Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ισχυρό δολάριο «πλήγωσε» τον χρυσό – Έκλεισε στο -0,6% και τα 2.316,60 δολάρια

Το ισχυρό δολάριο «πλήγωσε» τον χρυσό – Έκλεισε στο -0,6% και τα 2.316,60 δολάρια
Τρίτη ημέρα απωλειών στο ασήμι
Σχετικά Άρθρα
Με πτώση έκλεισε τη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας ο χρυσός, «μηδενίζοντας» τα κέρδη της Δευτέρας 24/6 εξαιτίας του ισχυρού δολαρίου -ο δείκτης ICE US Dollar Index (ενιαία τιμή έναντι των επικρατέστερων ανταγωνιστικών νομισμάτων) αυξήθηκε στις 105,6 μονάδες.
Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, ενώ παράλληλα έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με υποχώρηση 0,58% στα 2.316,60 δολάρια ανά ουγγιά. Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε κατά 0,7%.
Σε ό,τι αφορά στο ασήμι, το συμβόλαιο Ιουνίου υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, στα 28,837 δολάρια η ουγγιά (-2,2%).

«Ταύρος» για τον χρυσό η Bank of America, πρόβλεψη για εκτόξευση στα 3.000 δολάρια

Στα 3.000 δολάρια «βλέπει» εντός των επόμενων 12 με 18 μηνών την τιμή του χρυσού η Bank of America (BofA), επικαλούμενη τις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων και, κυρίως, την τεράστια γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις μεγάλες αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της αμερικανικής τράπεζας, το 2023 η ζήτηση από πλευράς επενδυτών για χρυσό σημείωσε μια αξιοσημείωτη αύξηση με οδηγό τις κεντρικές τράπεζες. Σημειώνεται πως το 2023, οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 1.037 τόνους χρυσού, σημειώνοντας τη δεύτερη υψηλότερη ετήσια αγορά στην ιστορία, μετά την κορύφωση του 2022 των 1.082 τόνων.
Ακόμη και τώρα, υπογραμμίζεται, οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες παραμένουν ένας κρίσιμος παράγοντας για τη στήριξη των τιμών του χρυσού. Ενδεικτικά, η πρόσφατη έρευνα του WGC (World Gold Council) δείχνει τη συνεχιζόμενη «όρεξη» για χρυσό μεταξύ των νομισματικών αρχών.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 29% των ερωτηθέντων στις κεντρικές τράπεζες σχεδιάζει να αυξήσει τα αποθέματα σε χρυσό το επόμενο έτος, το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της έρευνας το 2018. Επιπλέον, το 83% των κεντρικών τραπεζών κατέχουν χρυσό ως μέρος των διεθνών τους αποθεμάτων, με το 88% να τον αναφέρει ως μακροπρόθεσμη αποθήκευση αξίας και αντιστάθμισης πληθωρισμού, ακολουθούμενη από την «απόδοση σε περιόδους κρίσης» στο 82%.
«Ενώ τα κίνητρα των επιμέρους κεντρικών τραπεζών για την κατοχή χρυσού μπορεί να ποικίλλουν, πολλά χαρτοφυλάκια αποθεματικών έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: το μερίδιο του δολαρίου μειώνεται, ενώ τα αποθέματα χρυσού αυξάνονται», αναφέρει η τράπεζα.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) αποτελεί παράδειγμα αυτής της τάσης διαφοροποιώντας τα συναλλαγματικά της αποθέματα και αυξάνοντας τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 8 εκατομμύρια ουγγιές , από τον Ιανουάριο του 2023, που ισοδυναμούν με 51 δισεκ. δολάρια. Αυτή η κίνηση αύξησε το ποσοστό χρυσού στα συνολικά αποθέματα της Κίνας από 3,5% τον Δεκέμβριο του 2022 σε 4,9% τον Απρίλιο του 2024.
Ταυτόχρονα, τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ από την Κίνα έχουν πέσει κατακόρυφα κατά 102 δισεκ. δολάρια τον περασμένο χρόνο, φτάνοντας το χαμηλό 25ετίας των 767 δισεκ. δολαρίων τον Μάρτιο του 2024.
«Ο χρυσός αναμένεται να διατηρήσει τη γοητεία του ως ένα ασφαλές καταφύγιο. Ενώ μια απότομη αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσε αρχικά να ωθήσει τις τιμές του χρυσού προς τα κάτω, η αναζήτηση σταθερότητας πιθανότατα θα ανακατευθύνει τις ροές στην αγορά χρυσού.
Η μακροχρόνια αντίστροφη σχέση μεταξύ χρυσού και επιτοκίων έχει γίνει ήδη πιο αδύναμη και κατά την άποψή μας, αυτό είναι απίθανο να αλλάξει στο μέλλον», υπογραμμίζει η BofA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania