Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαστούκι ΗΠΑ σε Ισραήλ: Ακυρώθηκε η επίσκεψη ανώτατης αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον μετά τα πυρά Netanyahu στον Biden

Χαστούκι ΗΠΑ σε Ισραήλ: Ακυρώθηκε η επίσκεψη ανώτατης αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον μετά τα πυρά Netanyahu στον Biden
Είχαν προηγηθεί οξείες δηλώσεις του Netanyahu, με τις οποίες ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για καθυστέρηση στις αποστολές όπλων
Οι ΗΠΑ ακύρωσαν με συνοπτικές διαδικασίες μια στρατηγικύ χαρακτήρα συνάντηση με ανώτατη αντιπροσωπεία από το Ισραήλ που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 20/6, αφού ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu επέκρινε την κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden για καθυστέρηση στις αποστολές όπλων στο Ισραήλ, αποκαλύπτει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
«Είναι αδιανόητο τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση να κρατά όπλα και πυρομαχικά μαρκιά από το Ισραήλ», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε βίντεο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη X.
Η συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη και επρόκειτο να επικεντρωθεί κυρίως στην πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Πλέον, αντί της αποστολής ανώτατης διπλωματικής αποστολής στην Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ron Dermer, οι δύο χώρες θα περιοριστούν σε συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Tzachi Hanegbi και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan», τονίζει η Haaretz, επικαλούμενη ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο.

Το προσωρινό «στοπ» του Biden στην αποστολή όπλων προς το Τελ Αβίβ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden είχε προσφάτως ματαιώσει ορισμένες αποστολές αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ, ισχυριζόμενος ότι δεν συμμορφωνόταν με την προστασία των αμάχων.
Ωστόσο νωρίτερα τον Ιούνιο, το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση 25 μαχητικών αεροσκαφών F-35 αμερικανικής κατασκευής έναντι συνολικού ποσού 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δήλωση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας.
Τον περασμένο Απρίλιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε ένα πακέτο βοήθειας 26,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ ως μια προσπάθεια παράτασης του ισραηλινού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Αψηφώντας το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ αντιμετώπισε διεθνή καταδίκη εν μέσω της συνεχιζόμενης βίαιης επίθεσης του στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Σχεδόν 37.400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί έκτοτε στη Γάζα -οι περισσότεροι εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά- ενώ περισσότεροι από 85.400 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.
Πάνω από οκτώ μήνες μετά την κήρυξη του πολέμου, τεράστιες εκτάσεις της Γάζας παραμένουν ερειπωμένες, εν μέσω ενός, παραλυτικού για τον θύλακα, αποκλεισμού από τρόφιμα, καθαρό νερό και φάρμακα.
Το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, του οποίου η τελευταία απόφαση διέταξε το Τελ Αβίβ να διακόψει αμέσως τις επιθετικές επιχειρήσεις στη Rafah, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης