Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΒΑ: Κώδωνας κινδύνου για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο real estate - Ξεπερνά το 1,4 τρισ. ευρώ

ΕΒΑ: Κώδωνας κινδύνου για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο real estate - Ξεπερνά το 1,4 τρισ. ευρώ
Πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν για επανάληψη του 2008
Σχετικά Άρθρα
Οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δανείσει περισσότερα από 1,4 τρισεκ. ευρώ στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων, γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες σε μία ενδεχόμενη κατάρρευση της αγοράς, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority, EBA).
Η Αρχή κάνει λόγο για «υψηλή αβεβαιότητα» από γεωπολιτικούς παράγοντες, με τους αναλυτές να βλέπουν τις γαλλικές εκλογές ως έναν επιπλέον κίνδυνο.
Τα επίπεδα κεφαλαίου είναι «άνετα», αλλά απαιτείται προσοχή καθώς οι αθετήσεις πληρωμών αυξάνονται.
«Οι προγραμματισμένες πληρωμές (δανείων) το 2024 φτάνουν σχεδόν τα 100 δισεκ. ευρώ για το καλυμμένο δείγμα τραπεζών, που είναι ο υψηλότερος όγκος εδώ και χρόνια», αναφέρει η ΕΒΑ, η οποία εξετάζει περίπου το 80% του τραπεζικού τομέα της ΕΕ.
Εξέτασε επίσης εξονυχιστικά την έκθεση των τραπεζών σε ακίνητα, ιδιωτικές πιστώσεις και μη τραπεζικούς χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές (NBFI), όπως επενδυτικά κεφάλαια.
«Διαρθρωτικοί και κυκλικοί παράγοντες έχουν προκαλέσει ρωγμές στις αγορές εμπορικών ακινήτων. (...)
«Παρόλο που οι τράπεζες με έδρα στη Γαλλία και τη Γερμανία ανέφεραν τη μεγαλύτερη έκθεση, που ξεπέρασε τα 280 δισεκ. ευρώ, ακολουθούμενες από τις τράπεζες στην Ολλανδία που ανέφεραν 175 δισεκ. ευρώ, μόνο οι γερμανικές τράπεζες ανέφεραν αυξημένο μερίδιο του συνολικού δανεισμού των πελατών τους προς τον κλάδο εμπορικών ακινήτων», αναφέρει η ΕΒΑ, ενώ σημειώνει πως οι τράπεζες της ΕΕ έχουν ήδη δεσμεύσει 31 δισεκ. ευρώ για δάνεια σε ακίνητα το 2024 και οι κίνδυνοι θα είναι «διαχειρίσιμοι».
Από τον Δεκέμβριο του 2023, ο τομέας NBFI αντιπροσώπευε περισσότερο από το ένα τέταρτο του χρέους σε τράπεζες και η αύξηση των ιδιωτικών πιστώσεων ή δανείων από NBFI απευθείας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, «επιταχύνεται γρήγορα» σε πολλά κράτη της ΕΕ, διαπιστώνει η EBA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης