκόσμια κυριαρχία, που σημαίνει την αμερικανική παγκόσμια κυριαρχία.
Το όραμά μου είναι η Γερμανία να καταλάβει ότι είναι ο χαμένος σε αυτόν τον πόλεμο και να αναζητήσει υποστήριξη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Πολλές μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, το καταλαβαίνουν αυτό, ακόμη και η Ολλανδία. Αλλά όσο η Γερμανία είναι η πρώτη θέση σε μια πολιτική που βλάπτει περισσότερο τον εαυτό της, δεν θα υπάρξει αλλαγή.

Ας πούμε σε λίγα χρόνια το AfD έχει το υπουργείο Εξωτερικών. Είστε ο υπουργός Εξωτερικών με εντολή για μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Η παλιά τάξη είναι κατεστραμμένη… Ποιο είναι το όραμά σας για το τι πρέπει να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες συνθήκες;

 Το όραμα είναι να αποδεχθούμε ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις για μια τέλεια τάξη.
Ας είναι οι Κινέζοι Κινέζοι, οι Ινδοί Ινδοί, οι Αφρικανοί Αφρικανοί και οι Ευρωπαίοι Ευρωπαίοι.
Πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα ότι ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να ακολουθεί την ίδια πολιτική και δικαιική κουλτούρα.
Η Ασία έχει τις παραδόσεις της και θα πρέπει να κυβερνούν τον εαυτό τους ανάλογα.
Το ίδιο ισχύει και για τον ισλαμικό κόσμο.
Αφήστε τους μουσουλμάνους να ακολουθήσουν τη δική τους τάξη χωρίς να προσπαθήσουν να τους επιβάλουν δυτικές αξίες.
Έτσι, το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτούμε ότι οι μεγάλες περιοχές στον κόσμο θα πρέπει να αυτοδιοικούνται από τις δικές τους ιδέες πολιτικής και έννομης τάξης. Τότε, η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να βασίζεται σε αμοιβαία συμφέροντα.
Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι η Δύση πιστεύει ότι οι αξίες της είναι καθολικές και τις επιβάλλει μέσω στρατιωτικών και οικονομικών κυρώσεων.
Αντίθετα, προτείνω οι Ασιάτες να ακολουθούν τους ασιατικούς κανόνες, οι μουσουλμάνοι να ακολουθούν τους μουσουλμανικούς κανόνες και οι Αφρικανοί να ακολουθούν τους αφρικανικούς κανόνες, ενώ εμείς ξεκινάμε τη διπλωματία με βάση τα αμοιβαία συμφέροντα.
Αυτή η ιδέα ευθυγραμμίζεται με την ιδέα του Carl Schmitt για το Großrauordnung (τάξη των μειζόνων γεωπολιτικών περιοχών) παρά με την ιδέα του Immanuel Kant για μια παγκόσμια φιλελευθερη τάξη.
Συμφωνώ με την οπτική του Schmitt, όχι του Kant.

Αλλά ας συζητήσουμε πώς θα πάμε από εδώ ως εκεί. Το AfD έχει την εκλογική δύναμη ενός μαζικού κόμματος, αλλά εξακολουθεί να έχει το προφίλ ενός κινήματος διαμαρτυρίας, ενός Aktionsgruppe. Τι θα οδηγήσει το AfD από το σημερινό του καθεστώς ως αντιληπτό κίνημα διαμαρτυρίας σε ένα κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει ή να συμμετάσχει στη διακυβέρνηση της πιο ισχυρής χώρας της Ευρώπης;

Οι δημοσκοπήσεις λένε τώρα μια διαφορετική ιστορία. Ο κόσμος ρωτήθηκε γιατί ψήφισε το AfD—ήταν λόγω του προγράμματος ή ως διαμαρτυρία; Τώρα, το 55% λέει ότι ψηφίζει αυτό που πρεσβεύουμε. Αυτή η αλλαγή είναι μια σημαντική επιτυχία.
Πρεσβεύω μια ιδέα, ένα όραμα. Υποστηρίζω ένα όραμα, όχι απλώς την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση
Ίσως θα μπορούσαμε να κερδίσουμε ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη κάνοντας εκστρατείες αποκλειστικά κατά της κυβέρνησης.
Αλλά είπα: «Αν με ψηφίσεις, ψηφίζεις ένα όραμα». Πρέπει να αποδεχτούμε ότι το να έχουμε ένα θετικό 16% υπέρ κάτι είναι καλύτερο από το 18% εναντίον κάτι.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχει εναλλακτική στην πολιτική σκέψη.
Η φιλελεύθερη εποχή τελειώνει.

Ο Παγκόσμιος Νότος ανεβαίνει, επαναφέροντας την παραδοσιακή σκέψη. Θα πρέπει να ξαναβρούμε τη δική μας δυτική παραδοσιακή σκέψη.
Ας υποστηρίξουμε ένα θετικό πολιτικό όραμα αντί να εναντιωνόμαστε απλώς στο σημερινό σύστημα. Αυτή η προσέγγιση θα ενισχύσει σταδιακά τη θέση μας.
Καθώς δυναμώνουμε, θα υπάρχει ένα κίνητρο για τους Χριστιανοδημοκράτες να βρουν συμφωνία μαζί μας.
Τον Σεπτέμβριο, έχουμε περιφερειακές εκλογές σε τρία κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας—Σαξονία, Θουριγγία και Βραδεμβούργο. Θα είμαστε η ισχυρότερη δύναμη και στα τρία κράτη.
Οι Χριστιανοδημοκράτες μπορούν είτε να ενωθούν μαζί μας για να σχηματίσουν κυβέρνηση είτε να ευθυγραμμιστούν με τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές για να σχηματίσουν μια αριστερή κυβέρνηση. Εάν ένας συντηρητικός φιλελεύθερος πρέπει να διαλέξει μεταξύ συνεργασίας με αριστερούς ή με εμάς, η πρώτη του επιλογή θα είμαστε εμείς. Ωστόσο, η ηγεσία του εθνικού κόμματος τους εμποδίζει επί του παρόντος να το κάνουν.
Ελπίζω ότι τελικά οι Χριστιανοδημοκράτες στην ανατολική Γερμανία θα σταματήσουν να ακολουθούν την ηγεσία του εθνικού τους κόμματος και θα το επιλέξουν συνεργαστείτε μαζί μας.
Αυτός είναι ο δρόμος μας προς την εξουσία: οι Χριστιανοδημοκράτες αντιμετωπίζουν εσωτερικά προβλήματα και οι ανατολικοί κλάδοι τους αναζητούν συμφωνίες μαζί μας.


Στον αγγλόφωνο τύπο, αυτό παρουσιάζεται ως μια ευρωπαϊκή κίνηση προς τα δεξιά στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε ποιο βαθμό βλέπετε μια ευρωπαϊκή τάση; Και κατά πόσο αυτό είναι κάτι ειδικά γερμανικό;


Το πρόβλημα είναι ότι η ευρωπαϊκή δεξιά είναι διχασμένη. Έχουμε μια κίνηση προς τα δεξιά. Η ισχυρότερη ενιαία ομάδα που έχουμε στις ευρωεκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τώρα τελεί υπό τη Μarine Le Pen
Συμφωνούμε μαζί τους, αρκεί να μιλάτε για τη μετανάστευση, τον πολιτιστικό πόλεμο, την ασφυκτική σοσιαλιστική γραφειοκρατία, αυτή την κλιματική.. ανοησία κ.λπ.
Αλλά το πιο σημαντικό ερώτημα είναι η εξωτερική πολιτική.
Και δυστυχώς η ευρωπαϊκή δεξιά είναι εντελώς διχασμένη.
Έχετε ένα μέρος της ευρωπαϊκής δεξιάς, που κατά την άποψή μου είναι η πλειοψηφία, που έχει μια ψυχροπολεμική σκέψη, η οποία έχει να κάνει περισσότερο με τη δεκαετία του 1980 παρά με το 2024. Επομένως, γι' αυτούς, η διεθνής πολιτική δεν αφορά τη μετατόπιση της εξουσίας από το Ατλαντικό στον Παγκόσμιο Νότο, κλπ.
Εξακολουθούν να πιστεύουν στην παλιά ρητορική του πολέμου μεταξύ του ελεύθερου κόσμου ενάντια στον κόσμο του σκότους.
Είναι πράκτορες του βαθέος κράτους όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, ακόμη περισσότερο από τους Σοσιαλιστές.
Έχουμε μια κίνηση προς τα δεξιά όταν πρόκειται για ζητήματα μετανάστευσης, κ.λπ., κ.λπ.
Αλλά οι γραμμές είναι εντελώς διαφορετικές όσον αφορά την εξωτερική και την παγκόσμια πολιτική. \
Και εκεί δεν έχουμε μετατόπιση προς τα δεξιά. Δυστυχώς.
 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες αρέσει να πλαισιώνουν την παγκόσμια κατάσταση ως ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Και ο τρόπος με τον οποίο πολλοί στις ΗΠΑ βλέπουν την Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει. Πρέπει η Ευρώπη να κάνει μια τέτοια επιλογή μεταξύ Αμερικής και Κίνας;

 Φαίνεται να είναι μια μάλλον παράλογη πρόταση. Δεν νομίζω ότι είναι επιλογή μεταξύ Αμερικής και Κίνας.
Και αν υπάρχει μόνο επιλογή μεταξύ Αμερικής και Κίνας, θα προτιμούσα την Αμερική.
Το ερώτημα είναι, έχουμε επιλογή μεταξύ της Αμερικής και του να είμαστε λίγο πολύ ανεξάρτητοι;
Στην περίπτωση της Γερμανίας, το οικονομικό μας μοντέλο βασίστηκε στη λήψη φθηνής ενέργειας από τη Ρωσία, στη χρήση αυτής της ενέργειας για την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων και στην εξαγωγή τους σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Τώρα, στον νέο κόσμο στον οποίο βρισκόμαστε, χάρη στους Αμερικανούς φίλους μας, δεν παίρνουμε πια φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία, επειδή οι αγωγοί μας καταστράφηκαν. Έτσι οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων μας αυξάνονται, και δεν είναι πλέομ ανταγωνιστικές.
Και δεν μας επιτρέπεται να εξάγουμε όπου θέλουμε, λόγω ενός παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων που σχεδιάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό σημαίνει ότι, λόγω οικονομικής αναγκαιότητας, πρέπει να επανέλθουμε σε καλές σχέσεις με τους Ρώσους, ώστε να μπορέσουμε να εισάγουμε ενέργεια.
Και φυσικά, χρειαζόμαστε ανοιχτό εμπόριο, γιατί η Γερμανία βασίζεται στη μεταποιητική βιομηχανία και παράγουμε περισσότερα αγαθά από όσα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνοι μας.
Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η πλήρης καταστροφή της γερμανικής οικονομίας και της γερμανικής μεταποιητικής βιομηχανίας εξαιτίας αυτής της νέας εξωτερικής πολιτικής προσέγγισης της Αμερικής.
Και δεν είμαι διατεθειμένος να το δεχτώ.
Ολόκληρη η δυτική ή αμερικανική αυτοκρατορία βρίσκεται σε παρακμή.
Η παρακμή της δυτικής κυριαρχίας ή της αμερικανικής κυριαρχίας δεν είναι θέμα πέντε ετών.
Είναι μια διαδικασία με περιόδους στις οποίες αυτή η πτώση είναι ορατή και αρκετά γρήγορη. Και θα υπάρξουν στιγμές που θα υπάρξει μια αντεπίθεση και η αμερικανική και δυτική ισχύς θα αυξηθεί για σύντομο χρονικό διάστημα.
Αλλά μακροπρόθεσμα, είμαι πεπεισμένος ότι ο κόσμος του μέλλοντος είναι ένας κόσμος πολυπολικότητας, τον οποίο δεν διοικούν πλέον η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες. Τα δημογραφικά και οικονομικά στοιχεία είναι ξεκάθαρα.
Το 1913, το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Τώρα, είναι μόλις το ένα έκτο.
Και η ηλικιακή πυραμίδα στον δυτικό κόσμο είναι φρικτή. Το ίδιο ισχύει και για το παγκόσμιο ΑΕΠ. Όταν γεννήθηκα στα μέσα της δεκαετίας του 1970, σχεδόν τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου ΑΕΠ παρήχθησαν στις χώρες της G7. Τώρα, βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο με τους BRICS.
Κυριαρχούμε μόνο σε επίπεδο στρατιωτικής ισχύος.
Αλλά όπως είπε ο Talleyrand, δεν μπορείς να κάθεσαι σε ξιφολόγχες.

Τι θα περιμένατε από μια δεύτερη προεδρία Trump;

Α: Όταν κοιτάμε πίσω στην πρώτη προεδρία Trump, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, ήταν αρκετά διφορούμενο.
Ο Trump έκανε πολλά καλά πράγματα, τερματίζοντας τους ατελείωτους πολέμους. Αλλά από την άλλη, φυσικά, ο Trump είναι Αμερικανός πρόεδρος.
Και η μεγάλη του ιδέα είναι πρώτα η Αμερική.
Θέλει επίσης να σώσει την αμερικανική διεθνή και παγκόσμια δύναμη, κάτι που είναι, φυσικά, καθήκον του ως Αμερικανού προέδρου.
Ο Trump θέλει να αναδιαμορφώσει την αμερικανική παγκόσμια δύναμη.
Δεν θα μπορέσει να τα ανατρέψει όλα όσα συνέβησαν κατά την προεδρία Biden.
Υπάρχει μια μακροπρόθεσμη τάση πτώσης της αμερικανικής παγκόσμιας ισχύος.
Θα δείτε όμως περιόδους κατά τις οποίες η αμερικανική παγκόσμια ισχύς μειώνεται πιο γρήγορα και μερικά χρόνια μιας αντίστροφης διαδικασίας. Και νομίζω ότι κατά τη διάρκεια μιας προεδρίας Trump θα δούμε ότι, σε μια συνολική προοπτική, η αμερικανική παγκόσμια ισχύς θα αυξηθεί.


Κοιτάξτε το οικονομικό μέλλον της Γερμανίας, όπως περιγράψατε τα προβλήματα προηγουμένως. Η Κίνα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει σχεδόν διπλασιάσει τις εξαγωγές της στον Παγκόσμιο Νότο. Σκέφτονται πολύ στη Γερμανία το μέλλον της Γερμανίας στον Παγκόσμιο Νότο και πώς να προσαρμοστούν σε έναν κόσμο όπου ο Παγκόσμιος Νότος συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη;


Όχι, δεν υπάρχει καθόλου σκέψη στη Γερμανία.
Θα ήταν μάλιστα κολακευτικό να χαρακτηρίσουμε την πολιτική μας ελίτ μέτρια.
Πιστεύω πραγματικά ότι ο μεγαλύτερος φόβος της πολιτικής μας ελίτ είναι η κατάσταση του κλίματος εδώ και 100 χρόνια.
Και όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, και ειδικά την εμπορική πολιτική, δεν αμφισβητούν τι σημαίνει για το γερμανικό ΑΕΠ.
Οδηγούνται από την ιδέα ότι πρέπει να υπηρετήσουν ένα είδος παγκόσμιας ηθικής επιταγής.
Η χώρα βρίσκεται στα χέρια ηλιθίων, ανθρώπων που δεν καταλαβαίνουν την οικονομική ανάπτυξη.
Δεν είμαστε απλώς περαστικοί όταν η χώρα μας καταστρέφεται.
Ξοδεύουμε χρήματα για να καταστρέψουμε τον εξαγωγικό μας κλάδο.
Δεν καταλαβαίνουμε καθόλου τις αλλαγές στον κόσμο και τον ανταγωνισμό με την Κίνα.
Οι γερμανικές ελίτ εμπλέκονται σε φανταστικές συζητήσεις, οι οποίες επικεντρώνονται στο κλίμα, σε ηθικά ζητήματα, στα ανθρώπινα δικαιώματα – αλλά δεν επικεντρώνονται στην οικονομική ανάπτυξη, στο μερίδιό μας στο διεθνές εμπόριο, στην επιρροή μας στις οικονομικές σχέσεις.

 Ένα πράγμα που μας έκανε εντύπωση είναι ότι η ηγέτης του AfD, Alice Weidel, είπε, «Είμαστε το Arbeiterpartei, το κόμμα των εργαζομένων».
Και αυτό μπορεί να είναι λίγο τεντωμένο, αλλά στην πραγματικότητα ισχύει ότι το AFD σε αυτές τις τελευταίες εκλογές εκπροσώπησε σχεδόν στον ίδιο βαθμό σε αυτό που οι παλιοί καλοί μαρξιστές αποκαλούσαν εργατική τάξη. Ποια είναι η σκέψη σας;

Το AfD δημοσιοποίησε το βασικό του μανιφέστο το 2015, σχεδόν πριν από 10 χρόνια, και ο κόσμος έχει αλλάξει τρομερά.
Για μένα προσωπικά, η ώρα να μιλάμε μόνο για αναδιανομή του πλούτου έχει τελειώσει. Πρέπει να μιλήσουμε για το πώς να δημιουργήσουμε πλούτο.
Και τώρα νιώθω άνετα με την αυτοπεριγραφή μας ως εργατικό κόμμα.
Το πρόβλημα στη Γερμανία είναι ότι το ένα τρίτο του ΑΕΠ αναδιανέμεται.
Είναι μια τεράστια σοσιαλιστική μηχανή που παίρνει χρήματα από την οικονομία και δίνει τα χρήματα κυρίως σε μετανάστες.
Αυτός είναι ένας μεγάλος μαγνήτης για τη μετανάστευση.
Νιώθω πολλή συμπόνια για τους ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά και δεν έχουν σχεδόν τίποτα στο τέλος του μήνα.
Οι μισθοί μετά τους φόρους στη Γερμανία είναι επαίσχυντα χαμηλοί. Αλλά νομίζω ότι ο τρόπος για να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο της μεσαίας τάξης δεν είναι η αύξηση της αναδιανομής, αλλά η μείωση της αναδιανομής.
Θα πρέπει να κρατήσουν περισσότερα από αυτά που κερδίζουν, και αυτό σημαίνει λιγότερους φόρους και λιγότερες εκπτώσεις για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Κατά τη γνώμη μου, το να είμαι ο συνήγορος της μεσαίας τάξης, των απλών ανθρώπων, της ανύπαντρης μαμάς που εργάζεται σε ένα μπακάλικο ως ταμίας, δεν σημαίνει αύξηση της αναδιανομής και ακολουθώντας μια σοσιαλιστική ατζέντα, αλλά για να κρατήσει περισσότερο από το εισόδημά της. την τσέπη τους.
Η προσέγγισή μου είναι περισσότερο οικονομία της αγοράς, αλλά μια οικονομία της αγοράς που εξυπηρετεί την ανύπαντρη μαμά που εργάζεται σε ένα μπακάλικο ως ταμίας αντί να εξυπηρετεί την Goldman Sachs – μια οικονομία αγοράς για τη μεσαία τάξη, για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αντί για οικονομία της αγοράς για τους παγκόσμιους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης