Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Μεγάλη κινητοποίηση για το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων – Εγχώρια τρομοκρατία βλέπει το FBI, ξαναγράφει το λόγο του ο Trump

ΗΠΑ: Μεγάλη κινητοποίηση για το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων – Εγχώρια τρομοκρατία βλέπει το FBI, ξαναγράφει το λόγο του ο Trump
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη σκιά της απόπειρας δολοφονίας κατά του Donald Trump κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Πενσυλβάνια το βράδυ του Σαββάτου (13/7)
(upd2) Στο Μιλγουόκι βρίσκονται πλέον τα βλέμματα όλου του κόσμου, καθώς αρχίζει σήμερα, 15 Ιουλίου 2024, το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, όπου και ο Donald Trump θα λάβει το επίσημο χρίσμα για την προεδρική του υποψηφιότητα.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη σκιά της απόπειρας δολοφονίας κατά του Donald Trump κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Πενσυλβάνια το βράδυ του Σαββάτου, με τον υποψήφιο πρόεδρο να αναμένεται να μιλήσει την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024.
Η θρασύτατη πράξη πολιτικής βίας - η οποία σκότωσε έναν θεατή και τραυμάτισε βαριά άλλους δύο στο πλήθος του συλλαλητηρίου - έχει εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια για το συνέδριο.

Θα υπάρξουν αλλαγές στη ζώνη ασφαλείας RNC, περίμετρο;

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί αλλαγές.
Η Audrey Gibson-Cicchino, συντονιστής RNC για τις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το απόγευμα της Κυριακής στο Μιλγουόκι ότι το «σχέδιο ασφαλείας θα παραμείνει σε ισχύ» για την εκδήλωση.
«Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε το περιβάλλον ασφαλείας και να προσαρμόσουμε τα μέτρα μας», είπε.

Απαγορεύτηκαν τα όπλα μέσα στη «σκληρή» περίμετρο του RNC

Οι αρχές απαγόρευσαν τα όπλα στη σκληρή περίμετρο, η οποία περιλαμβάνει κτίρια όπως το Fiserv Forum που φιλοξενούν συνεδριακές εκδηλώσεις και την άμεση περιοχή γύρω από αυτά, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.
Οι εργαζόμενοι αξιωματικοί επιβολής του νόμου επιτρέπεται να έχουν πυροβόλα όπλα εντός αυτής της σκληρής ζώνης, είπε ο εκπρόσωπος.
Αλλά τα όπλα επιτρέπονται εν τέλει στη δευτερεύουσα ζώνη του RNC.
Ο κρατικός νόμος εμποδίζει την πόλη να απαγορεύσει τα περισσότερα πυροβόλα όπλα, συμπεριλαμβανομένου του «αποτυπώματος» ασφαλείας που θα περιβάλλει μια «σκληρή» ζώνη μόνο για διαπιστευτήρια.

Εγχώρια τρομοκρατία

Με το FBI να υποστηρίζει πως η απόπειρα δολοφονίας του Donald Trump εξετάζεται ως πιθανή πράξη εγχώριας τρομοκρατίας και με τις υπηρεσίες ασφαλείας να είναι αντιμέτωπες με μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τα κενά ασφαλείας της φύλαξης του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό αξίωμα, η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί σε κατάσταση σοκ και αμηχανίας τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, οι οποίες παραπέμπουν σε μια πρωτοφανή πόλωση και σε ένα άνευ προηγουμένου εμφυλιοπολεμικό κλίμα.
Με τα ερωτήματα για το ποιοι είναι πίσω από αυτήν την επίθεση και ποια ήταν τα πραγματικά τους κίνητρα να παραμένουν αναπάντητα, ο Donald Trump βλέπει τη δημοτικότητα του να εκτοξεύεται στα ύψη, σε τέτοιο βαθμό που πολλοί αναλυτές θεωρούν δεδομένη τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.
Άλλωστε η εικόνα του με τη γροθιά υψωμένη και με τα αίματα στο πρόσωπο του λίγα δευτερόλεπτα μετά τα πυρά που δέχθηκε και ενώ ήταν σε εξέλιξη η ομιλία του σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα του αντιπάλου του, του Joe Biden, ο οποίος έχει αποτυπωθεί στο μυαλό των περισσότερων Αμερικάνων μετά και το πρόσφατο debate του με τον Trump ως ένας αδύναμος ηλικιωμένος με άνοια και προβλήματα υγείας που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του.

Στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων ο Trump: Δεν θα μου αλλάξει το πρόγραμμα ένας δολοφόνος

Σε μια ακόμα επίδειξη δύναμης, ο Trump ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το πρόγραμμα του εξαιτίας ενός δολοφόνου.
«Λόγω των φρικτών χθεσινών γεγονότων σκόπευα να καθυστερήσω το ταξίδι μου στο Μιλγουόκι για δύο ημέρε.
Όμως δεν θα αφήσω έναν σκοπευτή ή δολοφόνο να μου επιβάλει αλλαγή του προγράμματος ή οτιδήποτε άλλο.
Επομένως, θα αναχωρήσω για το Μιλγουόκι, όπως ήταν προγραμματισμένο» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Truth Social o Trump, ο οποίος αναχώρησε κανονικά χθες Κυριακή 14 Ιουλίου για το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο αρχίζει από σήμερα Δευτέρα 15/7.

Ξαναγράφει το λόγο του συνεδρίου ο Trump

Όπως διαβεβαίωσε ο Trump, έχει «ξαναγράψει πλήρως» την ομιλία που σχεδίαζε να δώσει στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών (RNC) στο Μιλγουόκι αυτή την εβδομάδα.
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη με την Salena Zito του Washington Examiner, ο Trump είπε ότι η νέα του ομιλία θα επικεντρωθεί στην ένωση των Αμερικανών μετά τα συγκλονιστικά γεγονότα του Σαββάτου.
«Η ομιλία που επρόκειτο να δώσω την Πέμπτη θα ήταν βαρετή», είπε ο Trump.
«Αν δεν συνέβαινε αυτό, αυτή θα ήταν μια από τις πιο απίστευτες ομιλίες…
Ειλικρινά, θα είναι μια εντελώς διαφορετική ομιλία τώρα».
Αντί να επικεντρωθεί στην επίθεση στις πολιτικές του Προέδρου Biden, η νέα του ομιλία φέρεται να έχει στόχο να ενώσει τη χώρα.
«Αυτή είναι μια ευκαιρία να ενωθεί ολόκληρη τη χώρα, ακόμη και ολόκληρος ο κόσμος», εξήγησε ο πρώην πρόεδρος.
«Η ομιλία θα είναι πολύ διαφορετική, πολύ διαφορετική από ό,τι θα ήταν πριν από δύο ημέρες».

Διαβεβαιώσεις ασφαλείας

Μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Trump, πλέον τα βλέμματα έχουν πέσει στα μέτρα ασφαλείας για το επερχόμενο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών.
Η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι «σίγουρη» για το σχέδιο ασφαλείας της.
Η Audrey Gibson-Cicchino, Συντονίστρια RNC της Μυστικής Υπηρεσίας, είπε ότι η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε ως ειδική εκδήλωση ασφαλείας, το υψηλότερο επίπεδο χαρακτηρισμού ασφαλείας.
«Δεν αναμένουμε αλλαγές στα επιχειρησιακά μας σχέδια ασφαλείας για αυτό το συμβάν», είπε όταν ρωτήθηκε εάν είχαν γίνει αλλαγές τις τελευταίες 24 ώρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα εναντίον του Trump.
Ο Gibson-Cicchino σημείωσε ότι το σχέδιο είναι μια «προσέγγιση ολόκληρης της κυβέρνησης» και ότι υπήρχε μια εκτεταμένη διαδικασία σχεδιασμού.
Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι το Ουισκόνσιν είναι μια πολιτεία ανοιχτή στην οπλοκατοχή, αλλά προέτρεψαν τους ιδιοκτήτες όπλων να είναι προσεκτικοί και υπεύθυνοι.
«Παρακαλούμε βεβαιωθείτε ότι οι συμπεριφορές που θα θέλαμε να δούμε για όσους έχουν αυτήν την ευθύνη ευθυγραμμίζονται με αυτήν την ευθύνη», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μιλγουόκι Jeffrey Norman.
«Και το αστυνομικό μου τμήμα δεν θα ανεχθεί καμία συγκεκριμένη συμπεριφορά εκτός των νόμιμων επιτρεπόμενων σε σχέση με αυτό το δικαίωμα».

Νέο διάγγελμα Biden: Να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω

Να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω ζήτησε σε νέο διάγγελμα του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden έτσι ώστε να πέσουν οι τόνοι και να μην μετατραπεί η πολιτική ζωή των ΗΠΑ σε πεδίο φονικής μάχης.
«Είμαστε όλοι μας μπροστά σε περίοδο δοκιμασίας καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.
Όσο περισσότερα διακυβεύονται, τόσο περισσότερο εξάπτονται τα πάθη.
Όμως, όσο σθεναρές κι αν είναι, οι πεποιθήσεις μας δεν πρέπει ποτέ να μας οδηγήσουν να βυθιστούμε στη βία (...)
Είναι ώρα να ηρεμήσουμε υποστήριξε ο Biden, ο οποίος κάλεσε να «πέσει η θερμοκρασία» της πολιτικής ζωής, που τόνισε ότι δεν μπορεί να μετατραπεί σε «πεδίο φονικής μάχης».
Όπως είπε, η απόπειρα δολοφονίας «καλεί όλους μας να κάνουμε ένα βήμα πίσω», είπε ο Biden, αναφέροντας πως ευτυχώς ο Donald Trump δεν τραυματίστηκε σοβαρά.
Όπως είπε, «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η πολιτική βία να γίνει κοινοτοπία», αναφέροντας ότι πρέπει να τερματιστεί το «μίσος» στη χώρα.
«Η πολιτική ρητορική σε αυτή τη χώρα είναι πλέον υπερβολικά οξεία.
Είναι καιρός να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία.
Όλοι μας έχουμε ευθύνη για αυτό», τόνισε ο Biden.

Newsweek: Οι Δημοκρατικοί παραδέχονται: Biden τέλος - Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις έναν… μάρτυρα;

Διαφωνίες για τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει ο Joe Biden μετά την απόπειρα δολοφονίας του Donald Trump εκφράζονται στο εσωτερικό των Δημοκρατικών.
Σύμφωνα με το Newsweek, ορισμένοι τάσσονται υπέρ της αναστολής της προεκλογικής του εκστρατείας για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες πριν αρχίσουν να επικρίνουν ενεργά τον Trump.
Σύμφωνα με τον πολιτικό σύμβουλο του Δημοκρατικού Κόμματος Hank Sheinkopf, το πρόβλημα για τον Biden είναι ότι η απόπειρα δολοφονίας εξασφάλισε την πρωτοκαθεδρία του Trump στην προεδρική κούρσα.
«Πώς μπορείς να αντιπαρατεθείς με έναν μάρτυρα…
Αυτό ακριβώς θα παρουσιάσουν οι Ρεπουμπλικάνοι» υποστήριξε ο Sheinkopf.
Την ίδια στιγμή, άλλα μέλη των Δημοκρατικών πιστεύουν ότι θα πρέπει να επιστρέψει «στην επίθεση» το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθεί μια ακόμη μεγαλύτερη πτώση της δημοτικότητας του.
«Καταλαβαίνω την αρχική αντίδραση της εκστρατείας Biden να υποχωρήσει, να σταματήσει την εκστρατεία και να κάνει ένα διάλειμμα για λίγες μέρες.
Αλλά ο Trump δεν θα αναστείλει την εκστρατεία του.
Οι Ρεπουμπλικάνοι θα μας συντρίψουν στο συνέδριο τους, και εμείς πρέπει να τους απαντήσουμε» επισημαίνει στο Newsweek Δημοκρατικός υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Ήδη πληροφορίες κάνουν λόγο για αλλαγή τακτικής του Biden έναντι του Trump, με δημοσιεύματα να υποστηρίζουν πως ο Biden θα επικεντρωθεί περισσότερο στις πολιτικές διαφορές παρά στις προσωπικές επιθέσεις κατά του πολιτικού του αντιπάλου.

Washington Post: Κατακλύζουν τα social media θεωρίες συνωμοσίας για την απόπειρα δολοφονίας του Trump

Θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του Donald Trump στο πλαίσιο προεκλογικής του ομιλίας στην Πενσιλβάνια, έχουν κατακλύσει τα social media.
Δημοσίευμα της Washington Post, αναφέρει ότι μια από τις θεωρίες αυτές αναφέρει πως το αίμα στο αυτί του Trump δεν είναι πραγματικό, αλλά αποτέλεσμα … θεατρικού μακιγιάζ ενώ γίνεται λόγος επίσης ακόμα και για στημένο… πυροβολισμό, τον οποίο «έστησαν» οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ μαζί με τους επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Donald Trump.
Εξίσου στημένο θεωρούν πολλοί χρήστες του Διαδικτύου το γεγονός της φωτογραφίας του Trump με την υψωμένη, σφικτή γροθιά, δευτερόλεπτά μετά την εις βάρος του απόπειρα δολοφονίας, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν με καχυποψία και τη στάση των πρακτόρων, οι οποίοι – όπως υποστηρίζουν – άφησαν τον Trump να παραμείνει στη σκηνή παρά το γεγονός ότι είχαν ήδη πέσει οι πρώτοι πυροβολισμοί.
Ανεξάρτητα πάντως από τις θεωρίες συνωμοσίες, γεγονός είναι ότι ένας άνθρωπος από τους υποστηρικτές του Trump σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν.
Γεγονός επίσης είναι ότι και ο δράστης της επίθεσης, ένας 20χρονος έπεσε νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης