Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την απόφασή του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μεσούντος του καλικαιριού, (30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου) την Παρασκευή 21/6 καλώντας τους Γάλλους να ψηφίσουν κατά των άκρων και να μην φοβούνται, εννέα ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στις οποίες το φαβορί είναι η άκρα δεξιά.
"Στις 9 Ιουνίου, πήρα μια πολύ σοβαρή, πολύ βαριά απόφαση και μπορώ να σας πω ότι μου στοίχισε πολύ.
Όχι, όχι, όχι δεν πρέπει να φοβόμαστε", δήλωσε στο κοινό που είχε συγκεντρωθεί σε εξωτερικό χώρο του Μεγάρου των Ηλυσίων για να ακούσει πολλούς καλλιτέχνες με αφορμή την ετήσια Γιορτή της Μουσικής στις 21 Ιουνίου.
Ο δύσκολος γρίφος της μετεκλογικής γαλλικής πολιτικής σκηνής
Ο Εθνικός Συναγερμός, σε συμμαχία με ένα μέρος των Ρεπουμπλικανών με τον Eric Ciotti, πιστώνεται 250 ως 300 βουλευτές στη μελλοντική Εθνοσυνέλευση και θα διαθέτει, αν εξασφαλίσει τα μέγιστα ποσοστά, απόλυτη πλειοψηφία η οποία ορίζεται στις 289 έδρες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Odoxa για το ειδησεογραφικό έντυπο Nouvel Obs που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Υπενθυμίζοντας το αποτέλεσμα της άκρας δεξιάς --40% στις Ευρωεκλογές αν υπολογιστούν μαζί τα ποσοστά που εξασφάλισαν ο Εθνική Συσπείρωση και το ακροδεξιό κόμμα Ανακατάληψη --στο οποίο οφείλεται η απόφασή του, ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε επίσης με το δάχτυλο την ριζοσπαστική αριστερά στους κόλπους του Νέου Λαϊκού Μετώπου.
"Υπάρχουν άκρα στα οποία δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να περάσουν", σημείωσε δεχόμενος χειροκροτήματα.
"Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα", πρόσθεσε.
Συγκυβέρνηση;
Η προοπτική μιας «συγκατοίκησης» με τον Εθνική Συσπείρωση της Marin Le Pen ή μιας κυβέρνησης συνασπισμού που θα συνδυάζει άλλες δυνάμεις γύρω από το προεδρικό στρατόπεδο βρίσκονται μεταξύ των πιθανών σεναρίων.
"Δεν υπάρχει ρατσισμός που να δικαιολογεί τον αντισημιτισμό!
Και δεν υπάρχει αντισημιτισμός που να δικαιολογείται από οτιδήποτε!", δήλωσε επίσης.
Ο βιασμός και η αντισημιτική βία εις βάρος μιας 12χρονης κοντά στο Παρίσι προκάλεσε έντονη αντίδραση στην εβραϊκή κοινότητα και εν γένει στην κοινωνία.
Αυτός διαπράχθηκε από εφήβους που την μεταχειρίστηκαν ως "βρομοεβραία" και απείλησαν να την σκοτώσουν.
Νωρίτερα η Marin Le Pen είχε δηλώσει ότι μετά τις εκλογές δεν θα απομένει τίποτ'άλλο στον πρόεδρο "από την παραίτηση για να βγούμε ενδεχομένως από μια πολιτική κρίση", διευκρινίζοντας ότι δεν θα πρόκειται για "αίτημα" από την πλευρά της.
Ο Emmanuel Macron δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποκλείει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου.
Η γαλλική πολιτική δεν θα γίνει λιγότερο περίπλοκη μετά τις εκλογές
Αμέσως μετά τη συντριβή του κόμματός του από την Εθνική Συσπείρωση στις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ζήτησε να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές για την Εθνοσυνέλευση.
Ο Macron ήλπιζε πιθανότατα ότι η μεγαλύτερη προσέλευση στις εκλογές για την Εθνοσυνέλευση και ο μακροχρόνιος φόβος της Γαλλίας για ένα κόμμα που διευθύνει η κόρη του Jean Mari Le Pen (Marin Le Pen) θα κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τα κεντρώα κόμματα για να τους σταματήσουν.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί, τουλάχιστον όχι επιλέγοντας το Κόμμα Αναγέννησης του Macron.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα τον επόμενο μήνα, είναι απίθανο να δούμε ένα τέλος στο δράμα στη γαλλική πολιτική, ιδιαίτερα εάν η Εθνική Συσπείρωση δεν εξασφαλίσει σαφή πλειοψηφία ή αν δεν βρει συμμάχους για να δημιουργήσει μια.
«Είναι απίθανο κάποια πολιτική ομάδα να μπορέσει να συγκεντρώσει το 51% των ψήφων και ως εκ τούτου, να μπορέσει να σχηματίσει κάθε είδους σταθερή κυβέρνηση», εξήγησε ο George Szamuely, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Πολιτικής για τις Γραμμές Ρηγμάτων του Sputnik.
Εάν το Εθνικό Ράλι εξασφαλίσει πλουραλισμό αλλά όχι πλειοψηφία, ο Macron δεν θα υποχρεωθεί να επιλέξει τον πιθανό υποψήφιο της Εθνικής Συσπείρωσης Jordan Bardella.
«Θα μπορούσε, αλλά θα μπορούσε να πει «Λοιπόν, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ο Jordan Bardella θα είναι σε θέση να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να κυβερνήσει», εξήγησε ο Szamuely.
«Έτσι μπορεί να στρέψει την προσοχή του σε κάποια μορφή συνασπισμού μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς, ίσως της κεντροδεξιάς και του Κόμματος της Αναγέννησης [του Macron].
Είναι δύσκολο να το ξέρεις…
Έτσι, σε αυτό το στάδιο, υπάρχουν πολλά διαφορετικά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν».
Περαιτέρω περιπλέκοντας τα πράγματα για τον Macron είναι ένας νέος συνασπισμός αριστερών κομμάτων, ονόματι Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που περιλαμβάνει τους Κομμουνιστές, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI).
Αυτή η ομάδα έχει ξεπεράσει τον κεντροδεξιό συνασπισμό του Macron και τώρα θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή της Εθνικής Συσπείρωση.
Ενώ ο Macron ήταν και πιθανότατα θα συνεχίσει να φλερτάρει την αριστερά για να κρατήσει την Εθνική Συσπείρωση εκτός εξουσίας, φαίνεται απίθανο να προσχωρήσουν μαζί του λόγω της συντηρητικής μεταρρύθμισης του Macron, της απόφασής του να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία και των περικοπών δαπανών.
Φοβούμενοι μια πλήρη ήττα τόσο από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο όσο και από την Εθνική Συσπείρωση, οι σύμμαχοι του Macron άρχισαν επίσης να επιτίθενται στην Αριστερά στη Γαλλία με την ελπίδα να διατηρήσουν μέρος της εξουσίας τους.
Επί του παρόντος...
- η Εθνική Συσπείρωση προηγείται στις εθνικές δημοσκοπήσεις στη Γαλλία με 31%.
- το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι ισχυρό δεύτερο με 28% και
- η συμμαχία του Macron παραμένει κάτω από το 20%.
Αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο το κόμμα του να περάσει στον δεύτερο γύρο στις περισσότερες περιφέρειες.
Οι εκλογές για την Εθνοσυνέλευση στη Γαλλία λειτουργούν με σύστημα επαναληπτικού γύρου.
Η πρώτη ψηφοφορία περιλαμβάνει όλους τους έγκυρους υποψηφίους, η δεύτερη περιλαμβάνει κάθε υποψήφιο που έλαβε περισσότερο από 12,5% των ψήφων.
Συνήθως αυτό έχει ως αποτέλεσμα δύο υποψηφίους, αλλά οι εκλογές με τρεις ή τέσσερις υποψηφίους στον δεύτερο γύρο δεν είναι πρωτόγνωρες.
Εάν ένας υποψήφιος κερδίσει το 50% στην πρώτη ψηφοφορία και συμμετέχουν περισσότεροι από το ένα τέταρτο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην περιοχή, τότε αυτός ο υποψήφιος κερδίζει αυτόματα.
Οι ψηφοφόροι του θα έπρεπε στη συνέχεια να επιλέξουν μεταξύ του υποψηφίου του αριστερού συνασπισμού και της Εθνικής Συσπείρωσης και θα μπορούσαν να κάνουν την κρίσιμη διαφορά.
Αν και το κόμμα του φαίνεται πιθανό να υποστεί τεράστιες απώλειες, ο Macron έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει τη θητεία του, η οποία λήγει το 2027.
Εάν συμβεί αυτό, η Γαλλία θα κολλήσει με έναν κουτσό πρόεδρο, που θα (συν)κυβερνά «συγκατοικώντας» με τον πρωθυπουργό είτε από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είτε από την Εθνική Συσπείρωση.
Η Γαλλία δεν είχε κυβέρνηση συνασπισμού από το 2002 και η παρούσα συγκυρία φαίνεται να είναι πολύ πιο αμφιλεγόμενη από οποιαδήποτε προηγούμενη.
Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο για σταθερότητα στη γαλλική κυβέρνηση.
Χωρίς ισχυρή κυβέρνηση
Η τρέχουσα δημοσκόπηση δείχνει ότι είναι πιο πιθανό ούτε η Εθνική Συσπείρωση ούτε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κερδίσουν αρκετές έδρες για μια πραγματική πλειοψηφία και η Γαλλία θα μπορούσε να κολλήσει σε ένα κενό, ανίκανη να δημιουργήσει μια κυβέρνηση που να μπορεί πραγματικά να κυβερνήσει.
«Υπάρχει ακόμα τέτοιο άνθεμα για την ύπαρξη της Εθνικής Συσπείρωσης στην κυβέρνηση που θα μπορούσε να είναι ότι όλα τα κόμματα θα ενωθούν εναντίον της Εθνικής Συσπείρωσης και θα κάνουν αμέσως ψήφο δυσπιστίας, οπότε αυτό θα είναι το τέλος αυτής της κυβέρνησης». εξήγησε ο Szamuely.
Ακόμη χειρότερα, ο Bardella έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί τη θέση του Πρωθυπουργού εάν η Εθνική Συσπείρωση δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία.
«Δεν θέλω να γίνω βοηθός του Προέδρου», εξήγησε ο Bardella.
«Δεν πρόκειται να πουλήσω στον Γάλλο μέτρα ή ενέργειες που δεν μπορούσα να ακολουθήσω».
Η γαλλική πολιτική είναι περίπλοκη και συχνά χαοτική.
Φαίνεται ότι έτσι θα παραμείνει.
Αριστερό δέλεαρ: Τα αριστερά κόμματα της Γαλλίας δεσμεύονται να καταργήσουν την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Macron εάν εκλεγούν
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ένας νέος συνασπισμός που σχηματίστηκε από τα αριστερά κόμματα της Γαλλίας, υποσχέθηκε την Παρασκευή 21/6 να εισάγει νομοσχέδιο για την ακύρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του προέδρου Emmanuel Macron και τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη, εάν κερδίσει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
"Εάν κερδίσουμε, θα παρουσιάσουμε ένα σημαντικό νομοσχέδιο για τη σύνταξη στην ηλικία των 60 ετών πριν από το 2027.
Θα βασιστούμε στην κοινή δουλειά με τους κοινωνικούς μας εταίρους σε αυτό", είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Eric Coquerel, βουλευτής από το κόμμα La France Insoumise (Ανυπότακτη Γαλλία) από τον συνασπισμό.
Εάν ο συνασπισμός είναι νικητής, η μεταρρύθμιση του Macron θα ακυρωθεί ήδη από το 2024, είπε.
Στη συνέχεια, τα κόμματα σχεδιάζουν να οργανώσουν μια μεγάλης κλίμακας διάσκεψη για να συζητήσουν με κοινωνικές οργανώσεις το νομικό πλαίσιο για την επιστροφή της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60, πρόσθεσε ο νομοθέτης.
Προτείνεται να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, φόρος στα εξαιρετικά υψηλά εισοδήματα για τη χρηματοδότηση των συντάξεων.
Το σύνθημα «Σύνταξη στα 60» ήταν ένα από τα κύρια συνθήματα στις διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που έλαβαν χώρα στη Γαλλία από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2023.
Πάνω από 1 εκατομμύριο συμμετέχοντες συμμετείχαν σε μαζικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά ο νόμος σταδιακά ανέβασε το Η ηλικία συνταξιοδότησης από 62 έως 64 ετών τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2023.
Στις 9 Ιουνίου, ο Macron ανακοίνωσε τη διάλυση της κάτω βουλής του γαλλικού κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών δύο γύρων στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.
Η απόφαση ελήφθη μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις οποίες η δεξιά Εθνική Συσπείρωση της Γαλλίας.
Το κόμμα αναδείχθηκε νικητής, τερματίζοντας με πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον κεντρώο συνασπισμό του Macron.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών