Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός – Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι MIG 31 κατέρριψε το αμερικανικό drone RQ-4B Global Hawk – Γεγονός ή fake news

Πανικός – Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι MIG 31 κατέρριψε το αμερικανικό drone RQ-4B Global Hawk – Γεγονός ή fake news
Παρά την υπερπροβολή του θέματος στο internet... έως σήμερα επίσημα δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία...
Αφού η Ρωσία κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για το χτύπημα ATACMS της Ουκρανίας στην Κριμαία που σκότωσε και τραυμάτισε αρκετούς αμάχους, εμφανίστηκαν ισχυρισμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποδηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα RQ-4B Global Hawk (UAV) πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Δημοφιλείς Ρώσοι στρατιωτικοί bloggers, συμπεριλαμβανομένου του Fighter Bomber, που έχει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, πρόβαλλαν την είδηση αναφέρει το Eurasian Times.
Αρκετοί από αυτούς τους bloggers ανέφεραν στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι ένα ρωσικό MiG-31 κατέρριψε ένα UAV των ΗΠΑ RQ-4B πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Κάποιοι μάλιστα σημείωσαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Putin συνεχάρη τον πιλότο που πραγματοποίησε την αποστολή.

Μάλιστα στο Telegram εμφανίστηκε το εξής μήνυμα: «Αν οι Yankees (Γιάνκις) πετάξουν ξανά, σημαίνει ότι είναι αρκετά προετοιμασμένοι για την απώλεια ενός Global Hawk (ή ακόμα και περισσότερων από ενός).»
Hwakkkk3s.png
Ωστόσο, κανένας από τους ισχυρισμούς δεν υποστηρίχθηκε από συγκεκριμένα στοιχεία.
Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, δεν αναγνώρισε τις φήμες που διαδόθηκαν αστραπιαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Επιπλέον, ούτε οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ούτε ο αμερικανικός στρατός έχουν λάβει γνώση αυτών των ισχυρισμών.

Αντίθετα, οι ισχυρισμοί έγιναν σημείο συζήτησης για ουκρανούς στρατιωτικούς bloggers και λογαριασμούς πληροφοριών ανοιχτού κώδικα που παρακολουθούσαν επιμελώς τις εξελίξεις του συνεχιζόμενου πολέμου.
Ένας δημοφιλής λογαριασμός εξέφρασε σκεπτικισμό, λέγοντας:
«Εάν έχει συμβεί αναχαίτιση ή επίθεση στο RQ-4B Global Hawk, πιθανότατα κάποιο βίντεο θα είχε κυκλοφορήσει από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας».

Ωστόσο, ένας αναλυτής με έδρα το Κίεβο, ο Jimmy Rushton, έγραψε στο X (προηγουμένως Twitter) ότι κανένα τέτοιο περιστατικό δεν συνέβη στη Μαύρη Θάλασσα και ότι οι ισχυρισμοί ορισμένων φιλορωσικών λογαριασμών ήταν Fake news. 
Επίσης το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DoD) δεν είχε ακόμη σχολιάσει αυτές τις εξελίξεις.

Εν τω μεταξύ, ουκρανοί στρατιωτικοί bloggers ανέφεραν ότι το εν λόγω drone επέστρεψε στη βάση σώο.

Hwakkkkk2.jpg
Οι ισχυρισμοί προέκυψαν αφότου το Κρεμλίνο κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες υπεύθυνες για μια ουκρανική επίθεση στην Κριμαία χρησιμοποιώντας πυραύλους ATACMS που προμήθευσε οι αμερικανοί.
Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις θανάτους και 151 τραυματίες και η Ρωσία εξέδωσε επίσημα προειδοποίηση στον Αμερικανό πρεσβευτή ότι θα ακολουθήσουν αντίποινα.

«Όλες οι αποστολές πτήσης για τους αμερικανικούς επιχειρησιακούς-τακτικούς πυραύλους ATACMS εισάγονται από Αμερικανούς ειδικούς με βάση τα δεδομένα δορυφορικής αναγνώρισης των ΗΠΑ», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Ως εκ τούτου, η ευθύνη για τη σκόπιμη επίθεση με πυραύλους εναντίον αμάχων στη Σεβαστούπολη ανήκει κυρίως στην Ουάσιγκτον, η οποία προμήθευσε αυτά τα όπλα στην Ουκρανία, καθώς και στο καθεστώς του Κιέβου, από το έδαφος του οποίου ξεκίνησε αυτή η επίθεση».

Ενώ το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δεν απέδειξε σύνδεση μεταξύ της επίθεσης ATACMS και του UAV RQ-4B, αναφορές σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το αμερικανικό αναγνωριστικό drone RQ-4B Global Hawk έκανε κύκλους στον εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κατά την ουκρανική επίθεση στη Σεβαστούπολη, που σκότωσε αμάχους.
Αυτές οι αναφορές βασίστηκαν σε δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων που δημοσιεύθηκαν από το Flightradar.

Ορισμένοι στρατιωτικοί παρατηρητές σημείωσαν ότι το Global Hawk μπορεί να βοηθούσε τα ουκρανικά στρατεύματα στην έναρξη αυτής της επίθεσης, εκφράζοντας φόβους για μεγάλη κλιμάκωση μεταξύ των αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου, ΗΠΑ και Ρωσίας.
Επιπλέον, έφερε μνήμες από την εποχή που ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έριχναν καύσιμα πάνω από ένα drone MQ-9 Reaper πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, αναγκάζοντας το drone να χάσει τον έλεγχο και αναγκάζοντας τους χειριστές του να το συντρίψουν στη θάλασσα.

Το RQ-4B Global Hawk βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο

Το Global Hawk είναι ένα τεχνολογικά προηγμένο σύστημα εναέριας αναγνώρισης που λειτουργεί σε μεγάλα υψόμετρα και για εκτεταμένη διάρκεια, ελέγχεται εξ αποστάσεως χωρίς πλήρωμα και χωρίς όπλα.
Το drone Global Hawk έχει αξιοσημείωτο ιστορικό πολυάριθμων αποστολών σε διάφορες ζώνες συγκρούσεων.

Το drone διαθέτει μια πλήρη σειρά από ενσωματωμένους αισθητήρες και κάμερες που του επιτρέπουν να τραβάει συνεχώς φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης μεγάλων εκτάσεων γης, μέρα ή νύχτα, και με όλες τις καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή Northrop Grumman, το Global Hawk μπορεί να δει στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 340 μιλίων από το λειτουργικό του ύψος 60.000 ποδιών.

Η πλατφόρμα χρησιμεύει επίσης ως πολύτιμο συμπλήρωμα για επανδρωμένα συστήματα αναγνώρισης και διαστημικής αναγνώρισης, προσφέροντας συνεχή και σχεδόν σε πραγματικό χρόνο κάλυψη μέσω της χρήσης αισθητήρων νοημοσύνης εικόνων (IMINT) και ευφυΐας σημάτων (SIGINT).
Το ακριβές εύρος των καμερών και των αισθητήρων του παραμένει ταξινομημένο.

Η παραλλαγή MQ-4A του drone Global Hawk τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας τον Ιούνιο του 2023 όταν καταρρίφθηκε από τις ιρανικές δυνάμεις ενώ πετούσε πάνω από τα στενά του Ορμούζ. Εκείνη την εποχή, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) είχε αναφέρει ότι το UAV είχε παραβιάσει τον ιρανικό εναέριο χώρο.
Δήλωσαν επίσης ότι το περιστατικό έστειλε ένα «σαφές μήνυμα στην Αμερική».
Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Global Hawk έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς από τις δυνάμεις των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή εξελιγμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Έχει επίσης πουληθεί σε πελάτες όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία για βελτιωμένη επιτήρηση και αναγνώριση.
Το drone χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ, στην επιχείρηση «Inherent Resolve», εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIL).
Εκείνη την εποχή, οι μάχιμοι διοικητές ανέλαβαν δράση και έκαναν κρίσιμες κρίσεις επειδή το αεροσκάφος παρείχε εικόνες σε πραγματικό χρόνο και πληροφορίες σημάτων για τη διάκριση μεταξύ φιλικών και εχθρικών δυνάμεων, τον καθορισμό μακροπρόθεσμων στόχων και την παρακολούθηση της κίνησης του εχθρικού εξοπλισμού.

Πιο πρόσφατα, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε την τοποθέτηση των μη επανδρωμένων αναγνωριστικών αεροσκαφών RQ-4 Global Hawks σε αεροπορική βάση στην Ιαπωνία ως μέρος της στρατηγικής ανάπτυξης τους.
Η ανάπτυξη στοχεύει να συμβάλει στις συνεχείς επιχειρήσεις σε όλο το θέατρο και να υποστηρίξει μια «ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή Ινδο-Ειρηνικού», δήλωσε η αμερικανική πολεμική αεροπορία USAF.

Η Ρωσία έχει συχνά επισημάνει πώς αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, όπως το RC-135 Rivet, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος RQ-4B Global Hawk και τα αεροσκάφη αναγνώρισης, επιτήρησης και ηλεκτρονικών πληροφοριών E-8 Joint STARS, πετούν γύρω από τις ακτές της Ουκρανίας και τη Μαύρη Θάλασσα βοηθώντας την Ουκρανία στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.
Το Global Hawk φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση με θαλάσσιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον Οκτώβριο του 2022 στον στόλο του ρωσικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επισημάνει τον ρόλο του μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε αρκετές τέτοιες επιχειρήσεις που ανέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις έκτοτε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης