Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Orban είναι ο ηγέτης που θέλει να σώσει τη χαμένη τιμή των εθνών της Ευρώπης κόντρα στα σκοτεινά παρασκήνια του Juncker

Ο Orban είναι ο ηγέτης που θέλει να σώσει τη χαμένη τιμή των εθνών της Ευρώπης κόντρα στα σκοτεινά παρασκήνια του Juncker
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban απέχει από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έχει στήσει ο πρώην πρόεδρος της Commission Jean Claude Juncker για τον διαμοιρασμό των ηγετικών θέσεων στην ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban είναι ένας καθαρός Ευρωπαίος πολιτικός, είναι ο ηγέτης που προσπαθεί σώσει την υπόθεση ειρήνη.
Απέχει από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έχει στήσει ο πρώην πρόεδρος της Commission Jean Claude Juncker για τον διαμοιρασμό των ηγετικών θέσεων στην ΕΕ.
Τις προηγούμενες μέρες η Ιταλίδα πρωθυπουργός Georgia Meloni υποδέχθηκε στη Ρώμη τον Ούγγρο ομόλογό της, Viktor Orban.
Από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, η Ουγγαρία θα έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συνάντηση ήταν μέρος της ευρωπαϊκής περιοδείας του Orban για να συζητήσει το επερχόμενο πρόγραμμα προεδρίας του Συμβουλίου, με τον ίδιο να έχει επίσης επισκεφθεί τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Με το φάσμα της λεγόμενης «ακροδεξιάς» να στοιχειώνει επί του παρόντος την κυρίαρχη συλλογική συνείδηση της Ευρώπης πολιτικοί αναλυτές εστίασαν στις φωτογραφίες της Meloni και του Orban ενώ κάποιοι άλλοι μίλησαν πως η συνάντηση αυτή συμβολίζει η νέα ΕΕ του φασισμού.
Ως συνήθως, η αλήθεια είναι λίγο πιο περίπλοκη, επισημαίνει ο γεωπολιτικός αναλυτής Uriel Araujo. 
Για παράδειγμα, μετά από αυτή την επίσκεψη, ο Orban πήγε στη Γαλλία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Emmanuel Macron, ο οποίος ανακοίνωσε τη στήριξή του στο πρόγραμμα της Ουγγαρίας στην ΕΕ.

Τα σκοτεινά παρασκήνια του Juncker και το ΝΑΤΟ

Η Meloni με τη σειρά της αναζήτησε μια κορυφαία θέση για την Ιταλία - και μπορεί να μην πάρει τίποτα.
Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν διεργασίες για μία πιθανή συνεργασία της προέδρου της Commission Ursula von der Leyen με τη Meloni.
Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε ο Jean Claude Juncker πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέτρεψε τη von der Leyen να μη συνεργαστεί με τη Meloni, λέγοντας πως «η πλειοψηφία δεν πρέπει να επεκταθεί στα κόμματα της ακροδεξιάς».
Η Meloni πάντως μετά τη συνάντησή της με τον Orban δήλωσε ότι βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ειδικά όσον αφορά στο θέμα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, τη μείωση των γεννήσεων στην Ευρώπη και φυσικά την ανάγκη αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.
Ο Ούγγρος ηγέτης τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα ενταχθεί στην πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) υπό τη Meloni.
Ενώ πολλοί σχολιαστές μιλούν για την ευρωπαϊκή «ακροδεξιά» ως όρο ομπρέλα για ένα ευρύ φάσμα πολιτικών που είναι επικριτικοί για την παράνομη μετανάστευση η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ηγετική μονάδα σε αυτήν την πλευρά του πολιτικού φάσματος, με ένα μεγάλο χάσμα να είναι φυσικά το θέμα των ρωσο- ευρωπαϊκών σχέσεων.
Και αυτή είναι επίσης η στάση που αφορά κυρίως στις Βρυξέλλες, σε σημείο που το ευρωπαϊκό κατεστημένο θα μπορούσε να είναι πρόθυμο να διεκδικήσει τους «λαϊκιστές και την ακροδεξιά», αρκεί αυτοί οι ριζοσπάστες και οι «επαναστάτες», να ταχθούν υπέρ του ΝΑΤΟ.

Οι ελίτ θέλουν τη Meloni γέφυρα

Κάποιος θα μπορούσε να θυμηθεί ότι νωρίτερα αυτό το έτος η Meloni θα μπορούσε να είχε καθοριστικό ρόλο στο να πείσει τον Orban να δώσει το πράσινο φως στη συμφωνία για την παροχή πακέτου βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.
Με ακροδεξιές ρίζες, η κύρια δουλειά της Meloni, από την σκοπιά του κατεστημένου των Βρυξελλών, είναι να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ της φιλονατοϊκής ηγεσίας της Ευρώπης και των «επαναστατών» όπως ο ίδιος ο Orban.
Ο τρόπος που μόλις παραγκωνίστηκε η Meloni μπορεί ασφαλώς να ερμηνευθεί ως ένα είδος πολιτικής προδοσίας.
Η Meloni, προς μεγάλη της ενόχληση, έχει μείνει στο περιθώριο αυτής της προετοιμασμένης συμφωνίας, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι το μπλοκ των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) υπό την ηγεσία της επικρίνει έντονα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, με επίκεντρο το αίτημα για μεγαλύτερη εθνική κυριαρχία.
Ο Orban παρομοίως έμεινε έξω από τις συζητήσεις μεταξύ των πιο κεντρώων ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων.
Οι αποφάσεις σχετικά με τις λεγόμενες ευρωπαϊκές «κορυφαίες θέσεις εργασίας» λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία χωρίς τη δυνατότητα να ασκήσει κανείς δικαίωμα αρνησικυρίας – κάτι που ο Orban δεν δίστασε ποτέ να κάνει, όταν ήταν δυνατόν.

Το «ουγγρικό πρόβλημα» είναι η μοναδική λύση της ΕΕ

Εδώ και καιρό ο Orban χαρακτηρίζεται ως το «ουγγρικό πρόβλημα της ΕΕ», υπενθυμίζει ο Araujo.
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ειπωθούν πολλά για την ουγγρική προεδρία: το Συμβούλιο δεν έχει στην πραγματικότητα δικαίωμα πρωτοβουλιών, αυτό ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και από τη Συνθήκη της Λισαβόνας το 2009, λειτουργεί κάτω από ένα πολύ σφιχτό θεσμικό πλαίσιο. Η Προεδρία παρέχει στον Orban μόνο την ευκαιρία να επηρεάσει τη νομοθετική πολιτική της ΕΕ.
Η όλη κατάσταση προκαλεί μεγάλη αμηχανία στις Βρυξέλλες.
Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παγώσει περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία συνοχής της ΕΕ που προορίζονταν για τη Βουδαπέστη.
Ο Orban δήλωσε στις 27 Ιουνίου: «Είπα ξεκάθαρα στον πρόεδρο Macron ότι η Ουγγαρία δεν εργάζεται για την Ουκρανία ή τη Ρωσία, αλλά για την ειρήνη. Η Ουγγαρία δεν είναι εναντίον αυτής ή εκείνης της χώρας, η Ουγγαρία είναι κατά του πολέμου».
Αυτό το πολύ ρεαλιστικό και λογικό παράδειγμα, ωστόσο, μπορεί να εξακολουθεί να είναι ένα δύσκολο χάπι.
Αυτή τη στιγμή, η ΕΕ εργάζεται σε μια νομική «λύση» για να παρακάμψει το veto της Βουδαπέστης για την αγορά όπλων για την Ουκρανία.
Κατά κάποιο τρόπο, η θέση της Ουγγαρίας εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ είναι παρόμοια με τη θέση της ίδιας της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Araujo.
Με μια στεγαστική κρίση και την άνοδο μιας (μη ομοιογενούς) πατριωτικής δεξιάς και με την πραγματικότητα της «ουκρανικής κούρασης», ο Orban δεν είναι σίγουρα το μόνο πρόβλημα για το οποίο η Ευρώπη θα πρέπει να ανησυχεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης