Τελευταία Νέα
Διεθνή

Adidas: Ερευνά καταγγελίες για περιστατικά διαφθοράς στην Κίνα

tags :
Adidas: Ερευνά καταγγελίες για περιστατικά διαφθοράς στην Κίνα
Η εταιρεία έχει ξεκινήσει έρευνα μετά από ανώνυμη επιστολή
Έρευνες για δωροδοκίες μεγάλης κλίμακας ξεκίνησε η Adidas στην Κίνα, μετά από καταγγελίες που έλαβε ότι ανώτερα στελέχη της υπεξαίρεσαν «εκατομμύρια ευρώ».
Σύμφωνα τους Financial Times, «υπάλληλοι της Adidas China» φέρεται να απέστειλαν στη διοίκηση μια ανώνυμη επιστολή, την οποία κοινοποίησαν και στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Xiaohongshu, στην οποία κατονομάζουν αρκετούς Κινέζους υπαλλήλους της Adidas , συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου διευθυντή που ασχολείται με τον προϋπολογισμό marketing της Adidas στη χώρα, που σύμφωνα με το έγγραφο ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ ετησίως. 
Η επιστολή υποστηρίζει ότι το προσωπικό της Adidas έλαβε μίζες από εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών.
Ένας δεύτερος ανώτερος διευθυντής της Adidas, ο οποίος εργάζεται σε διαφορετικό τμήμα στην Κίνα , κατηγορείται ότι έλαβε «εκατομμύρια μετρητά από προμηθευτές και φυσικά αντικείμενα όπως ακίνητα».
Η Adidas επιβεβαίωσε ότι έλαβε μια επιστολή στις 7 Ιουνίου που την ειδοποιούσε για «πιθανές παραβιάσεις του κώσικα δεοντολογίας στην Κίνα».
Ανέφερε ότι «δεσμεύτηκε να συμμορφώνεται με τους νομικούς και εσωτερικούς κανονισμούς και τα ηθικά πρότυπα σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε» και ότι «διερευνούσε εντατικά αυτό το θέμα μαζί με εξωτερικούς νομικούς συμβούλους».
Κανένας κατηγορούμενος δεν έχει τεθεί σε υποχρεωτική άδεια, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Επέκταση στην Κίνα

Η Adidas αναβάθμισε την παρουσία της στην Κίνα πέρυσι, αφού υπέστη μια άνευ προηγουμένου πτώση σε μια αγορά που μέχρι την πανδημία Covid-19 ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη και εξαιρετικά κερδοφόρα.
Οι πωλήσεις έπεσαν στο γκρεμό μεταξύ 2019 και 2022, καθώς η μάρκα επλήγη από μακροχρόνια lockdown καθώς και από την αντίδραση των καταναλωτών κατά των δυτικών εμπορικών σημάτων για την άρνησή τους να αγοράσουν βαμβάκι από την περιοχή Xinjiang, όπου ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η βιομηχανία χρησιμοποιεί καταναγκαστική εργασία.
Οι αντίθετοι άνεμοι στην Κίνα ήταν ο βασικός λόγος για την απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου της Adidas, Kasper Rørsted, ο οποίος αντικαταστάθηκε πέρυσι από το πρώην αφεντικό της Puma, Bjørn Gulden.

Ο γάμος.. και η άνοδος των εσόδων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Νέας Κίνας Adrian Siu, που προσλήφθηκε από την κινεζική εταιρεία εσωρούχων Cosmo Lady το 2022, υποσχέθηκε να κερδίσει ξανά «την καρδιά και το μυαλό» των Κινέζων καταναλωτών με πατριωτικές σειρές ρούχων, λέγοντας στους FT πέρυσι ότι «παντρεύουμε παραδοσιακά κινέζικα στοιχεία με το διεθνές προϊόν».
Η εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι αναμένει ανάκαμψη στην Κίνα φέτος, προβλέποντας διψήφιο ρυθμό αύξησης πωλήσεων μετά από άνοδο 37% το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Αν και οι ανώνυμοι συντάκτες της επιστολής δεν παρείχαν αδιάσειστα στοιχεία για τους ισχυρισμούς τους για διαφθορά, φαίνεται να είναι καλά ενημερωμένοι για εξαιρετικά ευαίσθητα και εμπιστευτικά εσωτερικά ζητήματα, σύμφωνα με μέλη της Adidas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης