Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά ΕΚΤ: Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική τον Ιούλιο, αλλαγές από Σεπτέμβριο

Πρακτικά ΕΚΤ: Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική τον Ιούλιο, αλλαγές από Σεπτέμβριο
Τα πρακτικά αναφέρουν ότι ορισμένα μέλη «θεώρησαν τους κινδύνους για τις προοπτικές του πληθωρισμού ανοδικούς»
Στην ιδέα ότι μια μείωση είναι δυνατή αλλά όχι επείγουσα βασίστηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.
Τουλάχιστον αυτό υποδηλώνουν τα πρακτικά της αντίστοιχης συνεδρίασης που μόλις δημοσιεύθηκαν.
Τα πρακτικά καθιστούν επίσης σαφές ότι η μείωση των επιτοκίων του περασμένου μήνα δεν ήταν απαραίτητα η αρχή μιας σειράς επιτοκιακών περικοπών.
Σημειώθηκε επίσης ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ συνεπάγονταν ανοδική αναθεώρηση του δείκτη αποταμίευσης.
Επιπλέον, εκφράστηκε η ανησυχία ότι, λόγω τόσο των εγχώριων πολιτικών όσο και των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, ο δείκτης αποταμίευσης θα μπορούσε να πάει ακόμη υψηλότερα από το αναμενόμενο, οπότε η κατανάλωση θα μπορούσε να περιοριστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η αύξηση των μισθών παραμείνει σε βασικά επίπεδα.
«Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες πιέσεις τιμών, οι μισθοί εξακολουθούσαν να αυξάνονται έντονα, αντισταθμίζοντας την προηγούμενη άνοδο του πληθωρισμού και ήταν πλέον ο κύριος καθοριστικός παράγοντας για τη διατήρηση του πληθωρισμού».
Επίσης, «επαναλήφθηκε ότι οι μισθοί ήταν βασικό στοιχείο για την αξιολόγηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό».

Διαφορετικές απόψεις

Παρότι η πλειοψηφία συμφώνησε με την πρόταση για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ως αποτέλεσμα της υποχώρησης του πληθωρισμού, που αναμένεται να φτάσει στο 2% το 2026, ορισμένα μέλη της ΕΚΤ δεν συμφώνησαν.
Τα πρακτικά αναφέρουν ότι ορισμένα μέλη «θεώρησαν τους κινδύνους για τις προοπτικές του πληθωρισμού ανοδικούς, εν μέρει επειδή οι καθοδικοί παράγοντες είχαν μειωθεί από την τελευταία συνεδρίαση λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης αλλά και λόγω των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων.
Υποστηρίχθηκε ότι μια μικρή υποτίμηση του πληθωρισμού θα ήταν πολύ λιγότερο δαπανηρή από μια συνεχιζόμενη υπέρβαση».
Το πιο σημαντικό, αυτά τα διαφωνούντα μέλη είπαν ότι «η μείωση των επιτοκίων δεν ήταν πλήρως σύμφωνη με την αρχή της εξάρτησης από τα δεδομένα και ότι υπήρχε περίπτωση να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια στην τρέχουσα συνεδρίαση».

Καμία ενέργεια επιτοκίου στη συνεδρίαση του Ιουλίου, πιθανώς τον Σεπτέμβριο

Κοιτάζοντας το μέλλον, το μόνο πράγμα που είναι ξεκάθαρο για τη μελλοντική πορεία της ΕΚΤ είναι ότι είναι περίπλοκη.
Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου υποδεικνύουν ότι η ισορροπία μεταξύ της εξάρτησης από τα δεδομένα και των κινδύνων περί εμπιστοσύνης στην κεντρική τράπεζα έχει γίνει πιο λεπτή, δεδομένων των διαφορετικών απόψεων στη συνεδρίαση του περασμένου μήνα.
Η ΕΚΤ δεν έχει κανένα συμφέρον να κάνει τη μείωση του Ιουνίου να μοιάζει με λάθος, κάτι που θα ήταν ένα ισχυρό μη οικονομικό επιχείρημα υπέρ μιας νέας μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, η αποδυνάμωση της οικονομικής δυναμικής και ο πεισματικά υψηλός εγχώριος πληθωρισμός δεν είναι ένας συνδυασμός για τον οποίο πρέπει να χαρεί.
Είναι σαφές ότι η συνάντηση του Ιουλίου θα είναι πιθανώς χωρίς αλλαγές ή guidance.
Η επόμενη μεγάλη συζήτηση θα γίνει στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης