Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ μας σέρνουν σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο: Ο Biden στέλνει Αμερικανούς στρατιωτικούς στην Ουκρανία - Στο κόλπο και η ΕΕ

Οι ΗΠΑ μας σέρνουν σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο: Ο Biden στέλνει Αμερικανούς στρατιωτικούς στην Ουκρανία - Στο κόλπο και η ΕΕ
Άμεση θα είναι η αποστολή των Αμερικανών εκπαιδευτών στην Ουκρανία, αφότου δοθεί το πράσινο φως από τον Joe Biden
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται για μια ευθεία πρόκληση απέναντι στη Ρωσία, μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη για όλο τον πλανήτη, καθώς είναι έτοιμες για την αποστολή ... ειδικών «τεχνικών», μισθοφορικών ομάδων στην Ουκρανία, αίροντας έτσι την άτυπη απαγόρευση που ακολουθούσε ως τώρα η κυβέρνηση Biden.
Την ανησυχητική αυτή εξέλιξη αποκαλύπτει ρεπορτάζ του CNN, το οποίο επικαλείται τέσσερις ανώτερους αξιωματούχους του Πενταγώνου που έχουν γνώση επί του ζητήματος.
Η κίνηση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης Biden στο Ουκρανικό, καθώς οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους να δώσουν στον αποδεκατισμένο στρατό της Ουκρανίας το πάνω χέρι έναντι της Ρωσίας.
Βέβαια η αποστολή των ειδικών είναι ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας των τεχνικών λεπτομερειών από τους αξιωματούχους της κυβέρνησης και δεν έχει λάβει τελική υπογραφή ακόμη από τον πρόεδρο Joe Biden, αποκάλυψαν οι αξιωματούχοι.
Η πρωτοβουλία πιθανότατα θα έχει ισχύει από φέτος αμέσως μετά την έγκρισή της, είπαν οι αξιωματούχοι, και θα επιτρέψει στο Πεντάγωνο να παρέχει συμβάσεις σε αμερικανικές εταιρείες για εργασία εντός της Ουκρανίας - κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά από την έναρξη της σύγκρουσης, ήτοι από τον Φεβρουάριο του 2022.
Βέβαια, οι αξιωματούχοι δεν μίλησαν για άμεση στρατιωτική εμπλοκή, αλλά εξέφρασαν την ελπίδα τους «ότι θα επιταχύνει τη συντήρηση και επισκευές οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό».
Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Biden ενέμενε ότι όλοι οι Αμερικανοί, και ιδιαίτερα τα αμερικανικά στρατεύματα, πρέπει να μείνουν μακριά από πρώτες γραμμές του πολέμου στην Ουκρανία.
Για το λόγο αυτό, με διαρροή του ο Λευκός Οίκος διαμηνύει πως είναι αποφασισμένος να περιορίσει τον κίνδυνο για τους Αμερικανούς, ιδιαίτερα από τη Ρωσία.
Ιδίως εν όψει εκλογών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να παρουσιάσει μια όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο ενώπιον των ψηφοφόρων.
Εξ ου και σε επίπεδο ρητορικής θα επιμένει να μιλάει για ειδικά τεχνικά σώματα.

Κίνηση απελπισίας για να σωθεί η παρτίδα - Στα σχοινιά Ουκρανία και Δύση

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των Δημοκρατικών άρχισαν να επανεξετάζουν σοβαρά αυτούς τους περιορισμούς τους τελευταίους μήνες, εξήγησαν αξιωματούχοι, καθώς η Ρωσία συνέχισε να έχει κέρδη στο πεδίο της μάχης και η αμερικανική χρηματοδότηση για την Ουκρανία σταμάτησε στο Κογκρέσο.
Εκτιμούν ότι το να επιτραπεί σε έμπειρους Αμερικανούς εργολάβους που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρήσουν την παρουσία τους στην Ουκρανία σημαίνει ότι θα μπορούν να βοηθήσουν στην επιδιόρθωση κατεστραμμένου, υψηλής αξίας εξοπλισμού πολύ πιο γρήγορα, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ένα προηγμένο σύστημα που αξιωματούχοι λένε ότι πιθανότατα θα απαιτεί τακτική συντήρηση είναι το μαχητικό αεροσκάφος F-16, το οποίο η Ουκρανία πρόκειται να παραλάβει αργότερα αυτό το έτος.
Οι εταιρείες που υποβάλλουν προσφορές για τις συμβάσεις θα πρέπει να αναπτύξουν ισχυρά σχέδια για να προστατέψουν τον πανάκριβο δυτικό εξοπλισμό.
Είχαν άλλωστε προηγηθεί συζητήσεις για μια σειρά αποφάσεων που έλαβαν οι ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες για να προσπαθήσουν να βοηθήσουν την Ουκρανία να νικήσει τους Ρώσους.
Στα τέλη Μαΐου, ο Biden έδωσε στην Ουκρανία την άδεια να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την ουκρανική πόλη Kharkov, με αμερικανικά όπλα - ένα αίτημα που οι ΗΠΑ είχαν επανειλημμένα αρνηθεί στο παρελθόν.
Την περασμένη εβδομάδα, αυτή η πολιτική φάνηκε να επεκτείνεται για άλλη μια φορά, όταν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan έκανε γνωστό ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αντεπιτεθεί οπουδήποτε κατά μήκος των συνόρων Ουκρανίας-Ρωσίας χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα.
Οι σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις για την ανάπτυξη αναδόχων στην Ουκρανία τόνισαν ότι η αλλαγή πολιτικής δεν θα σε μια «συντριπτική παρουσία» Αμερικανών εργολάβων, όπως συνέβη στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Αντίθετα, πιθανότατα να είχε ως αποτέλεσμα από την εργασία μερικών εκατοντάδων ειδικών στρατιωτικών στα εδάφη του Κιέβου.
«Αυτή θα ήταν μια πολύ πιο εστιασμένη και στοχευμένη προσπάθεια για την υποστήριξη της Ουκρανίας στη χώρα», δήλωσε ο απόστρατος αξιωματικός του στρατού Alex Vindman, ο οποίος υπηρέτησε ως διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του πρώην προέδρου Donald Trump.
Ο Vindman πιέζει την κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς τα δύο τελευταία χρόνια και τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σε ένα σχέδιο για να χαλαρώσει τους περιορισμούς από τις αρχές του έτους.
«Η Ουκρανία είναι σύμμαχος», διεμήνυσε ο Vindman στο CNN.
«Οι ΗΠΑ έχουν έντονα, κρίσιμα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας για την υποστήριξη της Ουκρανίας και υπάρχουν πολλά μέτρα μετριασμού του κινδύνου».

O YΠΕΞ της Ουγγαρίας εκθέτει Borrell - ΕΕ: Όλες οι χώρες της Ένωσης θα στείλουν εκπαιδευτές στην Ουκρανία

Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε την αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία για την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Ουγγαρίας, Peter Szijjártó, ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση με συναδέλφους από χώρες της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell πρότεινε στις χώρες της ΕΕ να αρχίσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες στο έδαφος της Ουκρανίας.
Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη πρόταση, που θα σήμαινε υπέρβαση μιας άλλης κόκκινης γραμμής», τόνισε σχετικά ο Szijjártó με σχόλιο του σε Ούγγρους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.
Σημείωσε ότι η Ουγγαρία θεωρεί μια τέτοια πρωτοβουλία απαράδεκτη, καθώς αυτό θα μπορούσε να γίνει «πρακτικά το πρώτο βήμα προς την αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία».
Η ομιλία του Szijjártó μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι M1.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης