Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαστούκι στο ΝΑΤΟ από Κίνα και Ρωσία που ξεκινούν κοινές ναυτικές ασκήσεις

Χαστούκι στο ΝΑΤΟ από Κίνα και Ρωσία που ξεκινούν κοινές ναυτικές  ασκήσεις
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Άμυνας
Η Ρωσία και η Κίνα ξεκίνησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις στις εγκαταστάσεις του κινεζικού στρατού στην περιοχή της Zhanjiang, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας στις 14 Ιουλίου.
«Η διεξαγωγή κοινών ναυτικών στρατιωτικών ασκήσεων μπορεί να ενισχύσει τη συνεργασία και το επαγγελματικό επίπεδο συνεργασίας των δύο ναυτικών και να συμβάλει στη διατήρηση της θαλάσσιας και περιφερειακής ασφάλειας», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας, επικαλούμενο Ρώσο αξιωματικό του ναυτικού που είναι επικεφαλής από τη ρωσική πλευρά.
Η είδηση έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε στις 11 Ιουλίου ότι τα μέλη της συμμαχίας συμφωνούν ότι η Κίνα είναι «αποφασιστικός παράγοντας της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Μια κοινή δήλωση των μελών του ΝΑΤΟ ανέφερε επίσης ότι η Κίνα αποτελεί απειλή για τα συμφέροντα και την ασφάλεια της συμμαχίας, κάτι που ο Stoltenberg είπε ότι ήταν «η πρώτη φορά που όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ το δηλώνουν τόσο ξεκάθαρα σε ένα συμφωνημένο κείμενο».
Η Κίνα, ωστόσο, απέρριψε αμέσως την άποψη ότι υποστηρίζει τον πόλεμο πλήρους κλίμακας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας την κατηγορία του ΝΑΤΟ ως «προκλητική και ανεύθυνη».
Στην τελετή έναρξης της άσκησης στις 14 Ιουλίου, ένας αξιωματικός του κινεζικού ναυτικού επισήμανε ότι «έχει διαμορφωθεί μηχανισμός για κοινές ναυτικές ασκήσεις και εκπαίδευση μεταξύ των δύο ναυτικών, καθώς και η ικανότητά τους να διεξάγουν κοινές θαλάσσιες στρατιωτικές επιχειρήσεις, συνέχισε να βελτιώνεται», επισημαίνεται.
«Οι ναυτικές δυνάμεις πραγματοποιούν ασκήσεις στρατιωτικής προσομοίωσης και τακτικού συντονισμού στον χάρτη», έγραψε το υπουργείο.
«Η άσκηση χωρίζεται σε τρία στάδια, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης δυνάμεων, του σχεδιασμού στο λιμάνι και των θαλάσσιων ασκήσεων».
Νωρίτερα, στις 8 Ιουλίου 2024, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανέφερε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Κίνας και της Λευκορωσίας πραγματοποιούσαν κοινή «αντιτρομοκρατική εκπαίδευση» στο εκπαιδευτικό πεδίο Brestskiy δίπλα στα σύνορα με την Ουκρανία και την Πολωνία.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-07-14_223446.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης