Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αίσθηση από το deal Erdogan - Putin: Τι προβλέπει η ρωσοτουρκική συμφωνία ύψους 100 δισ. δολαρίων

Αίσθηση από το deal Erdogan - Putin: Τι προβλέπει η ρωσοτουρκική συμφωνία ύψους 100 δισ. δολαρίων
«Αυτή τη στιγμή ο συνολικός όγκος του διμερούς εμπορίου κυμαίνεται στα 55 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας
Η Τουρκία και η Ρωσία εμβαθύνουν την οικονομική τους συνεργασία μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών, Tayyip Erdogan και Vladimir Putin, στη Αστάνα του Καζακστάν.
Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan αποκάλυψε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα θα συνεχίσουν να ενισχύουν τους οικονομικούς δεσμούς με στόχο να αυξήσουν τον ετήσιο εμπορικό τους κύκλο εργασιών στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τις σχετικές δηλώσεις έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα.
«Αυτή τη στιγμή ο σνολικός όγκος [του εμπορίου] κυμάινεται περί τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν τον στόχο τους να διπλασιάσουν αυτό το ποσό.
Από την πλευρά του, ο Putin δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονταν με συνέπεια παρά την περίπλοκη παγκόσμια κατάσταση.
Η Μόσχα και η Άγκυρα επιδιώκουν μεγάλα κοινά έργα όπως έχουν προγραμματιστεί, διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι «δεν θα υπάρξουν προβλήματα από τις κυρώσεις».

Σε .. ρούβλι οι προμήθειες φυσικού αερίου

Το 2023, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενθαρρύνουν τις αμοιβαίες επενδύσεις και να βοηθήσουν τις ρωσικές και τουρκικές επιχειρήσεις να εισέλθουν η μία στις αγορές της άλλης.
Συμφωνήθηκε, δε, να καθιερωθεί το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα διακανονισμού στο διμερές εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.
Ο εμπορικός τζίρος μεταξύ των δύο χωρών εκτινάχθηκε στα ύψη το 2022, ξεπερνώντας τα 62 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα.
Ο όγκος του εμπορίου μειώθηκε ελαφρά λόγω της απειλής δευτερογενών κυρώσεων από τις ΗΠΑ, οι οποίες προσπάθησαν να σταματήσουν τις ροές προϊόντων όπως βιομηχανικά μηχανήματα και ανταλλακτικά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον ρωσικό στρατό.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προσδιορίσει την Τουρκία ως πιθανό κόμβο για παράκαμψη των κυρώσεων, με ορισμένους δυτικούς αξιωματούχους να εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με ισχυρισμούς για εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τουρκικών εταιρειών και ρωσικών οντοτήτων, στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Η Μόσχα και η Άγκυρα εργάζονται επί του παρόντος σε διάφορες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τις εξαγωγές φυσικού αερίου και σχεδιάζουν να συνεχίσουν να οικοδομούν σχέσεις στον ενεργειακό τομέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης