Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Δύση αναγνωρίζει το φιάσκο: Η Ουκρανία θα χάσει και άλλα εδάφη, συνομιλίες τώρα με τη Ρωσία

Η Δύση αναγνωρίζει το φιάσκο: Η Ουκρανία θα χάσει και άλλα εδάφη, συνομιλίες τώρα με τη Ρωσία
Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ να αρχίσουν συνομιλίες με τη Μόσχα για ένα νέο σύμφωνο ασφαλείας
Να αρχίσουν άμεσα ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία και την Ουκρανία ζητούν Δυτικοί διπλωμάτες, οι οποίοι προειδοποιούν ότι σε διαφορετική περίπτωση το Κίεβο κινδυνεύει να χάσει ακόμα περισσότερα εδάφη.
Σε ανοιχτή επιστολή τους στους Financial Times, οι Δυτικοί διπλωμάτες καλούν τις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα κράτη της Δύσης να αρχίσουν άμεσα τις προσπάθειες για διαπραγματεύσεις.
Όπως υποστηρίζουν, η πρόσφατη προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Donbass ενισχύει την ανάγκη «για μια διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων».

Να σταματήσει ο πόλεμος για χάρη της Ουκρανίας

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί ο πόλεμος «το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι ένα συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο έδαφος, με μια διόλου ασήμαντη πιθανότητα για μια ρωσική νίκη» ενώ υπογραμμίζουν πως το λιγότερο πιθανό σενάριο είναι η επιστροφή στα σύνορα του 2014.
Οι διπλωμάτες εκφράζουν την επιθυμία τους για τον επείγοντα χαρακτήρα μιας ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων, κυρίως όπως υποστηρίζουν, για χάρη της Ουκρανίας.
Κατά την άποψή τους, η Ουκρανία έχει ήδη κερδίσει την ανεξαρτησία της και «κάποιες εδαφικές παραχωρήσεις θα φαινόταν μικρό τίμημα».

Διαπραγματεύσεις με κατάπαυση πυρός

«Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αρχίσει συνομιλίες με τη Μόσχα για ένα νέο σύμφωνο ασφαλείας που θα προστατεύει τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας.
Η ανακοίνωση αυτών των συνομιλιών θα πρέπει να ακολουθηθεί αμέσως από μια ορισμένη χρονικά κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Η κατάπαυση του πυρός θα επιτρέψει τη Ρωσία και την Ουκρανία οι ηγέτες να διαπραγματευτούν με ρεαλιστικό, εποικοδομητικό τρόπο» επισημαίνουν στην επιστολή τους, με την οποία καλούν τους διπλωμάτες όλου του κόσμου να προτρέψουν τους παγκόσμιους ηγέτες να αρχίσουν ή να υποστηρίξουν μια τέτοια πρωτοβουλία.

Αυξάνεται ο πυρηνικός κίνδυνος

«Όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο περισσότερα εδάφη είναι πιθανό να χάσει η Ουκρανία και τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση για κλιμάκωση σε πυρηνικό επίπεδο.
Όσο πιο γρήγορα γίνουν οι ειρηνικές διαπραγματεύσεις, τόσο περισσότερες ζωές θα σωθούν, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και τόσο πιο γρήγορα μπορεί να απομακρυνθεί ο κόσμος από το πολύ επικίνδυνο χείλος στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή» επισημαίνουν οι Δυτικοί διπλωμάτες στην επιστολή τους.
Την επιστολή υπογράφουν το μέλος της Βρετανικής Βουλής των Λόρδων Robert Skidelsky, ο πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στη Ρωσία Anthony Brenton, ο αρθρογράφος του UnHerd Thomas Fazi, ο Διευθυντής του Προγράμματος Eurasia στο Quincy Institute Anatol Lieven με έδρα την Ουάσιγκτον, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σοβιετική Ένωση Jack Matlock, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Kent Richard Sakwa και τα πρώην μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα Ian Proud και Christopher Granville.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης