Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Οι μυστικές υπηρεσίες εμπόδισαν πραξικόπημα εναντίον του καθεστώτος Zelensky

Ουκρανία: Οι μυστικές υπηρεσίες εμπόδισαν πραξικόπημα εναντίον του καθεστώτος Zelensky
Λίγο πριν την κατάρρευση ο Ουκρανός πρόεδρος
Σχετικά Άρθρα
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) συνέλαβε μια ομάδα ανθρώπων που προετοίμαζαν αναταραχές στο Κίεβο μετά την Ημέρα του Συντάγματος που γιόρτασε η χώρα στις 30 Ιουνίου 2024.
Σύμφωνα με την SBU, αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών κατάφεραν να αποτρέψουν το πραξικόπημα.
Επικεφαλής της ομάδας των οργανωτών που ετοίμαζαν προβοκάτσια ήταν ένας συνιδρυτής μιας ανώνυμης οργάνωσης, η οποία είναι γνωστή «για τις αντι-ουκρανικές της ενέργειες από το 2015», σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
Οι δράστες φέρεται να σχεδίαζαν να ανακοινώσουν την απομάκρυνση της σημερινής στρατιωτικής-πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας από την εξουσία. Στη συνέχεια ήλπιζαν να καταλάβουν το κτίριο της Βερχόβνα Ράντα της Ουκρανίας (το ουκρανικό κοινοβούλιο) και να εμποδίσουν το έργο του.
Για να προσελκύσουν κόσμο, οι προβοκάτορες σχεδίαζαν να οργανώσουν μια συνάντηση στο κέντρο του Κιέβου, η οποία αναμενόταν να είναι υποτιθέμενη ειρηνική.
«Οι επιτιθέμενοι σχεδίαζαν να διαδώσουν πληροφορίες σχετικά με την “αναταραχή” στο Κίεβο μέσω εγχώριων και ξένων πηγών πληροφοριών. Με αυτόν τον τρόπο, ήλπιζαν να υπονομεύσουν την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στο κράτος μας», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.
Για την υλοποίηση των σχεδίων, ο διοργανωτής προσέλκυσε αρκετούς συνεργούς, εκπροσώπους δημόσιων οργανισμών από το Κίεβο, τον Δνείπερο και άλλες περιοχές.
Η SBU κατάφερε να συλλάβει τα άτομα πριν προλάβουν να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι αξιωματικοί της SBU βρήκαν όπλα και πυρομαχικά, διάφορο εξοπλισμό και σημειώσεις με στοιχεία εγκληματικών πράξεων. Οι συλληφθέντες είναι ύποπτοι για διάπραξη εγκλημάτων σύμφωνα με τα Μέρη 1, 2, 3 του Άρθρου 109 του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών με δήμευση περιουσίας.
Η σύλληψη των επίδοξων πραξικοπιματιών:
01_578.jpg

Η Ρωσία τελειώνει τον Zelensky: Είναι παράνομος, καμία συνομιλία μαζί του – Βάζει τα προσωπικά του συμφέροντα πάνω από την Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky θα πρέπει να σκεφτεί την ειρηνευτική πρόταση του Ρώσου ηγέτη Vladimir Putin επειδή η στρατιωτική κατάσταση για το Κίεβο επιδεινώνεται διαρκώς, δήλωσε μωρίτερα μέσα στον μήνα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Κάποτε, ο Zelensky ήρθε στην εξουσία με τη σημαία της ειρήνης και την πρόθεση να εδραιώσει την ειρήνη, να σώσει την Ουκρανία.
Πάντα έλεγε ότι δεν ήταν δέσμιος μίας καρέκλας, πάντα έλεγε ότι ήταν έτοιμος να κάνει τα πάντα για χάρη της πατρίδας του, ας δούμε αν είναι έτοιμος για οτιδήποτε, ώστε να μην επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση», είπε ο Peskov σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Ο Peskov τόνισε ότι «κάθε φορά που ο Putin αναλαμβάνει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και όταν γίνονται διπλωματικές προσπάθειες, η κατάσταση επιδεινώνεται για την Ουκρανία.
«Η τρέχουσα δυναμική της κατάστασης στα μέτωπα μας δείχνει ξεκάθαρα ότι θα συνεχίσει να επιδεινώνεται για τους Ουκρανούς.
Πιθανώς, ένας πολιτικός που βάζει τα συμφέροντα της Πατρίδας πάνω από τα δικά του θα σκεφτόταν μια τέτοια πρόταση.
Ας δούμε τι θα συμβεί», είπε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου.
Ο Peskov σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία είναι πιθανές, αλλά η έκβασή τους πρέπει να εγκριθεί από τις νόμιμες ουκρανικές αρχές.
Ο Zelensky δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, δήλωσε ο Peskov
Επισήμανε ότι «υπάρχει σύστημα εγγυήσεων στον τομέα της ασφάλειας και σε όλα τα άλλα θέματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης