Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Αργεντινή καταγράφει την πρώτη εβδομάδα χωρίς πληθωρισμό εδώ και 30 χρόνια – Milei: Είμαστε στον σωστό δρόμο

Η Αργεντινή καταγράφει την πρώτη εβδομάδα χωρίς πληθωρισμό εδώ και 30 χρόνια – Milei: Είμαστε στον σωστό δρόμο
Το είπε, το υποσχέθηκε, το έκανε...
Σχετικά Άρθρα

Εξι μήνες μετά την ορκωμοσία του Javier Milei ως Προέδρου, η Αργεντινή κατέγραψε μια εβδομάδα χωρίς πληθωρισμό για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες, αναφέρει το VOZ.
Ως μέρος των δραστικών μέτρων μείωσης του κόστους για την καταπολέμηση του ταχέως αυξανόμενου πληθωρισμού, ο κ. Milei πούλησε δύο εθνικά αεροπλάνα, συγχώνευσε 18 κυβερνητικά τμήματα σε εννέα, μείωσε τον αριθμό των κυβερνητικών αυτοκινήτων και οδηγών στο μισό και υποτίμησε το νόμισμα κατά 100 τοις εκατό. .
Ο Πρόεδρος, μόλις έξι μήνες στην θητεία του, έφτασε μέχρι το  να πετάει εμπορικά αεροπλάνα  για να δώσει το παράδειγμα και να δείξει στον λαό ότι ήταν διατεθειμένος να πληρώσει το τίμημα που ήταν απαραίτητο για την αναζωογόνηση της οικονομίας που καταρρέει.
Φαίνεται ότι οι στρατηγικές απέδιδαν καθώς η Econometrica, μια ιδιωτική εταιρεία συμβούλων, η οποία παρακολουθούσε τις τιμές τουλάχιστον 8.000 τιμών τροφίμων σε τοπικά ηλεκτρονικά καταστήματα, σημείωσε ότι οι τιμές στα είδη διατροφής δεν άλλαξαν την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που είχε δεν έγινε ποτέ εδώ και 30 χρόνια.
Ο κ. Milei επιβεβαίωσε επίσης την εξέλιξη σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη στο Radio Mitre, περιγράφοντας το αποτέλεσμα ως απόδειξη «ότι είμαστε στο σωστό δρόμο».
«Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο – υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε, αλλά τα πρώτα σημάδια ότι τα πράγματα λειτουργούν αρχίζουν να εμφανίζονται», δήλωσε ο κ. Milei στο Racio Mitre τη Δευτέρα.

Σε αντίθεση με την οικονομία της Νιγηρίας

Η οικονομία της Αργεντινής έρχεται σε αντίθεση με την οικονομία της Νιγηρίας της οποίας ο Πρόεδρος Bola Tinubu, όπως ο κ. Milei, ισχυρίστηκε ότι κληρονόμησε μια οικονομία που πεθαίνει, αλλά δεν έκανε πολλά για να μειώσει τις κρατικές δαπάνες.
Για παράδειγμα, ο κ. Tinubu ταξίδεψε μαζί με  1411 άτομα τον περασμένο Δεκέμβριο στο Ντουμπάι για τη σύνοδο κορυφής COP28 για το κλίμα,  προκαλώντας πανεθνική οργή για την αντιληπτή κατασπατάληση των σπάνιων κυβερνητικών πόρων.
Ο πληθωρισμός επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας του κ. Tinubu, το οποίο σημείωσε τον περασμένο μήνα, παρά τις υποσχέσεις του να αντιμετωπίσει την κρίση κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.
Ο κ. Tinubu ενέκρινε N14 δισεκατομμύρια για την ανακαίνιση της κατοικίας του Αντιπροέδρου Kashim Shettima, ακόμη και όταν η πλειονότητα των Νιγηριανών μαραζώνει στη φτώχεια λόγω της βιαστικής κατάργησης της επιδότησης καυσίμων και της υποτίμησης της νάιρα.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο  34% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης