Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Hamas για εκεχειρία - Η Mossad αξιολογεί την πρόταση της παλαιστινιακής οργάνωσης

Εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Hamas για εκεχειρία - Η Mossad αξιολογεί την πρόταση της παλαιστινιακής οργάνωσης
Η κυβέρνηση του Ισραήλ διαρρέει ότι προσεγγίζει τις τελευταίες εξελίξεις με «συγκρατημένη αισιοδοξία»
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Hamas για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα είχαν παγώσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Απόψε (3/7) προέκυψαν νέες εξελίξεις καθώς οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι γνωστοποιούν ​​ότι η Mossad αξιολογεί την νεότερη απάντηση της Hamas σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ διαρρέει ότι προσεγγίζει τις σχετικές εξελίξεις με «συγκρατημένη αισιοδοξία».
Επισημαίνεται ότι στα τέλη Μαΐου, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν παρουσιάσει στους μεσολαβητές τους όρους τους για μια πιθανή συμφωνία.
Στις 31 Μαΐου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο τριών φάσεων για τον τερματισμό του πολέμου.
Τις επόμενες εβδομάδες, και ειδκότερα στις 11 Ιουνίου, η Hamas είχε δώσει τη δική της απάντηση σε αυτό το αμερικανικό προσχέδιο συμφωνίας.
Καταδικάστηκε σφόδρα από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού Τελ Αβίβ και Ουάσινγκτον διαφωνούσαν με τις προϋποθέσεις που έθετε η παλαιστινιακή οργάνωση.
Aκολούθως, στις 24 Ιουνίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu τόνισε σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι ήταν πρόθυμος να καταλήξει σε μια μερική συμφωνία που θα έβλεπε την απελευθέρωση μόνο ορισμένων από τους αιχμαλώτους.
Αλλά αργότερα άλλαξε στάση και ξεκαθάρισε ενώπιον της Κνεσέτ ότι ήταν αφοσιωμένος στο σχέδιο που σκιαγράφησε η κυβέρνηση Biden.
Τώρα και οι δύο πλευρές λένε ότι υπάρχει προθυμία να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά ορισμένες πηγές από την πλευρά των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος) εξηγούν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα αγκάθια.
Σημαντικό ρόλο στη μεταστροφή του Ισραήλ διαδραματίζει η αυξανόμενη πίεση που δέχεται η κυβέρνηση Netanayhu από την ισραηλινή κοινή γνώμη και φυσικά από τους συγγενείς των ομήρων που ζητούν απεγνωσμένα να δουν και πάλι τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης