Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ κατασκοπείας στις ΗΠΑ: Πώς οι πανίσχυρες αμερικανικές βάσεις απειλούνται από ... Κινέζους γεωργούς

Θρίλερ κατασκοπείας στις ΗΠΑ: Πώς οι πανίσχυρες αμερικανικές βάσεις απειλούνται από ... Κινέζους γεωργούς
Το κατεστημένο ασφαλείας των ΗΠΑ ανησυχεί ότι οι αγορές γεωργικής γης θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία από κινέζους πράκτορες...
Εν μέσω διερυμένης ανησυχίας και πανικού του State Department για την κινεζική κατασκοπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα νέο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ κατέδειξε ότι οι κινεζικές εταιρείες αγόρασαν πρόσφατα αρκετές γεωργικές εκτάσεις κοντά σε στρατηγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το δημοσίευμα της New York Post δημοσίευση εντόπισε 19 εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, από τη Φλόριντα έως τη Χαβάη, κοντά στις οποίες κινεζικές εταιρείες έχουν αγοράσει αγροκτήματα.
To εν λόγω ρεπορτάζ απηχεί μια μακροχρόνια ανησυχία στο κατεστημένο ασφαλείας των ΗΠΑ ότι αυτές οι αγορές γης θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία από κινέζους πράκτορες.
Σύμφωνα με την έκθεση, αυτές οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν μερικές από τις πιο στρατηγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως η αεροπορική βάση MacDill στην Τάμπα της Φλόριντα, το Στρατόπεδο Βάσης Πεζοναυτών Pendleton στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, το Fort Liberty (πρώην Fort Bragg) στο Fayetteville της Βόρειας Καρολίνα και το Fort Cavazos (πρώην Fort Hood) στο Killeen του Τέξας.
Δημοσιεύτηκε επίσης ένας χάρτης (βλέπε παρακάτω), ο οποίος δείχνει τις περιοχές όπου επιχειρήσεις κινεζικών συμφερόντων έχουν αποκτήσει γη, επικίνδυνα κοντά στις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

chinese-farmland-WEB.webp

Οι EurAsian Times, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα αυτά τα στοιχεία.
Ούτε η αμερικανική κυβέρνηση είχε σχολιάσει τους ισχυρισμούς μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης του ρεπορτάζ.


«Επηρεάζουν όλα τα επίπεδα πολιτικής οι Κινέζοι φεουδάρχες στις ΗΠΑ»

"Είναι ανησυχητικό λόγω της γειτνίασης με στρατηγικές τοποθεσίες", δήλωσε στη New York Post ο απόστρατος στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Robert S. Spalding III.
Εξήγησε, «αυτές οι τοποθεσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία τοποθεσιών συλλογής πληροφοριών και οι ιδιοκτήτες μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην τοπική πολιτική, όπως έχουμε δει στο παρελθόν».
Ένας παρόμοιος χάρτης δημοσιεύτηκε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα αυτό το έτος, ο οποίος δείχνει την ταχεία επέκταση των γεωργικών εκτάσεων που ανήκουν σε κινεζικές εταιρείες, κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.


Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ επιτρέπουν σε ξένες επιχειρήσεις να επενδύουν σε γεωργική γη με ευνοϊκούς όρους.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με υπάρχοντα στοιχεία, με το 31% του συνόλου της ιδιοκτησίας της γης, οι Καναδοί επενδυτές πρωτοστατούν, ακολουθούμενοι από πολίτες με καταγωγή από την Ολλανδία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.
Με το 0,3% της γεωργικής γης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα βρίσκεται στη δέκατη όγδοη θέση σε αυτήν την κατάταξη.
Ωστόσο, μόνο οι κινεζικές εταιρείες έχουν μπει στο μικροσκόπιο για πιθανή κατασκοπεία.

Κινέζικη εισβολή σε αμερικανικές βάσεις

Τα ρεπορτάζ έχουν προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των στρατιωτικών παρατηρητών ότι αυτοί οι Κινέζοι ιδιοκτήτες γης, υπό το πρόσχημα της γεωργίας, θα μπορούσαν να πετάξουν drones πάνω από τις στρατιωτικές τοποθεσίες ή να εγκαταστήσουν συσκευές παρακολούθησης, ραντάρ και υπέρυθρη σάρωση για να εντοπίσουν και να παρατηρήσουν τις βάσεις.
Επιπλέον, ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal από τον Σεπτέμβριο του 2023 κατέγραψε τουλάχιστον 100 προσπάθειες τα τελευταία χρόνια από τους Κινέζους να εισέλθουν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.


Αυτές οι απόπειρες φέρεται να περιλαμβάνουν μια εισβολή βεληνεκές πυραύλων στο Νέο Μεξικό, αλλά και εφόρμηση καταδυτών κοντά σε μια κυβερνητική τοποθεσία εκτόξευσης πυραύλων στη Φλόριντα.

Κόκκινο συναγερμό για κινεζική κατασκοπεία σήμανε ο Λευκός Οίκος

Το φαινόμενο αυτής της ιδιότυπης κινεζικής εισβολής έχει καταστεί φλέγον ζήτημα για το Πεντάγωνο από τότε που το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έλαβε μια πληροφορία ότι κινεζική εταιρεία είχε αγοράσει γη σε απόσταση ενός μιλίου από μια αμερικανική βάση το 2022.
Η κίνηση προκάλεσε τη νομική παρέμβαση του Λευκού Οίκο και του Biden.
Μάλιστα με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι εάν πραγματοποιηθεί πώληση οικοπέδου σε απόσταση 100 μιλίων από οκτώ στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, η ομοσπονδιακή Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων παρεμβαίνει αυτόχρημα και έχει ως καθήκον να την επανεξετάσει.

7_7.webp

Έκτοτε, η αρμόδια επιτροπή έχει παρέμβει ουκ ολίγες φορές σε τέτοιου τύπου αγοραπωλησίες γης.
Βάσει αυτού και επικαλούμενη κίνδυνο εθνικής ασφαλείας, η κυβέρνηση Biden διέταξε τον περασμένο μήνα να απαγορευτεί σε μια κινεζική εταιρεία εξόρυξης bitcoin να αποκτήσει γη κοντά σε μια τοποθεσία πυρηνικών πυραύλων στο Ουαϊόμινγκ.
Το MineOne Partners βρισκόταν περίπου ένα μίλι από την αεροπορική βάση F.E. Warren στο Cheyenne.
Η εγγύτητα της εταιρείας σε μια στρατηγική εγκατάσταση των ΗΠΑ επισημάνθηκε ως «κίνδυνος εθνικής ασφάλειας».
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η οδηγία βασίστηκε εν μέρει σε υποθέσεις ότι «εξειδικευμένος και ξένης προέλευσης εξοπλισμός ικανός να διευκολύνει δραστηριότητες παρακολούθησης και κατασκοπείας» θα μπορούσε να είναι επιζήμιος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Ωστόσο, το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ δεν αποκάλυψε συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
Αρκετές τέτοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί όλα αυτά τα χρόνια σε μια περίοδο εντεινόμενης ρήξης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Για παράδειγμα, το 2020, η θυγατρική μιας κινεζικής εταιρείας ενέργειας αγόρασε γη κοντά στη μεγαλύτερη βάση εκπαίδευσης πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας στο νότιο Τέξας.
Το 2021, μια άλλη κινεζική επιχείρηση αγόρασε γη στο Γκραντ Φορκς της Βόρειας Ντακότα, για να χτίσει ένα εργοστάσιο άλεσης βελανιδιών δίπλα σε μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας.
Μια άλλη τέτοια αγορά έγινε από εταιρεία κινεζικής προέλευσης το 2023 στο Μίσιγκαν.
Ενώ και οι 50 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν κανονισμούς που περιορίζουν την ξένη ιδιοκτησία γεωργικής γης, 20 από αυτές επιτρέπουν ξένες επενδύσεις στη γη.
Σημειώνεται ότι ορισμένες πολιτειακές κυβερνήσεις που απαγορεύουν τις συναλλαγές γης με ξένους επενδυτές το κάνουν αποκλειστικά για γεωργική γη, χωρίς να επεκτείνουν το μέτρο στον τομέα των ακινήτων ή σε άλλες επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης