Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μύδροι κατά του Macron από τον δυτικό Τύπο – «Έπαιξε» με τους Γάλλους, δεν σεβάστηκε ούτε τους άγραφους κανόνες της πολιτικής ηθικής

Μύδροι κατά του Macron από τον δυτικό Τύπο – «Έπαιξε» με τους Γάλλους, δεν σεβάστηκε ούτε τους άγραφους κανόνες της πολιτικής ηθικής
Ο Macron διέλυσε το κοινοβούλιο χωρίς να συμβουλευτεί τους ηγέτες των τριών κομμάτων της κεντρώας συμμαχίας του Ensemble
Ένα στοιχείο είναι αρκετό για να δείξει πώς το «στοίχημα» των πρόωρων εκλογών του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron ήταν μια… θεαματική αποτυχία.
Στον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών το 2022, 4,2 εκατομμύρια Γάλλοι ψήφισαν υπέρ του ακροδεξιού κόμματος Rassemblement National.
Την Κυριακή, 30/7/2024, ο αριθμός αυτός ήταν περίπου 11 εκατομμύρια.
Χάρη στους λανθασμένους υπολογισμούς του Macron, το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό RN έχει μια ευκαιρία να εξασφαλίσει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των ψηφοφοριών στις 7 Ιουλίου — με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή και για τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη.
Ο Macron διέλυσε το κοινοβούλιο χωρίς να συμβουλευτεί τους ηγέτες των τριών κομμάτων της κεντρώας συμμαχίας του Ensemble.
Αψηφώντας όλη τη συμβατική πολιτική σοφία, το έκανε όταν το RN είχε ήδη τεράστια ώθηση μετά την ηχηρή νίκη του στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου.
Διέταξε μια αστραπιαία εκστρατεία μόνο τριών εβδομάδων, δίνοντας πολύ λίγο χρόνο στους κακοπροετοιμασμένους συμμάχους του να βάλουν κατά της αξιοπιστίας του RN για την οικονομία και άλλα θέματα.

Που πόνταρε ο Macron

Ο Macron κήρυξε τις εκλογές στοιχηματίζοντας ότι οι κακές σχέσεις μεταξύ των αριστερών κομμάτων της Γαλλίας θα τους εμπόδιζαν να σχηματίσουν ένα κοινό εκλογικό μέτωπο – το οποίο θα επέτρεπε στους κεντρώους του να περάσουν στον δεύτερο γύρο με εκατοντάδες έδρες.
Μέσα σε τέσσερις ημέρες, τα τέσσερα αριστερά κόμματα συμφώνησαν ένα εκλογικό σύμφωνο και ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα φορολογίας και δαπανών.
Η συμμαχία του Macron έχει συντριβεί.
Φαίνεται πιθανό να χάσει έως και τα δύο τρίτα των εδρών της, σύμφωνα με την Ipsos.
Όλοι μάλιστα, αρχίζουν να τοποθετούνται για τη μετά-Macron εποχή και τις προεδρικές εκλογές το 2027.
Η εξουσία του Macron έχει θρυμματιστεί και όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, ο ρόλος του πρόκειται να αλλάξει δραματικά.
Δεν θα υπάρχει άλλος πρόεδρος που θα διοικεί τη χώρα από το παλάτι των Ηλυσίων.

Κλίμα πόλωσης

Ο Macron κήρυξε τις εκλογές λέγοντας ότι η Γαλλία χρειαζόταν μια στιγμή πολιτικής «διευκρίνισης».
Αλλά τώρα, το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορεί να περιμένει ο Γάλλος πρόεδρος είναι ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο, ένα πολιτικό αδιέξοδο και ένας προσωρινός πρωθυπουργός χωρίς εντολή.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο λαϊκιστικός «πυρετός» που ήλπιζε να σπάσει μπορεί μόνο να επιδεινωθεί, με το RN να φωνάζει για πρόωρες προεδρικές εκλογές για να επαναφέρει την τάξη και τη σταθερότητα στη χώρα.
Το RN δεν έχει εξασφαλισμένη την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο.
Η ηγέτης του κόμματος Marine Le Pen απέφυγε κάθε θριαμβολογία το βράδυ της Κυριακής, προειδοποιώντας ότι η νίκη δεν ήταν ασφαλής.
Η στρατηγική του RN είναι τώρα να παίξει την απειλή για τη Γαλλία από, όπως είπε η Le Pen, μια «άκρα αριστερά με βίαιες τάσεις».
Το εάν το RN θα σχηματίσει την πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση μετά το καθεστώς του Vichy κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο θα εξαρτηθεί από τους αντιπάλους του που θα ενωθούν εναντίον τους.
Αλλά το λεγόμενο «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» έχει αναπτυχθεί τόσες φορές από τον Macron, κυνικά θα έλεγαν οι επικριτές του, για να μπλοκάρει την ακροδεξιά που τώρα είναι κουρελιασμένη και χτυπημένη.
Η υψηλότερη προσέλευση των τελευταίων δεκαετιών έχει προκαλέσει εκατοντάδες τριμερείς κούρσες εκλογικών περιφερειών για τον δεύτερο γύρο.
Για να μπλοκάρουν την ακροδεξιά, η αριστερά και οι κεντρώοι του Macron θα πρέπει να συνεργαστούν, αποχωρώντας από περιφέρειες που κάποιος υποψήφιος είναι σε καλύτερη θέση να νικήσει το RN, αλλά και καλώντας ρητά τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν για το άλλο στρατόπεδο όπου ο υποψήφιος τους δεν υπάρχει.

Η περίπτωση της ακροαριστεράς

Η συνεργασία είναι μέχρι στιγμής μερική στην καλύτερη περίπτωση.
Ο Jean-Luc Mélenchon, ηγέτης του ακροαριστερού κόμματος La France Insoumise (LFI), έκανε την πρώτη παραχώρηση το βράδυ της Κυριακής, λέγοντας ότι το αριστερό μπλοκ θα αποχωρήσει από τις περιφέρειες όπου βρέθηκε στην τρίτη θέση για να ευνοήσει τη συμμαχία του Macron.
Η Κεντροαριστερά και οι Πράσινοι είχαν ήδη πει ότι θα το κάνουν.
Το πρόβλημα είναι στις πιο συντηρητικές περιοχές, όπου μπορεί να είναι τρίτοι οι κεντρώοι.
Μετά την κίνηση του Mélenchon, η συμμαχία Ensemble του Macron είπε ότι θα απορρίψει επίσης τους τρίτους υποψηφίους υπέρ εκείνων που «είναι σε θέση να κερδίσουν το RN και με τους οποίους μοιραζόμαστε το βασικό: τις αξίες της δημοκρατίας».
Υπονοεί ότι οι τακτικές του αποσύρσεις θα γίνουν επιλεκτικά.
Ο Édouard Philippe, ο ηγέτης των Horizons, της φιλελεύθερης-συντηρητικής πτέρυγας του Ensemble, εν τω μεταξύ, προέτρεψε τους ψηφοφόρους να απορρίψουν τόσο τα ακροδεξιά όσο και τα ακροαριστερά κόμματα.
Το στρατόπεδο του Macron και η αριστερά θα δεχθούν πιέσεις να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν το δημοκρατικό μέτωπο τις επόμενες ημέρες.
Αυτό θα είναι δύσκολο να το υιοθετήσει ένας πρόεδρος που αντιμετώπισε την άκρα αριστερά και την ακροδεξιά ως εξίσου κακή για τη Γαλλία.
Εκατομμύρια ψηφοφόροι θα πρέπει τώρα να παλέψουν με μια επιλογή στην κάλπη στις 7 Ιουλίου: ανάμεσα σε μια ακροδεξιά επικίνδυνα κοντά στην εξουσία και ένα αριστερό μπλοκ υπό την ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή του ακροαριστερού Mélenchon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης