Ο διπλωμάτης τόνισε ότι η Βαρσοβία μελετά πώς ένα τέτοιο μέτρο θα επηρεάσει την οικονομία της ίδιας της Πολωνίας.
«Λόγω των ενεργειών της λευκορωσικής πλευράς, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να κλείσουμε όλα τα συνοριακά περάσματα», είπε σχετικά ο Sikorski.
Προς το παρόν, λειτουργούν μόνο δύο σημεία ελέγχου μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας: Terespol (Brest) για αυτοκίνητα και Kukuryki (Kozlovichi) για μεταφορά εμπορευμάτων.
Όλα τα άλλα σημεία έκλεισαν από την πολωνική πλευρά μετά την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης το 2021.
Η απόφαση για το πιθανό κλείσιμο των συνόρων οφείλεται στην επιδείνωση της μεταναστευτικής κρίσης και στις ενέργειες της λευκορωσικής πλευράς, οι οποίες, σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές, συμβάλλουν στην αύξηση της ροής παράνομων μεταναστών.
Επιπλέον, έγινε γνωστό για προειδοποιητικά μηνύματα που άρχισαν να λαμβάνουν πολλοί ταξιδιώτες που διέσχιζαν τα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία. Φτάνουν μηνύματα στα κινητά όσων περνούν νόμιμα από το σημείο ελέγχου Terespol. Το κείμενο του SMS αναφέρει: "Προειδοποίηση! ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ της παραμονής στην Πολωνία κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Απαγορεύεται η μη εξουσιοδοτημένη διέλευση. Οι στρατιώτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπλα. Επιστρέψτε αμέσως!".
Προηγούμενες προκλήσεις
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Mariusz Blaszczak, δήλωσε ότι, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των πολωνικών συνόρων, θα πρέπει να τοποθετηθεί ναρκοπέδιο στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Ο Blaszczak είπε ότι πριν από αυτό η Πολωνία θα πρέπει να αποχωρήσει από τη Συνθήκη της Οτάβα, η οποία στοχεύει στην εξάλειψη της χρήσης ναρκών κατά προσωπικού ως μέσου ένοπλου αγώνα.
Ο πρώην ΥΠΑΜ, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιπολιτευόμενου κόμματος Pravo i Pravda (PiS), τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι η πολωνική κυβέρνηση δεν ελέγχει την κατάσταση σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση.
Οι εντάσεις
Τα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας αποτελούν σημείο ανάφλεξης αφότου οι πρόσφυγες άρχισαν να συρρέουν εκεί το 2021, όταν η Λευκορωσία, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, φέρεται να άνοιξε ταξιδιωτικά γραφεία στη Μέση Ανατολή για να προσφέρει μια νέα ανεπίσημη διαδρομή προς την Ευρώπη – μια κίνηση που η Ευρωπαϊκή Ενωση είπε ότι αποσκοπούσε στην πρόκληση κρίσεως.
Η Λευκορωσία απορρίπτει την κατηγορία ότι βοηθά στη διοχέτευση μεταναστών στα πολωνικά σύνορα.
Μια ζώνη ασφαλείας που εμπόδιζε πολίτες και εργαζομένους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας να πλησιάσουν τα σύνορα εισήχθη αρχικά το 2021 από την προηγούμενη κυβέρνηση του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).
Εκείνη την εποχή, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν την κίνηση καθώς είπαν ότι παρεμπόδιζε τις προσπάθειες για βοήθεια μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που ήταν παγιδευμένοι στα σύνορα.
Τις τελευταίες εβδομάδες όμως έχει αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν παράνομα και οι συνοριοφύλακες έχουν αναφέρει ορισμένα βίαια περιστατικά.
Σχόλια αναγνωστών