Η ανασκόπηση της Deutsche Welle
Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι «καθημερινά αναφέρονται στην ελληνική αστυνομία δεκάδες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας κυρίως σε βάρος γυναικών και παιδιών» και κάνει λόγο για ένα «όργιο βίας που προκαλεί πλέον έντονη αναταραχή» και οδηγεί σε αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις, όπως προφυλάκιση αλλά και ποινές χωρίς αναστολή ή μετατροπή.
Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει τον τραγικό απολογισμό βάσει επίσημων στοιχείων του Υπ. Προστασίας: «Το πρώτο πεντάμηνο του έτους αναφέρθηκαν στην αστυνομία 5.300 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Αυτό σημαίνει 35 την ημέρα, ενώ μερικές μέρες ο αριθμός τους είναι ακόμη μεγαλύτερος. Την περασμένη Τετάρτη ήταν 90 (...) Ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των μη καταγγελθέντων κρουσμάτων είναι υψηλότερoς, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καταγγέλλονται στην αστυνομία (...) Τουλάχιστον επτά γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από συντρόφους ή πρώην συντρόφους στην Ελλάδα από την αρχή του έτους».
Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, σύμφωνα με την ανασκόπηση της Deutsche Welle:
FAZ: Θα συνεργαστεί το AfD με τη ΝΙΚΗ στην Ευρωβουλή;
Στις διεργασίες στους κόλπους της Ακροδεξιάς εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται στις πολιτικές σελίδες της η Frankfurter Allgemeine Zeitung επικαλούμενη πληροφορίες του Spiegel εστιάζοντας στις πιθανές συνεργασίες της Εναλλακτικής για τη Γερμανία με άλλα κόμματα και σημειώνει:
«Μετά τον αποκλεισμό του από την ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία στην Ευρωβουλή, το AfD αναζητά εταίρους για τη δημιουργία νέας ευρωομάδας, η οποία πιθανώς θα φέρει το όνομα ‘Kυριαρχιστές’ (Souveränisten). Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, επικαλούμενο εσωτερική αλληλογραφία, μέλος του AfD φέρεται να αναζητούσε χώρο για εκατό άτομα για ‘συνάντηση με στόχο τη συγκρότηση ευρωομάδας’.
Πιθανά μέλη της θα μπορούσαν να είναι το ακροδεξιό κόμμα SOS από τη Ρουμανία, το ‘Το πάρτι τελείωσε’ από την Ισπανία ή η ΝΙΚΗ-Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα από την Ελλάδα κ.ά».
SZ: To ελληνικό Σάββατο είναι του εργοδότη
Στην εισαγωγή του μοντέλου της εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα από 1ης Ιουλίου αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ στη Süddeutsche Zeitung, το οποίο παρατηρεί μεταξύ άλλων:
«Οι επτά ημέρες είναι ο κανόνας το καλοκαίρι, ειδικά στα τουριστικά θέρετρα. Από την επόμενη εβδομάδα όμως θα επιτραπεί η έκτη εργάσιμη μέρα και στη βιομηχανία και σε ορισμένους άλλους κλάδους π.χ. τις τράπεζες (...) Η ελληνική κυβέρνηση θέλει έτσι να φέρει ‘από την παραοικονομία στη νομιμότητα’ αυτό που ήδη συνέβαινε σε πολλές εταιρείες, σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας. Θέλει επίσης να αντιμετωπίσει την έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων στην Ελλάδα εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και της μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό (...) Η κριτική της αντιπολίτευσης είναι σαφής: φοβάται ότι με τον νέο νόμο θα αναγκαστούν οι εργαζόμενοι σε υπερωρίες.‘H εβδομάδα των πέντε ημερών πεθαίνει’ ανέφερε στην Deutsche Welle ο Άρις Καζάκος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου από τη Θεσσαλονίκη».
Και η εφημερίδα συνεχίζει σε άλλο σημείο: «Δεν είναι μυστικό ότι ήδη οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από τους Γερμανούς, για παράδειγμα (...) Όταν οι Γερμανοί τουρίστες περπατούν στην Αθήνα το βράδυ, συχνά εκπλήσσονται από το πόσο αργά πηγαίνουν οι άνθρωποι στις ταβέρνες, όταν βέβαια μπορούν να πληρώσουν το φαγητό έξω. Το καλοκαίρι συχνά δεν τρώνε πριν τα μεσάνυχτα. Ο λόγος είναι είναι ότι απλά δεν έχουν χρόνο νωρίτερα».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών