Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολύ πιθανό το «FrExit» από την ΕΕ για τον Michel Barnier: Οι δύσκολες επιλογές και τα αδιέξοδα Macron

Πολύ πιθανό το «FrExit» από την ΕΕ για τον Michel Barnier: Οι δύσκολες επιλογές και τα αδιέξοδα Macron
"Δεν νομίζω ότι η κυρία [η αρχηγός της κοινοβουλευτικής παράταξης του RN, Marine] Le Pen και ο κ. [πρόεδρος του κόμματος RN, Jordan] Bardella άλλαξαν γνώμη - Εξακολουθούν να είναι αντιευρωπαϊκοί", είπε ο Barnier
Η απόφαση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron να διαλύσει το κοινοβούλιο της χώρας και να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές θα μπορούσε να προκαλέσει την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier.
Ο Barnier είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Telegraph ότι οι ελπίδες του Macron να νικήσει το δεξιό κόμμα Εθνικό Ράλι (RN) στις εκλογές είναι πολύ επικίνδυνες, αναφέρει η έκθεση το Σάββατο.
"Δεν νομίζω ότι η κυρία [η αρχηγός της κοινοβουλευτικής παράταξης του RN, Marine] Le Pen και ο κ. [πρόεδρος του κόμματος RN, Jordan] Bardella άλλαξαν γνώμη.
Εξακολουθούν να είναι αντιευρωπαϊκοί", είπε ο Barnier.
Στις 9 Ιουνίου, ο Macron ανακοίνωσε τη διάλυση της Κάτω Βουλής του γαλλικού κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών με δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.
Η απόφαση ελήφθη μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις οποίες το κόμμα Εθνικό Συσπείρωση αναδείχθηκε νικητής, τερματίζοντας με πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον κεντρώο συνασπισμό του Macron.

«Περίπατος» οι εκλογές για την ακροδεξιά

Εν τω μεταξύ, περίπατο
δείχνουν οι δημοσκοπήσεις πως θα είναι οι βουλευτικές εκλογές για την αντιευρωπαϊκή ακροδεξιά στην Γαλλία. 
Μια εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, η άκρα δεξιά εισέρχεται στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου-αστραπή, όντας πρώτη στις δημοσκοπήσεις, και προσπαθεί να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ακολουθούμενη από την αριστερά και το προεδρικό στρατόπεδο, το οποίο, σε μεγάλη απόσταση, ζητεί ένα "δημοκρατικό άλμα" κατά των άκρων.
Ο Εθνικός Συναγερμός (RN, άκρα δεξιά) και οι σύμμαχοί του, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του κόμματος της κεντροδεξιάς ηγούνται, με έως 38% ενώ,
οι Ρεπουμπλικάνοι του Eric Ciotti, συγκεντρώνουν μεταξύ 35,5 και 36% των ψήφων, δείχνουν σήμερα αντίστοιχα δημοσκόπηση του Elabe για την εφημερίδα La Tribune και άλλη του ινστιτούτου Ipsos για την εφημερίδα Le Parisien και τον ραδιοσταθμό Radio France.
Το RN προηγείται του Νέου Λαϊκού Μετώπου, συμμαχίας κομμάτων της αριστεράς (27 ως 29,5%) και του στρατοπέδου του προέδρου Emmanuel Macron (19,5 ως 20%).

Συμφιλίωση;

Προτού εισέλθει στην δεύτερη και τελευταία εβδομάδα αυτής της προεκλογικής περιόδου-αστραπή, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Jordan Bardella επιδιώκει να παίξει το χαρτί του πνεύματος συμφιλίωσης και ενότητας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD).
"Εγώ θέλω να συμφιλιώσω τους Γάλλους και να είμαι ο πρωθυπουργός όλων των Γάλλων, αδιακρίτως", δηλώνει, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα αποδεχθεί τη θέση αν δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές.
Αν το επιτύχει, δεσμεύεται να είναι ο "πρωθυπουργός όλων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που δεν θα με έχουν ψηφίσει" και υπόσχεται να "σέβεται όλους τους Γάλλους, όποιοι κι αν είναι και από όπου κι αν προέρχονται".

Melenchon: "Ο κ. Bardella είναι ο Macron με επικάλυψη ρατσισμού"

Στο μεταξύ βάζει στο στόχαστρο τον ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς Jean-Luc Melenchon, τον οποίο θεωρεί τον αντίπαλό του για τον πρωθυπουργικό θώκο, προειδοποιώντας για τον "κίνδυνο της πιο βάναυσης και πιο σεχταριστικής αριστεράς".
Ο Melenchon, επικεφαλής του κόμματος "Ανυπότακτη Γαλλία" (LFI), δήλωσε ότι αρνείται "να εξαφανιστεί ή να επιβληθεί" ως πρωθυπουργός αν η αριστερά νικήσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Ιουλίου.
"Ο κ. Bardella είναι ο Macron με επικάλυψη ρατσισμού", επιτέθηκε, σημειώνοντας ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους "κάνει προεκλογική εκστρατεία για να έχουμε έναν πρωθυπουργό του RN (καθώς) περνάει τον χρόνο του χτυπώντας μας".
Στις δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητα του Emmanuel Macron εξακολουθεί να διαγράφει ελεύθερη πτώση, μολονότι δεν έχει πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό που είχε ποτέ, αυτό της κρίσης με τα κίτρινα γιλέκα το 2018: χάνει 4 μονάδες και βρίσκεται στο 28% στο βαρόμετρο του Ipsos για την La Tribune.

Χάνει αλλά παραμένει δημοφιλής ο Attal

Η ίδια τάση παρουσιάζεται και στα ποσοστά που δίνει δημοσκόπηση του Ifop για την Journal du Dimanche, όπου χάνει 5 ποσοστιαίες μονάδες και βρίσκεται στο 26%, ενώ ο πρωθυπουργός του Gabriel Attal χάνει επίσης έδαφος (-4 μονάδες), αλλά παραμένει δημοφιλής γύρω στο 40%.
Παγιδευμένο ανάμεσα στον Εθνικό Συναγερμό και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το προεδρικό στρατόπεδο καλεί σε "δημοκρατικό άλμα" κατά των "άκρων" στον πρώτο γύρο των εκλογών.
"Η χώρα μας χρειάζεται μια τρίτη δύναμη, υπεύθυνη και λογική, ικανή να δράσει και να ρίξει τους τόνους", δήλωσε στην La Tribune η πρόεδρος της απερχόμενης Εθνοσυνέλευσης Yeal Braun Pivet.
Η αιφνίδια απόφαση του Emmanuel Macron να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την αποτυχία του στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου απέναντι στον Εθνικό Συναγερμό –ο οποίος εξασφάλισε διπλάσιες ψήφους στις εκλογές αυτές από το κόμμα του, την Αναγέννηση— είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που βάζει από την άνοδό του στην εξουσία το 2017.

Αναγκαστικές επιλογές Macron

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος αντιμετώπισε δυσκολίες στην εφαρμογή της ατζέντας του από τότε που έχασε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση στις βουλευτικές του Ιουνίου του 2022, υπερασπίστηκε την απόφασή του ως μια απαραίτητη επιλογή για να "ξεκαθαρίσει" το πολιτικό τοπίο.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται το 2027, απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί όποια κι αν είναι η έκβαση των βουλευτικών εκλογών.
Ωστόσο στην περίπτωση που ο Εθνικός Συναγερμός αναδειχθεί ξεκάθαρος νικητής των εκλογών, "το ηθικό του σφάλμα θα είναι απολύτως τεράστιο", σημείωσε ο Vincent Martini, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νίκαιας, στη νοτιοανατολική Γαλλία, και "μπορούμε να φανταστούμε ότι η μόνη έντιμη λύση θα είναι (η) παραίτησή (του)".

Δύσκολος γρίφος η γαλλική μετεκλογική πολιτική: Δεν θα γίνει λιγότερο περίπλοκη μετά τις εκλογές

Αμέσως μετά τη συντριβή του κόμματός του από την Εθνική Συσπείρωση στις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ζήτησε να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές για την Εθνοσυνέλευση.
Ο Macron ήλπιζε πιθανότατα ότι η μεγαλύτερη προσέλευση στις εκλογές για την Εθνοσυνέλευση και ο μακροχρόνιος φόβος της Γαλλίας για ένα κόμμα που διευθύνει η κόρη του Jean Mari Le Pen (Marin Le Pen) θα κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τα κεντρώα κόμματα για να τους σταματήσουν.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί, τουλάχιστον όχι επιλέγοντας το Κόμμα Αναγέννησης του Macron.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα τον επόμενο μήνα, είναι απίθανο να δούμε ένα τέλος στο δράμα στη γαλλική πολιτική, ιδιαίτερα εάν η Εθνική Συσπείρωση δεν εξασφαλίσει σαφή πλειοψηφία ή αν δεν βρει συμμάχους για να δημιουργήσει μια.
«Είναι απίθανο κάποια πολιτική ομάδα να μπορέσει να συγκεντρώσει το 51% των ψήφων και ως εκ τούτου, να μπορέσει να σχηματίσει κάθε είδους σταθερή κυβέρνηση», εξήγησε ο George Szamuely, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Πολιτικής για τις Γραμμές Ρηγμάτων του Sputnik.
Εάν το Εθνικό Ράλι εξασφαλίσει πλουραλισμό αλλά όχι πλειοψηφία, ο Macron δεν θα υποχρεωθεί να επιλέξει τον πιθανό υποψήφιο της Εθνικής Συσπείρωσης Jordan Bardella.
«Θα μπορούσε, αλλά θα μπορούσε να πει «Λοιπόν, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ο Jordan Bardella θα είναι σε θέση να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να κυβερνήσει», εξήγησε ο Szamuely.

Συνασπισμός;

«Έτσι μπορεί να στρέψει την προσοχή του σε κάποια μορφή συνασπισμού μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς, ίσως της κεντροδεξιάς και του Κόμματος της Αναγέννησης [του Macron].
Είναι δύσκολο να το ξέρεις…
Έτσι, σε αυτό το στάδιο, υπάρχουν πολλά διαφορετικά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν».
Περαιτέρω περιπλέκοντας τα πράγματα για τον Macron είναι ένας νέος συνασπισμός αριστερών κομμάτων, ονόματι Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που περιλαμβάνει τους Κομμουνιστές, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI).
Αυτή η ομάδα έχει ξεπεράσει τον κεντροδεξιό συνασπισμό του Macron και τώρα θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή της Εθνικής Συσπείρωση.
Ενώ ο Macron ήταν και πιθανότατα θα συνεχίσει να φλερτάρει την αριστερά για να κρατήσει την Εθνική Συσπείρωση εκτός εξουσίας, φαίνεται απίθανο να προσχωρήσουν μαζί του λόγω της συντηρητικής μεταρρύθμισης του Macron, της απόφασής του να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία και των περικοπών δαπανών.
Φοβούμενοι μια πλήρη ήττα τόσο από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο όσο και από την Εθνική Συσπείρωση, οι σύμμαχοι του Macron άρχισαν επίσης να επιτίθενται στην Αριστερά στη Γαλλία με την ελπίδα να διατηρήσουν μέρος της εξουσίας τους.
Επί του παρόντος...
- η Εθνική Συσπείρωση προηγείται στις εθνικές δημοσκοπήσεις στη Γαλλία με 31%.
- το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι ισχυρό δεύτερο με 28% και
- η συμμαχία του Macron παραμένει κάτω από το 20%.
Αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο το κόμμα του να περάσει στον δεύτερο γύρο στις περισσότερες περιφέρειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης