Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από την Gazprom στη Rosatom – Πως η Ρωσία «μαθαίνει» στη Δύση τους κανόνες της πυρηνικής διπλωματίας και κυριαρχίας

Από την Gazprom στη Rosatom – Πως η Ρωσία «μαθαίνει» στη Δύση τους κανόνες της πυρηνικής διπλωματίας και κυριαρχίας
Οι σχέσεις που δημιουργεί η Ρωσία μέσω πυρηνικών έργων ξεπερνούν ακόμη και τις μακροχρόνιες συμβάσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου με αγωγούς
Το Rooppur στο δυτικό άκρο του Μπαγκλαντές μπορεί να φαίνεται απίθανο μέρος για μια Μικρή Ρωσία.
Ωστόσο, σε αυτόν τον θύλακα, οι πινακίδες των καταστημάτων είναι γραμμένες στα ρωσικά, οι πωλητές λαχανικών της Βεγγάλης παζαρεύουν «kartoshka» (πατάτες) και «morkov» (καρότα) και οι Ρώσοι ομογενείς μπορούν να εξεταστούν τους στο Russ Dental Care.
Η εξήγηση βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω στο δρόμο όπου η Rosatom, ο κρατικός πυρηνικός γίγαντας της Ρωσίας, κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό στο Μπαγκλαντές.
Με εκτιμώμενο κόστος περίπου 12 δισ. δολαρίων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που έγιναν ποτέ στη χώρα των περίπου 170 εκατομμυρίων κατοίκων.
Με στόχο να φέρει το μερίδιο της χώρας στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την πυρηνική ενέργεια από μηδέν σε 10% σε λιγότερο από 10 χρόνια, η Rosatom κάνει «καταπληκτική δουλειά», λέει ο Sama Bilbao y León, γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης (WNA).
Η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές λέει ότι το εργοστάσιο των 2.400 MW, που αναμένεται να ξεκινήσει τις δοκιμές φέτος, θα αντιμετωπίσει τις ελλείψεις και τις διακοπές ρεύματος που ακρωτηριάζουν την κατά τα άλλα ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία του Μπαγκλαντές, συμπεριλαμβανομένου του τομέα εξαγωγών ενδυμάτων.
Όμως, για τη Μόσχα, το έργο εξυπηρετεί έναν άλλο σκοπό: να συνδέσει τις δύο χώρες μαζί για δεκαετίες και να επεκτείνει την επιρροή του Κρεμλίνου στο Μπαγκλαντές, όπως έκανε με άλλα έθνη που δεν έχουν τη δική τους πυρηνική ικανότητα.

Map of Bangladesh showing the capital Dhaka and Rooppur nuclear plant
Καθ' όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Vladimir Putin, που διήρκεσε περισσότερο από δύο δεκαετίες, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο ήταν τα πιο σημαντικά γεωπολιτικά διαπραγματευτικά εργαλεία του έως ότου η εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε το τοπίο.
Η απομάκρυνση της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια, σε συνδυασμό με τις εκρήξεις του αγωγού Nord Stream, στέρησαν από το Κρεμλίνο τη σημαντικότερη εξαγωγική αγορά.
Οι κυρώσεις όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν παρεμποδίσει τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει μακροχρόνιους πολιτικούς δεσμούς και να διαταράξει τις προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει το καθεστώς του Putin.
Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία αντιπροσώπευε ήδη περίπου το ήμισυ όλων των διεθνών συμφωνιών για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, την προμήθεια αντιδραστήρων και καυσίμων, τον παροπλισμό ή τη διαχείριση απορριμμάτων.
Οι κύριοι ανταγωνιστές της στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας — Κίνα, Γαλλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και ΗΠΑ — αντιπροσώπευαν περίπου το 40% συνολικά.
Παρά τις κυρώσεις στην οικονομία της, η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ένας ασυναγώνιστος κατασκευαστής πυρηνικών σταθμών.
Συμμετέχει σε περισσότερο από το ένα τρίτο των νέων αντιδραστήρων που κατασκευάζονται σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας, του Ιράν και της Αιγύπτου.
Workers outside the  Rooppur nuclear power plant site in Bangladesh
Οι ενέργειες της Δύσης

Επιφυλακτικές σχετικά με την κυρίαρχη θέση της Ρωσίας στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού πυρηνικών, οι δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν.
Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τις εισαγωγές ρωσικού εμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο αποτελεί περίπου το 25% της συνολικής προμήθειας των ΗΠΑ.
Αυτό ακολούθησε μια κίνηση πέρυσι από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τη Γαλλία να σχηματίσουν την πυρηνική συμμαχία «Sapporo 5» στο περιθώριο της G7, την οποία ο τότε Βρετανός υπουργός Ενέργειας Grant Shapps είπε ότι είχε στόχο «να απωθήσει τον Putin από εξ ολοκλήρου στην αγορά πυρηνικών καυσίμων».
Οι σχέσεις που δημιουργεί η Ρωσία μέσω πυρηνικών έργων ξεπερνούν ακόμη και τις μακροχρόνιες συμβάσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου με αγωγούς.
Η κατασκευή πυρηνικών σταθμών διαρκεί περίπου 10 χρόνια, με διάρκεια ζωής αντιδραστήρα 60 ετών για νεότερα εργοστάσια.
Οι προετοιμασίες αποσυναρμολόγησης, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης ραδιενεργών μερών, χρειάζονται άλλα 10-20 χρόνια και απαιτούν σημαντικά κεφάλαια, λέει ο Vladimir Slivyak, συμπρόεδρος της ρωσικής περιβαλλοντικής ομάδας Ecodefense, ο οποίος έχει μελετήσει τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας της χώρας για δεκαετίες.

1_723.JPG
«Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη δέσμευση για μια χώρα να έχει ρωσική παρουσία.
Δεν είναι μόνο η πραγματική κατασκευή.
Είναι ολόκληρο το οικοσύστημα», λέει η Darya Dolzikova, ερευνήτρια στο πρόγραμμα πυρηνικής πολιτικής στο Royal United Services Institute, το think-tank μελετών άμυνας και ασφάλειας που εδρεύει στο Λονδίνο.
Στην Τουρκία, η Ρωσία κατασκευάζει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, μια εγκατάσταση 4.800 MW στο Akkuyu, η οποία αναμένεται να αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια φέτος.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί συχνά ένα μοντέλο build-ow-operate, το οποίο περιλαμβάνει ακόμη υψηλότερο βαθμό συνεργασίας, καθώς η Rosatom παρέχει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του εργοστασίου, κατά τη διάρκεια ζωής του έργου.
«Η ρωσική πλευρά αντιμετωπίζει τα εργοστάσια σαν να είναι ιδιοκτησία της Rosatom.
Ο μόνος ρόλος της χώρας υποδοχής είναι να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από τον αντιδραστήρα», λέει ο Kacper Szulecki, καθηγητής ερευνητής στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων (Nupi) που μελετά τη ρωσική διπλωματία πυρηνικής ενέργειας.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται το Μπαγκλαντές, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τη Ρωσία από το έργο Rooppur για δεκαετίες.
«Αυτή είναι μια ατελείωτη σχέση στην οποία συνάπτουν», λέει ο Ali Riaz, πολιτικός επιστήμονας και ειδικός στο Μπαγκλαντές στο κρατικό πανεπιστήμιο του Ιλινόις.
2_522.JPG
Πυρηνική διπλωματία

Η εισβολή στην Ουκρανία ανάγκασε τη Ρωσία να επανεξετάσει την προσέγγισή της στην πυρηνική διπλωματία.
Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, η Rosatom έχασε ένα από τα συμβόλαιά της στην Ευρώπη: το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Hanhikivi στη Φινλανδία, ισχύος 1.200 MW, το οποίο επρόκειτο να ξεκινήσει την κατασκευή το 2023.
Αναγκασμένος να σφυρηλατήσει νέες συμμαχίες, ο Putin —ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ αυτή την εβδομάδα— τοποθετεί ολοένα και περισσότερο την κυβέρνησή του ως εταίρο στον «παγκόσμιο νότο», όρος που περιλαμβάνει αποικιοποιημένες χώρες στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.
Αντικατοπτρίζοντας τη ρητορική σοβιετικού τύπου, ο Putin συχνά επισημαίνει ότι πολλά από αυτά τα έθνη δεν έχουν καταδικάσει την εισβολή του και στην πραγματικότητα δυσανασχετούν με την «αποικιακή προσέγγιση» των ΗΠΑ, της ΕΕ και των «αυτοκρατορικών» συμμάχων τους.
«Το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης, το οποίο διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα δυτικά κράτη»... βρίσκεται σε κατάσταση βαθιάς κρίσης», δήλωσε ο Putin σε διάσκεψη εξωτερικής πολιτικής στη Μόσχα πέρυσι.
«Ένα νέο, δικαιότερο και πιο δημοκρατικό σύστημα αναδύεται».
Η Rosatom υπήρξε βασικό μέρος των προσπαθειών της Μόσχας να φλερτάρει τον παγκόσμιο νότο.
Τα τελευταία δύο χρόνια, ο γενικός διευθυντής του, Alexey Likhachev, επισκέφτηκε αυτές τις χώρες σχεδόν τόσες φορές όσες και σε ολόκληρη την περίοδο από τον διορισμό του το 2016 έως το 2022.
Η εταιρεία έχει υπογράψει δεκάδες μνημόνια κατανόησης με χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, όπως η Ζιμπάμπουε, το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο και η Βραζιλία.
Στην Γκάνα, η Ρωσία έχει αρχίσει να προετοιμάζει μια προσφορά για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας, μαζί με πωλητές από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και τη Γαλλία.
Φέτος, η Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή ενός μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα ισχύος 330 MW.
Το έργο είναι το πρώτο για τη Rosatom και τη Ρωσία στην εισαγωγή της επόμενης γενιάς πυρηνικών τεχνολογιών εκτός της χώρας.
Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι τα SMR προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τις υπάρχουσες τεχνολογίες, με εξέχοντες ιδιώτες επενδυτές όπως ο Bill Gates και ο διευθύνων σύμβουλος του OpenAI Sam Altman να υποστηρίζουν νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν SMR.
Αλλά σε αντίθεση με τη Ρωσία και την Κίνα, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αναπτύξει ή δημιουργήσει κάποιο.
Εκτός από την κατασκευή αντιδραστήρων και την παροχή λειτουργικών μονάδων, η Rosatom χρησιμοποιεί επίσης ήπια διπλωματία για να ασκήσει επιρροή.
Το 2023, ξεκίνησε συζητήσεις με τη Νικαράγουα, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν για τη δημιουργία ιατρικών κέντρων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Rosatom.
Στη Βολιβία, η Ρωσία ολοκλήρωσε ένα πυρηνικό ερευνητικό κέντρο το 2023 και, λίγους μήνες αργότερα, εξασφάλισε ένα επικερδές συμβόλαιο για την εξόρυξη λιθίου.

Διχασμένος ο κόσμος

«Ίσως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, επιλέγουμε να μην συνεργαστούμε με τη Ρωσία σε κρίσιμες βιομηχανίες.
Αλλά σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου δεν τους νοιάζει. Θα βρουν τον καλύτερο σύντροφο», δήλωσε ο Bilbao y León από το WNA.
Ακόμη και στην Ευρώπη, η Ρωσία δεν είναι εντελώς αποκλεισμένη.
Το ουγγρικό εργοστάσιο Paks 2.400 MW, που ανατέθηκε στη Rosatom χωρίς διαγωνισμό το 2014, δεν έχει επηρεαστεί από την εισβολή στην Ουκρανία.
Αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2030, με εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό και να παραδοθεί το πρώτο φορτίο εμπλουτισμένου ουρανίου.
Η Ουγγαρία είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τη Rosatom, λέει ο Nupi's Szulecki, η αξιολόγηση του οποίου βασίζεται στις υπηρεσίες που αγοράστηκαν, στις χρηματοδοτικές ρυθμίσεις και στο μερίδιο της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες που κατασκευάζονται από τη Rosatom.
Η πυρηνική ενέργεια από μια υπάρχουσα μονάδα, η οποία κατασκευάστηκε με σοβιετικά σχέδια, αντιπροσωπεύει επί του παρόντος το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουγγαρίας.
Ο Πρωθυπουργός Viktor Orbán, ο οποίος επικρίνεται συχνά από άλλες χώρες της ΕΕ για τη στάση του υπέρ της Μόσχας, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Βουδαπέστη δεν θα συμφωνήσει σε οποιεσδήποτε κυρώσεις κατά της ρωσικής πυρηνικής ενέργειας.
«Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς λειτουργεί η ρωσική πυρηνική διπλωματία και γιατί είναι επικίνδυνη», λέει ο Slivyak της Ecodefence.

Ανταγωνισμός

Το Μπαγκλαντές, το οποίο βρίσκεται μεταξύ Ινδίας και Μιανμάρ στον Κόλπο της Βεγγάλης, είναι ο στόχος έντονου γεωπολιτικού ανταγωνισμού μεταξύ δυνάμεων όπως η Ινδία, η Κίνα και οι ΗΠΑ.
Οι τρεις χώρες έχουν χρησιμοποιήσει συμφωνίες και επενδυτικές προσφορές για να δημιουργήσουν δεσμούς με τον πρωθυπουργό Sheikh Hasina.
Αλλά το έργο Rooppur έδωσε στη Μόσχα μια ανεκτίμητη βάση.
Ενώ η Κίνα και οι ΗΠΑ διαθέτουν ικανότητα κατασκευής πυρηνικής ενέργειας, η κινεζική πολιτεία National Nuclear Corporation είναι σε μεγάλο βαθμό απασχολημένη και ηγείται της επιθετικής εσωτερικής πυρηνικής επέκτασης της χώρας και η Westinghouse Electric Company με έδρα τις ΗΠΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους όρους που προσφέρει η Rosatom.
Η κρατική Rosatom είναι σε θέση να προσφέρει έως και 90% χρηματοδότηση για πυρηνικά έργα, με αποπληρωμές που κατανέμονται σε δεκαετίες με ελάχιστα επιτόκια.
Η πιο ελκυστική χρηματοδότηση βοήθησε τη Rosatom να κερδίσει τη συμφωνία, θυμάται ο Mohammad Tamim, πρώην σύμβουλος ενέργειας στο Μπαγκλαντές.
Τέτοιοι ευνοϊκοί όροι είναι «κρίσιμοι για τις φτωχότερες χώρες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, οι οποίες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τέτοια χρηματοδότηση αλλού», λέει ο Slivyak της Ecodefense.
Για το Rooppur, η ρωσική Vnesheconombank - ένας κρατικός φορέας που χρησιμοποιείται ως όχημα ειδικού σκοπού για την υποστήριξη έργων προτεραιότητας από τη Μόσχα - χορήγησε δάνειο σε δολάρια ΗΠΑ ύψους 11,38 δισ. δολαρίων, το οποίο καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το κόστος του έργου.
Το δάνειο έχει περίοδο χάριτος 10 χρόνια και το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει το 4% ετησίως.
Αλλά ακόμη και τα φθηνά δάνεια πρέπει να αποπληρωθούν, και αυτό θα μπορούσε να γίνει πρόβλημα για τους αγοραστές των αντιδραστήρων — και άλλος μοχλός πίεσης για τη Ρωσία.
Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι η εξόφληση του χρέους για το εργοστάσιο Rooppur, μέρος ενός αυξανόμενου λογαριασμού για έργα υποδομής που χρηματοδοτούνται σε ξένο νόμισμα, θα προσθέσει στην ήδη οξεία πίεση στα συναλλαγματικά αποθέματα του Μπαγκλαντές.
«Είναι δυνατό να αποπληρωθεί εάν λειτουργεί σε πλήρη κλίμακα και δημιουργηθούν έσοδα», λέει ο Tamim, ο πρώην σύμβουλος.
«Αλλά δεν πρόκειται να δημιουργήσει ξένο νόμισμα.
Αυτό το έργο είναι για τοπική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας».
Αν και η περίοδος αποπληρωμής του δανείου δεν έχει φτάσει ακόμη, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας μεταξύ των χωρών, το Μπαγκλαντές πρέπει να πληρώσει το 10% των κατασκευαστικών εργασιών της Rosatom σε δολάρια ως προκαταβολές.
Ωστόσο, οι προσπάθειές της να αποπληρώσει περιπλέκονται από τους περιορισμούς στις πληρωμές σε δολάρια που απορρέουν από τις αμερικανικές κυρώσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους και αναλυτές.
3_314.JPG
Αδυναμία των δυτικών εταιριών

Η προμήθεια χρηματοδότησης για πυρηνικά έργα είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις δυτικές εταιρείες.
Πολλές από τις δυτικές αναπτυξιακές τράπεζες με τη δύναμη πυρός για πυρηνικά μεγάλα έργα, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα ή η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, αποκλείουν συγκεκριμένα την πυρηνική χρηματοδότηση λόγω αντίθεσης βασικών μετόχων, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.
«Η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων και η μη διάδοση δεν εμπίπτουν στους τομείς εμπειρογνωμοσύνης της Παγκόσμιας Τράπεζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Υπάρχουν κινήσεις στις ΗΠΑ για να πιέσουν τους μετόχους της τράπεζας να επανεξετάσουν τη θέση τους σχετικά με τις ανησυχίες ότι η Ρωσία και η Κίνα θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια βιομηχανία, αλλά έχουν περάσει περισσότερα από 60 χρόνια από την τελευταία φορά που η τράπεζα ενέκρινε τη χρηματοδότηση έργων πυρηνικής ενέργειας.
Για τη Rosatom, ξένα έργα — συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, της εξαγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου και άλλων πρωτοβουλιών — αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των συνολικών εσόδων της, σύμφωνα με ετήσιες εκθέσεις.
Το 2023, η Rosatom κέρδισε 16,2 δισ. δολάρια από αυτά τα έργα, από 11,8 δισ. δολάρια το 2022.
Αυτά τα έσοδα υπερδιπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία.
Ωστόσο, τα λειτουργικά έξοδα και οι συνεισφορές στο κράτος καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της Rosatom, ανεβάζοντας τα καθαρά κέρδη του ομίλου σε 2-3 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Μέχρι το 2030, τα συνολικά έσοδα της Rosatom αναμένεται να φτάσουν τα 56 δισ. δολάρια, υπερδιπλάσια από το τρέχον επίπεδο, σύμφωνα με τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας.
Αυτή η ανάπτυξη θα οδηγηθεί κυρίως από ξένα έργα, αναφέρει το έγγραφο.
Η Rosatom πιστεύει ότι μπορεί να κατακτήσει ένα σημαντικό κομμάτι της αφρικανικής αγοράς, θεωρώντας το ένα «σημείο ανάπτυξης» για την πυρηνική τεχνολογία, είπε ο Likhachev της Rosatom στο ρωσικό κοινοβούλιο τον Απρίλιο.
Πέρα από το να εδραιωθεί στη σφαίρα επιρροής του Κρεμλίνου, η κοινωνία των πολιτών του Μπαγκλαντές φοβάται ότι η συμφωνία με τη Rosatom έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για δωροδοκία.
«Ολόκληρος ο τομέας της ενέργειας καλύπτεται από μυστικότητα», λέει ο Iftekharuzzaman, εκτελεστικός διευθυντής της Transparency International στο Μπαγκλαντές.
«Στο τέλος της ημέρας, τι θα πληρώσει πραγματικά ο λαός του Μπαγκλαντές; Αν ήταν ανοιχτός και υγιής ανταγωνισμός, θα ήταν ένα διαφορετικό είδος ιστορίας».
Υπολογισμένη με βάση το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής του εργοστασίου, η τιμή για το Rooppur είναι 9,36 σεντ ανά κιλοβατώρα, σε σύγκριση με 5,34 σεντ για την ίδια ποσότητα ενέργειας από ένα γειτονικό ινδικό έργο, σύμφωνα με τον Rashed al-Mahmud Titumir, οικονομολόγο στο Πανεπιστήμιο της Ντάκα.
Οι επικριτές λένε ότι το Μπαγκλαντές θα ήταν καλύτερα να ξοδέψει τα χρήματα για ηλιακή και αιολική ενέργεια που παράγεται εγχώρια, των οποίων το κόστος έχει μειωθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, αντί να δημιουργήσει εξάρτηση από τη Ρωσία για ακριβή και δυνητικά επικίνδυνη πυρηνική ενέργεια.
«Για μένα, είναι μια καταστροφή», λέει η Anu Muhammad, οικονομολόγος και ακτιβίστρια της κοινωνίας των πολιτών.
Δεν είναι μόνο οι ντόπιοι ακτιβιστές που ανησυχούν για την προέλαση της Rosatom στην περιοχή.
Οι δυτικές ανησυχίες για την ώθησή της στον παγκόσμιο νότο έχουν επίσης αυξηθεί.
Η Kathryn Huff, πρώην βοηθός γραμματέας πυρηνικής ενέργειας στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, λέει ότι είναι κρίσιμο για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να ξαναχτίσουν μια σταθερή αλυσίδα εφοδιασμού πυρηνικών και να αποκαταστήσουν την ηγεσία στον παγκόσμιο πυρηνικό τομέα.
Αλλά μπορεί να χρειαστεί μια δεκαετία για να συμβεί αυτό, προσθέτει.
«Δεν υπάρχει επιλογή. Εάν δεν [αποκαταστήσουμε την ηγεσία], δεν θα ελέγξουμε τη συζήτηση γύρω από τη διασφάλιση της ασφάλειας, τη μη διάδοση, την ασφάλεια και τα πρότυπα που θα διαδίδονταν σε όλο τον κόσμο», λέει η Huff.
Ο Rafael Mariano Grossi, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, τηρεί μια πιο ήπια στάση καθώς ο οργανισμός «δεν πολιτικοποιεί την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας».
«Η αποστολή μου είναι να διασφαλίσω ότι η πυρηνική ενέργεια γίνεται με έναν ασφαλή, ασφαλή και μη διαδοτικό τρόπο», προσθέτει.
Αλλά ενώ η συζήτηση συνεχίζεται στα δυτικά, η Rosatom συζητά ήδη την κατασκευή ενός δεύτερου εργοστασίου στη χώρα.
Ο Mohammad Hossain, διευθυντής στο υπουργείο Ενέργειας του Μπαγκλαντές, προτείνει ότι η σχέση θα συνεχιστεί μόνο.
Η Ρωσία, λέει, είναι «απαραίτητος εταίρος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης