Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αυτοκρατορία των Αψβούργων αντεπιτίθεται - Οι «Πατριώτες» του Orban κλονίζουν τις Βρυξέλλες

Η αυτοκρατορία των Αψβούργων αντεπιτίθεται - Οι «Πατριώτες» του Orban κλονίζουν τις Βρυξέλλες
Στους δεξιούς κύκλους σε όλη την Κεντρική Ευρώπη, ο Orban θεωρείται πρότυπο
Ο Viktor Orban συγκεντρώνει ξανά την παλαιότερη μπάντα της Ευρώπης.
Οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί αποκαλούν την ομάδσ που έχει διαλυθεί εδώ και καιρό "k. u. k.", αλλά είναι ευρύτερα γνωστή ως Αυτοκρατορία των Αψβούργων, σημειώνει το Politico.
Μέσα στον καταιγισμό των πρωτοσέλιδων που περιβάλλουν τις μεθοδεύσεις του Ούγγρου ηγέτη τις τελευταίες ημέρες, το πιο αποκαλυπτικό όσον αφορά τη σχέση του Orban με την εξουσία, ήταν η ανακοίνωση στις 30 Ιουνίου στη Βιέννη ότι συγκροτεί τους "Πατριώτες για την Ευρώπη", μια σκληροδεξιά πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Στεκόμενος στο κέντρο της Βιέννης μαζί με άλλους δεξιούς λαϊκιστές από την Αυστρία και την Τσεχική Δημοκρατία, ένας θριαμβευτής Orban ανακοίνωσε το νέο του σύλλογο (που περιλαμβάνει τα βασικά εδάφη των πρώην Αψβούργων: Αυστρία, Βοημία και Ουγγαρία), μην αφήνοντας καμία αμφιβολία για το ποιος θα είναι επικεφαλής», σημειώνει το δημοσίευμα.
«Δημιουργούμε έναν πολιτικό σχηματισμό που κατά την άποψή μου θα απογειωθεί σαν πύραυλος και θα γίνει πολύ γρήγορα η μεγαλύτερη ομάδα της ευρωπαϊκής δεξιάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.
«Ο ουρανός είναι το όριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ούγγρος ηγέτης.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Η κομπορρημοσύνη του Orban δεν ήταν εντελώς κενή περιεχομένου, σημειώνει το Politico.
Τη Δευτέρα, ο Εθνικός Συναγερμός της Γαλλίας προσχώρησε στους Πατριώτες, όπως και η Λέγκα της Ιταλίας, ενώνοντας ένα αυξανόμενο κατάλογο από εξέχοντα σκληροδεξιά κόμματα από την Ισπανία έως τις Κάτω Χώρες.
Ενώ οι Γάλλοι θα έχουν τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία στους Πατριώτες με 30 ευρωβουλευτές, ο Orban και οι σύμμαχοί του Αψβούργοι θα μπορούσαν να καταλήξουν να κυριαρχούν στην ομάδα, αν καταφέρουν να προσελκύσουν λαϊκιστικά κόμματα από τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, όπως φαίνεται πιθανό.
Δεδομένου ότι το είδος του εθνικισμού που πρεσβεύουν οι Πατριώτες ήταν αυτό που οδήγησε στην καταστροφή της αυτοκρατορίας των Αψβούργων το 1918, η εμβάθυνση της συμμαχίας τους αποτελεί έκπληξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Πρότυπο για τους δεξιούς ο Orban

Μέχρι τώρα, το μόνο πράγμα που ένωνε τους πολιτικούς πίσω από τους Πατριώτες ήταν η αμοιβαία δυσπιστία.
Το Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας, για παράδειγμα, πέρασε δεκαετίες επιδιώκοντας αποζημιώσεις από τους Τσέχους για τους Αυστριακούς που εκποιήθηκαν και εκδιώχθηκαν από την πρώην Τσεχοσλοβακία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εν τω μεταξύ, ένα από τα λίγα θέματα στα οποία οι Τσέχοι, οι Σλοβάκοι, οι Ούγγροι και οι Σλοβένοι μπορούσαν να συμφωνήσουν ήταν το πόσο αυταρχικοί ήταν οι Αυστριακοί.
Γιατί λοιπόν ξαφνικά άλλαξαν στάση; Με μια λέξη: Orbán.
Αν και υπάρχει ακόμη αρκετή δυσπιστία, οι λαϊκιστές της περιοχής γνωρίζουν μια νικηφόρα φόρμουλα όταν τη βλέπουν.
Ό,τι και αν κάνει κανείς για τον πανούργο Ούγγρο ηγέτη και τη διπλωματία του την περασμένη εβδομάδα, που τον οδήγησε από το Κίεβο στη Μόσχα και το Πεκίνο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει περισσότερα προσόντα από το βάρος του.
Στους δεξιούς κύκλους σε όλη την Κεντρική Ευρώπη, ο Orban θεωρείται πρότυπο.

Άσπονδοι φίλοι

Στο άκουσμα του ταξιδιού του Orban στη Μόσχα την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico,ο οποίος επέζησε πρόσφατα από απόπειρα δολοφονίας, ήταν γεμάτος επαίνους.
"Θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας και να εκφράσω τον θαυμασμό μου για την απόφασή του να επισκεφθεί το Κίεβο και τη Μόσχα χωρίς κανένα δισταγμό", δήλωσε ο Fico, το κόμμα Smer του οποίου εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταπηδήσει στους Πατριώτες.
"Αν το επέτρεπε η υγεία μου, θα τον ακολουθούσα ευχαρίστως".
Ο Orban και ο Fico είναι άσπονδοι φίλοι. Οι παρατεταμένες εντάσεις μεταξύ των χωρών τους σχετικά με την 800ετή κυριαρχία της Ουγγαρίας επί του σλοβακικού έθνους, η οποία έληξε το 1918, έχουν περιπλέξει επί μακρόν τις σχέσεις.
Το δίδυμο προέρχεται επίσης από αντίθετες πλευρές του πολιτικού φάσματος.
Ενώ ο Orban, ένας πρώην αντιφρονούντας που αντιτάχθηκε στον σοβιετικό έλεγχο, προέρχεται από τη Δεξιά, ο Fico είναι πρώην κομμουνιστής που έγινε σοσιαλδημοκράτης μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Η φιλία τους εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την απήχηση των Πατριωτών του Orban στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Θαυμάζουν τον Putin

Εκτός από την αυξανόμενη απογοήτευση για αυτό που θεωρούν ως το βαρύ χέρι των Βρυξελλών, οι Πατριώτες μοιράζονται μια σαφώς πιο φιλανθρωπική άποψη για τον Ρώσο πρόεδρο Putin και τον πόλεμό του στην Ουκρανία.
Με εξαίρεση την Αυστρία, τα ακροδεξιά κόμματα που έχουν προσχωρήσει στους Πατριώτες μέχρι στιγμής προέρχονται από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Ακόμα κι έτσι, τα περισσότερα δεν κρύβουν τον σεβασμό τους για τον Ρώσο ηγέτη, ο οποίος κυμαίνεται από τον απρόθυμο θαυμασμό έως την απόλυτη λατρεία.
"Ο Putin δεν μπορεί να χάσει", δήλωσε ο Orban σε συνέντευξή του την Κυριακή στα μέσα ενημέρωσης Axel Springer.
"Η ιδέα ότι η Ρωσία μπορεί να ηττηθεί είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθεί", τόνισε.
Εκτός από τη δυσπιστία τους για την ΕΕ και τον ενθουσιασμό τους για τη Ρωσία, ο συνασπισμός των Αψβούργων του Orban ενώνεται από την κοινή αντίσταση στη μετανάστευση από τον μουσουλμανικό κόσμο, την οποία οι Πατριώτες θεωρούν ως πολιτιστικό αγώνα.
"Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη αποφασισμένη να προστατεύσει τα σύνορά της, να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και να διατηρήσει την πολιτιστική της ταυτότητα, ακολουθώντας τη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών", έγραψε η ομάδα στο ιδρυτικό της μανιφέστο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης