Τελευταία Νέα
Διεθνή

Της ελβετικής φυλακής τα σίδερα είναι για... δισεκατομμυριούχους! - Βαριές καταδίκες σε τέσσερα μέλη πανίσχυρης οικογένειας

Της ελβετικής φυλακής τα σίδερα είναι για... δισεκατομμυριούχους! - Βαριές καταδίκες σε τέσσερα μέλη πανίσχυρης οικογένειας
Στο κατηγορητήριό του, ο εισαγγελέας κατηγόρησε την οικογένεια ότι ξόδευε "περισσότερα για τον σκύλο παρά για τους οικιακούς βοηθούς".
Μια ολόκληρη οικογένεια δισεκατομμυριούχων καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης από δικαστήριο της Ελβετίας!
Τα τέσσερα μέλη της ζάπλουτης οικογένειας Hinduja, μίας από τις ισχυρότερες της Ινδίας και της Βρετανίας, αθωώθηκαν για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων την Παρασκευή 21/6 από ελβετικό δικαστήριο, αλλά καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης γιατί εκμεταλλεύονταν τους Ινδούς οικιακούς βοηθούς που είχαν στην υπηρεσία τους στην έπαυλή τους στα περίχωρα της Γενεύης.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης ανακοίνωσαν σε δελτίο Τύπου ότι θα ασκήσουν έφεση δηλώνοντας: "Η οικογένεια έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη νομική διαδικασία και παραμένει πεπεισμένη ότι θα θριαμβεύσει η αλήθεια".
"Είμαι σε σοκ... Έχω την αίσθηση ότι η συμπεριφορά κρίθηκε σε ηθικό επίπεδο και όχι σε νομικό", δήλωσε ένας από τους δικηγόρους, ο Robert Ashael.

Συμφωνία με τους κατήγορους καταδίκη από το κράτος

Παρά την μυστική συμφωνία διακανονισμού που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης με τους τρεις υπαλλήλους που μήνυσαν τους Hinduja, η δικαιοσύνη της Γενεύης αποφάσισε να ασκήσει δίωξη κατά των τεσσάρων μελών αυτής της οικογένειας, που έχουν ελβετική υπηκοότητα.
Ο πατέρας, Prakash Hinduja (78 ετών) και η σύζυγός του Kamal (75 ετών) καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών, ενώ ο γιος τους Adjai (56 ετών) και η νύφη τους Namrata (50 ετών) καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 4 ετών.
Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, οι Hinduja καλούνται επίσης να πληρώσουν 850.000 ελβετικά φράγκα (889.000 ευρώ) στο καντόνι της Γενεύης.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου δεν μάσησε τα λόγια της ως προς αυτούς: "Τα κίνητρα των κατηγορουμένων είναι εγωιστικά" και υποκινήθηκαν "από το δέλεαρ του κέρδους". Πρόσθεσε ότι η συνεργασία τους κατά τη διάρκεια της δίκης ήταν "κακή".

Ο πατέρας και η μητέρα ήταν απόντες από την έναρξη της δίκης για λόγους υγείας.

Οι ποινές είναι παρόμοιες με αυτές που ζήτησε ο πρώτος εισαγγελέας Yves Bertossa, ο οποίος ζήτησε την προφυλάκιση του γιου και της νύφης, επικαλούμενος τον κίνδυνο φυγής τους.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου προέβαλε αντιρρήσεις τονίζοντας τους δεσμούς τους με την Ελβετία.
Η πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι η υπεράσπιση είχε εξηγήσει ότι είχαν συνοδεύσει την Κάμαλ Hinduja, σε μονάδα "εντατικής θεραπείας" σε νοσοκομείο στο Μονακό.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, ήρθαν στο φως δύο αντικρουόμενες απόψεις όσον αφορά τις ενέργειες της οικογένειας, η οποία κατατάσσεται ως η πλουσιότερη στη Βρετανία από την εφημερίδα The Sunday Times φέτος, με 37 δισεκατομμύρια στερλίνες (48 δισεκατομμύρια ευρώ).
Το Forbes υπολογίζει την περιουσία τους στα 20 δισ. δολάρια.
Ο όμιλος Hinduja δραστηριοποιείται σε 38 χώρες και απασχολεί περίπου 200.000 εργαζόμενους.

340 ευρώ μισθός κατά μέσο όρο

Στο κατηγορητήριό του, ο Yves Bertossa κατηγόρησε την οικογένεια ότι ξόδευε "περισσότερα για τον σκύλο παρά για τους οικιακούς βοηθούς".
Κοιμόντουσαν σε ένα δωμάτιο στο υπόγειο της έπαυλης των Hinduja, τα διαβατήριά τους είχαν κατασχεθεί και ο μισθός τους, ο οποίος ήταν κατά μέσο όρο 325 ελβετικά φράγκα (340 ευρώ) τον μήνα, ήταν πολύ χαμηλότερος από αυτό που μπορεί να ελπίζει ότι θα κερδίζει κάποιος που εργάζεται ως οικιακός βοηθός στην Ελβετία, δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο μισθός τους ήταν κατά 80 με 90% χαμηλότερος από αυτόν που θα έπρεπε να λαμβάνουν.
Το δικαστήριο, ωστόσο, απέκλεισε την εμπορία ανθρώπων, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα μέλη του προσωπικού πήγαν να εργαστούν στη Γενεύη μετά την επιστροφή τους στην Ινδία.
Όμως "η απειρία των εργαζομένων έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης, είχαν ελάχιστη μόρφωση, μπορεί και καθόλου, και δεν γνώριζαν τα δικαιώματά τους", τόνισε η πρόεδρος του δικαστηρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης