Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Δύση πέφτει στο λάκκο που έσκαψε για τη Ρωσία - Καταλύτης για την ... αποδολαριοποίηση η κλοπή των assets

Η Δύση πέφτει στο λάκκο που έσκαψε για τη Ρωσία - Καταλύτης για την ... αποδολαριοποίηση η κλοπή των assets
Μπούμερανγκ η κλοπή των ρωσικών assets - O Παγκόσμιος Νότος στρέφει την πλάτη στο ευρώ
Η ΕΕ θα στείλει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε κέρδη από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας στην «Ευρωπαϊκή Επιχείρηση Ειρήνης» προκειμένου να καλύψει τις στρατιωτικές ανάγκες του καθεστώτος του Κιέβου.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell ανακοίνωσε στις 24 Ιουνίου ότι η Ένωση ενέκρινε την αρπαγή απροσδόκητων εσόδων από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Σύμφωνα με τον Borrell, 1,4 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του επόμενου μήνα και άλλα 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
«Η απόφαση είναι επαίσχυντη», σχολιάζει στο Sputnik ο Gilbert Doctorow, αναλυτής διεθνών σχέσεων και ρωσικών υποθέσεων.
«Είναι εντελώς υποκριτικό να αναθέτουμε σε μια "Διευκόλυνση Ειρήνης" τον ρόλο της χρηματοδότησης όπλων και πολέμου» δηλώνει με νόημα.
«Ο απώτερος στόχος αυτής της "ειρηνευτικής πρωτοβουλίας" είναι να παραταθεί ο πόλεμος, τουλάχιστον μέχρι μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου για χάρη του κ. προσωπικές φιλοδοξίες του Biden», τονίζει.
Επισημαίενται ότι το 90% των εσόδων θα δαπανηθεί για όπλα και μόλις το 10% σε κατασκευαστικά έργα στην Ουκρανία.
Αντιβαίνοντας στη συνήθη απαίτηση για ομοφωνία μεταξύ των μελών της, η ΕΕ απέρριψε το βέτο της Ουγγαρίας χρησιμοποιώντας ένα νομικό «παραθυράκι».

Το βρόμικο σχέδιο για την παράκαμψη του ουγγρικού veto

«Νέα δισεκατομμύρια για την Ουκρανία. Αυτή τη φορά, πατώντας τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αφήνοντας έξω την Ουγγαρία», σχολίασε νωρίτερα τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Péter Szijjártó.
Καταδίκασε την «αδιάντροπη παραβίαση των κοινών ευρωπαϊκών κανόνων», τονίζοντας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «αυτή είναι μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή».
Μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η ΕΕ και οι χώρες της G7 δέσμευσαν αυθαίρετα σχεδόν 300 δισ. δολάρια από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Περίπου 207 δισεκατομμύρια δολάρια διατηρούνται στο Euroclear, ένα γραφείο συμψηφισμού με έδρα το Βέλγιο.

Μπούμερανγκ η κλοπή των ρωσικών assets - O Παγκόσμιος Νότος στρέφει την πλάτη στο ευρώ

«Το αποτέλεσμα θα είναι η απότομη μείωση της χρήσης του ευρώ ως αποθεματικού νομίσματος από τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου, που όλες φοβούνται το είδος της αυθαίρετης και παράνομης δήμευσης του εθνικού τους πλούτου από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όποτε βολεύει τους σκοπούς τους», προειδοποίησε ο Doctorow.
Η απόφαση των Βρυξελλών είναι "κακή" από κάθε άποψη, δήλωσε ο Adriel Kasonta, αναλυτής εξωτερικών υποθέσεων με έδρα το Λονδίνο και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων στο think-tank του Bow Group.
«Πρώτα από όλα, είναι παράνομο, αν λάβουμε υπόψη την παραβίαση της αρχής της κυριαρχικής ασυλίας της κυρίαρχης χώρας, που είναι η Ρωσική Ομοσπονδία», εξήγησε ο Kasonta στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.
«Αποκαλύπτει τα δυτικά διπλά standards και μέτρα όσον αφορά το κράτος δικαίου και την εφαρμογή των κανόνων στις χώρες εξίσου», συνέχισε.
Αυτό «είναι ξεκάθαρα επιζήμιο γιατί λειτουργεί ως ώθηση στο κίνημα αποδολαριοποίησης», τόνισε ο ειδικός.
«Θα... επιταχύνει την κίνηση της εγκατάλειψης του νομίσματος του δολαρίου και του ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές».

Ανάλογης έντασης και ... έκτασης τα ρωσικά αντίποινα

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα λάβει αντίποινα ως απάντηση σε οποιεσδήποτε απόπειρες απαλλοτρίωσης των οικονομικών της πόρων από τη Δύση και ότι θα εκλάβει κάθε μορφή αρπαγής ως «κλοπή».
Οποιεσδήποτε ενέργειες με ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία θα πυροδοτήσουν μια συμμετρική απάντηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov στο Sputnik στα τέλη Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι παρόμοια ποσότητα ξένων περιουσιακών στοιχείων έχει παγώσει στη Ρωσία.
Την περασμένη εβδομάδα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova διεμήνυσε μέσω συνέντευξης Τύπου ότι η Ρωσία θα μπορούσε να λάβει μια μεγάλη ποικιλία μέτρων για να ανταποκριθεί στην απόφαση της G7 να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία χρησιμοποιώντας κέρδη από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης