Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι βρετανικές δημοσκοπήσεις δείχνουν «εκλογική εξαφάνιση» για τους Συντηρητικούς του Sunak

Οι βρετανικές δημοσκοπήσεις δείχνουν «εκλογική εξαφάνιση» για τους Συντηρητικούς του Sunak
Το προβάδισμα των Εργατικών κατά 25 μονάδες ήταν το μεγαλύτερο από την εποχή της πρωθυπουργίας της προκατόχου του Sunak, Liz Truss
Τρεις βρετανικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο (15 Ιουνίου) βράδυ παρουσίασαν μια ζοφερή εικόνα για το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Rishi Sunak, ενώ ένας αναλυτής προειδοποίησε ότι το κόμμα αντιμετωπίζει «εκλογική εξαφάνιση» στις εκλογές της 4ης Ιουλίου.
Οι δημοσκοπήσεις έρχονται λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ενώ την προηγούμενη εβδομάδα Συντηρητικοί και Εργατικοί παρουσίασαν τα προγράμματά τους. Παράλληλα, αναμένεται τις επόμενες μέρες να ξεκινήσει και η επιστολικής ψήφος.
Ο Sunak εξέπληξε πολλούς στο ίδιο του το κόμμα ανακοινώνοντας πρόωρες εκλογές στις 22 Μαΐου, ενάντια στις ευρέως διαδεδομένες προσδοκίες ότι θα περίμενε μέχρι τα τέλη του έτους μέχρι να ανέβει το βιοτικό επίπεδο το οποίο είχε καταρρεύσει από τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών.
Η εταιρεία ερευνών αγοράς Savanta διαπίστωσε 46% υποστήριξη για το Εργατικό Κόμμα του Kier Starmer, αυξημένη κατά 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση πέντε ημέρες νωρίτερα, ενώ η υποστήριξη για τους Συντηρητικούς μειώθηκε κατά 4 μονάδες στο 21%. Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου για λογαριασμό της Sunday Telegraph.
Το προβάδισμα των Εργατικών κατά 25 μονάδες ήταν το μεγαλύτερο από την εποχή της πρωθυπουργίας της προκατόχου του Sunak, Liz Truss.
Υπενθυμίζεται βέβαια ότι τα σχέδια της προκατλοχου του για μείωση των φόρων ώθησαν τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τα βρετανικά κρατικά ομόλογα, ανεβάζοντας τα επιτόκια και αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτές οι εκλογές δεν θα μπορούσαν να είναι τίποτα λιγότερο από εκλογική εξαφάνιση για το Συντηρητικό Κόμμα», δήλωσε ο Chris Hopkins, διευθυντής πολιτικής έρευνας της Savanta.
Μια ξεχωριστή δημοσκόπηση της Survation, που δημοσιεύθηκε από τους Sunday Times, προέβλεπε ότι οι Συντηρητικοί θα μπορούσαν να καταλήξουν με μόλις 72 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων των 650 μελών – τη χαμηλότερη στην σχεδόν 200χρονη ιστορία τους – ενώ οι Εργατικοί θα κέρδιζαν 456 έδρες.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 31 Μαΐου έως τις 13 Ιουνίου.
Σε ποσοστιαία ανάλυση, η δημοσκόπηση της Survation έδινε στους Εργατικούς 40% και στους Συντηρητικούς 24%, ενώ το κόμμα Reform UK του πρώην επικεφαλής της εκστρατείας για το Brexit Farage – ένας δεξιός αντίπαλος των Συντηρητικών – είχε 12%.
Μια τρίτη δημοσκόπηση, από την Opinium για την κυριακάτικη εφημερίδα Observer, η οποία διεξήχθη από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου, έδειχνε επίσης ότι οι Εργατικοί βρίσκονταν στο 40%, οι Συντηρητικοί στο 23% και η Reform στο 14%, με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να υποχωρούν έναντι των μικρότερων αντιπάλων τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης