Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Le Pen συνέτριψε τον αλαζόνα Macron - Bloomberg: Κάτι παραπάνω από μια απλή ψήφος διαμαρτυρίας

Η Le Pen συνέτριψε τον αλαζόνα Macron - Bloomberg: Κάτι παραπάνω από μια απλή ψήφος διαμαρτυρίας
Αυτό που έδειξαν τα αποτελέσματα της Κυριακής το βράδυ ήταν ότι η ψήφος στη Le Pen είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ψήφος διαμαρτυρίας.
Έξω από το Μέγαρο των Ηλυσίων επικρατούσε απόλυτη ησυχία.
Ο συνήθως πολυλογάς Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron παρέμεινε πίσω από κλειστές πόρτες, αναμφίβολα γλείφοντας τις πληγές του, μετά τον μεγάλο θρίαμβο της Marine Le Pen στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Αν ήλπιζε ότι το ρεκόρ προσέλευσης σήμαινε ότι οι Γάλλοι είχαν έρθει στα συγκαλά τους και θα συσπειρωθούν πίσω του για να κρατήσουν μακριά την ακροδεξιά, τότε διαψεύστηκε - όχι ότι ο περήφανος ηγέτης θα το παραδεχόταν.
Ο Macron έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η απόφασή του να διεξαγάγει πρόωρη ψηφοφορία ήταν η σωστή απόφαση.
Αλλά για τους περισσότερους παρατηρητές φαίνεται απερίσκεπτη.
Το μόνο που παραδέχτηκε ήταν μια σύντομη γραπτή δήλωση όπου ο Macron είπε ότι "αντιμέτωπος με τον Εθνικό Συναγερμό, είναι καιρός για μια μεγάλη, σαφώς δημοκρατική συμμαχία για τον δεύτερο γύρο".
Στην εκλογική της περιφέρεια, την Henin-Beaumont, μια παλιά πόλη ανθρακωρυχείων κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, η 55χρονη ακροδεξιά ηγέτιδα άπλωσε τα χέρια της διάπλατα, χαμογέλασε πλατιά και είπε στους επευφημούντες υποστηρικτές της ότι το κεντρώο κόμμα του Macron είχε "πρακτικά εξαφανιστεί".
Πλέον στοχεύει στην απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου και αν την πετύχει, ο Macron δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να συνάψει μαζί της μια συμφωνία διαμοιρασμού της εξουσίας.

Δεν είναι μια απλή ψήφος διαμαρτυρίας

Αυτό που έδειξαν τα αποτελέσματα της Κυριακής το βράδυ ήταν ότι η ψήφος στη Le Pen είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ψήφος διαμαρτυρίας.
Έχει κάνει αρκετά για να καθαρίσει την εικόνα του κόμματος, αλλάζοντας αρκετές φορές το branding του, διακόπτοντας τους δεσμούς με τον πατέρα της, ο οποίος ίδρυσε το κόμμα και απέρριψε το Ολοκαύτωμα ως "λεπτομέρεια" της ιστορίας.
Αυτές τις μέρες είναι ο Jean-Luc Melenchon από την ακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία που έχει πρόβλημα αντισημιτισμού, όπως υποστηρίζει το Bloomberg.
Η αριστερή συμμαχία στην οποία συμμετέχει με τους Σοσιαλιστές και μια χούφτα άλλους δεν είχε μια καλή βραδιά.
Για να λέμε την αλήθεια, έχουν ελάχιστα κοινά στοιχεία εκτός από το να θέλουν να αποκλείσουν τη Le Pen.
Η Άλις Βάιντελ, η συν-επικεφαλής του δεξιού κόμματος AfD της Γερμανίας, κρατάει σημειώσεις. "Κοιτάζω το αποτέλεσμα στη Γαλλία με θαυμασμό και σεβασμό", δήλωσε η Weidel στο Bloomberg στο περιθώριο του συνεδρίου της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στο Έσσεν.
"Και φυσικά αποτελεί επίσης πρότυπο για το AfD".

Η τακτική του β' γύρου

Το ερώτημα τώρα είναι ποια θα είναι η τακτική του δεύτερου γύρου.
Ο Macron και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να διασπάσουν το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο και να μαζέψουν υποστήριξη από εκεί. Όπως έχουν τα πράγματα, η Le Pen βρίσκεται στις πύλες της εξουσίας.
"Είδατε τις δηλώσεις, λες και η κυρία Le Pen και ο κ. Bardella βρίσκονται ήδη στο ανώτατο επίπεδο του κράτους;", ούρλιαξε ο πρώην πρόεδρος Francois Hollande.
"Ο πρόεδρος φαίνεται να έχει διαγραφεί, η πλειοψηφία είναι κουρελιασμένη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης