Απαρτίζεται από το ουγγρικό κόμμα Fidesz του Orban, το κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας με επικεφαλής τον Herbert Kickl και το τσεχικό ANO 2011 του πρώην πρωθυπουργού Andrej Babiš
Απαρτίζεται από το ουγγρικό κόμμα Fidesz του Orban, το κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας με επικεφαλής τον Herbert Kickl και το τσεχικό ANO 2011 του πρώην πρωθυπουργού Andrej Babiš.
Η νέα συμμαχία λέγεται «Πατριώτες για την Ευρώπη».
Η ανακοίνωση έγινε μετά από συνάντηση στη Βιέννη, όπου οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να σχηματίσουν αυτόν που ισχυρίζονται ότι θα είναι ο ισχυρότερος δεξιός συνασπισμός στην Ευρώπη.
Η ομάδα υπέγραψε ένα «πατριωτικό μανιφέστο για το μέλλον της Ευρώπης», δηλώνοντας ότι «η ΕΕ έχει στραφεί εναντίον των Ευρωπαίων και τώρα εκπροσωπεί συμφέροντα που έρχονται σε αντίθεση με τη βούληση των εθνών, των περιφερειών και των μικρών κοινοτήτων».
Ο ισχυρότερος δεξιός συνασπισμός
«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα είναι ο ισχυρότερος δεξιός συνασπισμός στην Ευρώπη.
Οι ισχυρότερες δεξιές δυνάμεις από την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία βρίσκονται μπροστά σας», είπε ο Orban.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή η νέα πολιτική συμμαχία θα γίνει σύντομα η μεγαλύτερη δεξιά παράταξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Δημιουργούμε έναν πολιτικό σχηματισμό που, κατά την πεποίθησή μου, θα γίνει πολύ σύντομα η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή παράταξη.
Αυτό θα συμβεί μέσα σε λίγες ημέρες» δήλωσε ο Orban στη συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, τονίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα και τον πιθανό αντίκτυπο αυτού του νέου συνασπισμού για την ευρωπαϊκή πολιτική.
Ο ηγέτης που θέλει να σώσει τη χαμένη τιμή των εθνών της Ευρώπης
O Orban είναι ένας καθαρός Ευρωπαίος πολιτικός, είναι ο ηγέτης που προσπαθεί σώσει την υπόθεση ειρήνη.
Απέχει από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έχει στήσει ο πρώην πρόεδρος της Commission Jean Claude Juncker για τον διαμοιρασμό των ηγετικών θέσεων στην ΕΕ.
Τις προηγούμενες μέρες η Ιταλίδα πρωθυπουργός Georgia Meloni υποδέχθηκε στη Ρώμη τον Ούγγρο ομόλογό της, Viktor Orban.
Από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, η Ουγγαρία θα έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συνάντηση ήταν μέρος της ευρωπαϊκής περιοδείας του Orban για να συζητήσει το επερχόμενο πρόγραμμα προεδρίας του Συμβουλίου, με τον ίδιο να έχει επίσης επισκεφθεί τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Με το φάσμα της λεγόμενης «ακροδεξιάς» να στοιχειώνει επί του παρόντος την κυρίαρχη συλλογική συνείδηση της Ευρώπης πολιτικοί αναλυτές εστίασαν στις φωτογραφίες της Meloni και του Orban ενώ κάποιοι άλλοι μίλησαν πως η συνάντηση αυτή συμβολίζει η νέα ΕΕ του φασισμού.
Ως συνήθως, η αλήθεια είναι λίγο πιο περίπλοκη, επισημαίνει ο γεωπολιτικός αναλυτής Uriel Araujo.
Για παράδειγμα, μετά από αυτή την επίσκεψη, ο Orban πήγε στη Γαλλία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Emmanuel Macron, ο οποίος ανακοίνωσε τη στήριξή του στο πρόγραμμα της Ουγγαρίας στην ΕΕ.
Τα σκοτεινά παρασκήνια του Juncker και το ΝΑΤΟ
Η Meloni με τη σειρά της αναζήτησε μια κορυφαία θέση για την Ιταλία.
Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν διεργασίες για μία πιθανή συνεργασία της προέδρου της Commission Ursula von der Leyen με τη Meloni.
Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε ο Jean Claude Juncker πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέτρεψε τη von der Leyen να μη συνεργαστεί με τη Meloni, λέγοντας πως «η πλειοψηφία δεν πρέπει να επεκταθεί στα κόμματα της ακροδεξιάς».
Η Meloni πάντως μετά τη συνάντησή της με τον Orban δήλωσε ότι βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ειδικά όσον αφορά στο θέμα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, τη μείωση των γεννήσεων στην Ευρώπη και φυσικά την ανάγκη αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.
Ο Ούγγρος ηγέτης τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα ενταχθεί στην πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) υπό τη Meloni.
Ενώ πολλοί σχολιαστές μιλούν για την ευρωπαϊκή «ακροδεξιά» ως όρο ομπρέλα για ένα ευρύ φάσμα πολιτικών που είναι επικριτικοί για την παράνομη μετανάστευση η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ηγετική μονάδα σε αυτήν την πλευρά του πολιτικού φάσματος, με ένα μεγάλο χάσμα να είναι φυσικά το θέμα των ρωσο- ευρωπαϊκών σχέσεων.
Και αυτή είναι επίσης η στάση που αφορά κυρίως στις Βρυξέλλες, σε σημείο που το ευρωπαϊκό κατεστημένο θα μπορούσε να είναι πρόθυμο να διεκδικήσει τους «λαϊκιστές και την ακροδεξιά», αρκεί αυτοί οι ριζοσπάστες και οι «επαναστάτες», να ταχθούν υπέρ του ΝΑΤΟ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών