Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν αναχαιτίζονται οι θηριώδεις ρωσικές FAB-3000 – Άχρηστα… Patriot και Gepard

Δεν αναχαιτίζονται οι θηριώδεις ρωσικές FAB-3000 – Άχρηστα… Patriot και Gepard
Πώς μια φθηνή σοβιετική βόμβα… έγινε το υπερόπλο των Ρώσων σκορπώντας τον τρόμο σε Ουκρανούς και Δυτικούς
Μια βόμβα που ανάγεται στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης έχει εξελιχθεί στο απόλυτο υπερόπλο της Ρωσίας, το οποίο όχι μόνο σκορπά τον τρόμο στους Ουκρανούς στρατιώτες σε όλη την πρώτη γραμμή του μετώπου, αλλά είναι και αδύνατο να αναχαιτιστεί ή καταρριφθεί από τα πλέον σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα της Δύσης, όπως είναι τα Patriot και τα Gepard.
Πρόκειται για τις θηριώδεις βόμβες ολίσθησης FAB-3000, οι οποίες με ελάχιστα χρήματα έχουν μεταμορφωθεί στο απόλυτο όπλο που πλήττει με τεράστια ακρίβεια αλλά και ισχύ τον εχθρικό στόχο.
Πρόσφατα έγινε γνωστό πως η Ρωσία άρχισε να χρησιμοποιεί το μαχητικό Su-34 Fullback για την εκτόξευση βομβών ολίσθησης FAB-3000, με τους Ρώσους πιλότους να υποστηρίζουν πως τα δυτικά συστήματα αεράμυνας είναι απλά… ανυπεράσπιστα απέναντι σε αυτές τις βόμβες.
Πριν λίγες ημέρες, συγκεκριμένα στις 14 Ιουλίου, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, όπου μια βόμβα FAB-3000, ένα εναέριο όπλο 3.000 κιλών, εκτοξεύεται από ένα μαχητικό Su-34 και στη συνέχεια πέφτει σε στόχο εντός της ουκρανικής επικράτειας.
111_7.JPG
Ισχύς που δεν μπορεί να αγνοηθεί

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, η FAB-3000 διαθέτει μια «μαχητική ισχύ που δεν μπορεί να αγνοηθεί».
Η FAB-3000 είναι μια παλιότερη βόμβα της σοβιετικής εποχής που έχει εκσυγχρονιστεί με νέα συστήματα καθοδήγησης, τα οποία επιτρέπουν χτυπήματα ακριβείας από σημαντικές αποστάσεις.
Αυτή η αναβάθμιση έχει προσφέρει στη Ρωσία ένα σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα, καθώς επιτρέπει στα αεροσκάφη της να εκτοξεύουν αυτές τις βόμβες από τέτοιες αποστάσεις που η ουκρανική αεράμυνα είναι δύσκολο να τα αναχαιτίσει.

Άχρηστα Patriot, Gepard

Στις 15 Ιουλίου, Ρώσος πιλότος ενός Su-34 αναφέρθηκε στην υπεροχή των ρωσικών βομβών ολίσθησης έναντι των δυτικών συστημάτων αεράμυνας.
Όπως είπε, οι δυτικές άμυνες, όπως τα συστήματα Patriot και Gepard, είναι αναποτελεσματικές έναντι αυτών των βομβών ολίσθησης.
«Έως σήμερα, ο αντίπαλος δεν μπορεί να καταρρίψει τις βόμβες μας.
Ούτε οι Patriot ούτε οι Gepard μπορούν να καταρρίψουν τις βόμβες ολίσθησης.
Απλά τους τρομοκρατούν», ισχυρίστηκε ο Ρώσος πιλότος.
Όπως αποκάλυψε, η βόμβα FAB-3000 που είναι εξοπλισμένη με μια καθολική μονάδα σχεδιασμού και διόρθωσης (UMPK) εκτιμάται ότι έχει ακρίβεια της τάξης των 10 μέτρων ενώ πηγή της αμυντικής βιομηχανίας αποκάλυψε ότι οι FAB-3000 μπορούν να εμπλέξουν στόχους από αποστάσεις που κυμαίνονται μεταξύ 50 και 60 χιλιομέτρων.
222_5.JPG
Μεταφέρει 1.400 κιλά ΤΝΤ

Η βόμβα ακολουθεί μια βαλλιστική τροχιά, με το βεληνεκές και την ακρίβειά της να επηρεάζονται από την ταχύτητα και το ύψος από το οποίο εκτοξεύονται.
Το σημαντικό βάρος της FAB-3000, σε συνδυασμό με τα προηγμένα συστήματα καθοδήγησής της, συμβάλλουν στην ακρίβειά της, η οποία υπολογίζεται στα μόλις 10 μέτρα.
Η βόμβα μεταφέρει 1.400 κιλά TNT και ενσωματώνει μια καθολική μονάδα ολίσθησης και διόρθωσης (UMPK) που ενισχύει την ικανότητα στόχευσής της.
Η FAB-3000, μια βόμβα ελεύθερης πτώσης υψηλής έκρηξης σχεδιάστηκε αρχικά για να στοχεύει κατασκευές μεγάλης κλίμακας όπως βιομηχανικές εγκαταστάσεις, υδροηλεκτρικά φράγματα και οχυρώσεις.
Η ανανεωμένη παραγωγή της από τον Φεβρουάριο του 2024 αντανακλά τη στρατηγική της αξία στη συνεχιζόμενη σύγκρουση με την Ουκρανία.

Τα πλεονεκτήματα

Η FAB-3000 είναι γνωστή ως μια από τις πιο ισχυρές βόμβες στο οπλοστάσιο της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με τον Ρώσο ειδικό Alexander Mikhailov, οι FAB-3000 προορίζονται για να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές σε μεγάλες στρατιωτικές υποδομές.
Χρησιμοποιούνται ενάντια σε σημαντικούς στόχους, όπως εγκαταστάσεις που στεγάζουν στρατιωτικό προσωπικό ή πυρομαχικά, αλλά και κατά εχθρικών αναχωμάτων και υπόγειων δικτύων επικοινωνίας.
Στόχος είναι να προκληθεί η μέγιστη ζημιά στις αμυντικές γραμμές των Ουκρανών.
Ο Mikhailov υποστηρίζει ότι η FAB-3000, αν και είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, δεν είναι η πιο ισχυρή βόμβα που υπάρχει.
Συγκεκριμένα, αναφέρει τη FAB-9000 ως μια ακόμη πιο ισχυρή βόμβα, η οποία, εξ όσων γνωρίζει, δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί στο ουκρανικό θέατρο επιχειρήσεων.
Αυτό υποδηλώνει ότι η Ρωσία μπορεί να έχει επιπλέον προηγμένα πυρομαχικά που δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί ή χρησιμοποιηθεί στη σύγκρουση με τους Ουκρανούς.

Πολύ οικονομικές

Η FAB-3000 επαινείται όχι μόνο για τις καταστροφικές της ικανότητες αλλά και για την οικονομική της αποδοτικότητα.
Η παραγωγή βομβών FAB-3000, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με καθολική μονάδα προγραμματισμού και διόρθωσης (UMPK), είναι σημαντικά ταχύτερη και φθηνότερη από την παραγωγή πυραύλων.
Όπως εξήγησε ένας Ρώσος πιλότος, η FAB-3000 βασίζεται στα φτερά της για να «γλιστρήσει» αντί να έχει το δικό της σύστημα πρόωσης.
Η εμβέλειά της εξαρτάται από το υψόμετρο και την ταχύτητα με την οποία πέφτει, επιτρέποντάς της να καλύπτει αποστάσεις αποτελεσματικά.
Η οικονομική προσιτότητα και ο γρήγορος κύκλος παραγωγής της βόμβας την καθιστούν ένα πρακτικό και εντυπωσιακό όπλο στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.
Η Rostec, κρατική εταιρεία, ανακοίνωσε επίσης σχέδια για περαιτέρω βελτίωση της σειράς FAB.
Στις 15 Ιουλίου, η εταιρεία αποκάλυψε ότι αναπτύσσει προηγμένες εκδόσεις του UMPK, οι οποίες θα ενισχύσουν σημαντικά την εμβέλεια των διαφόρων διαμετρημάτων των βομβών υψηλής έκρηξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης