Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρεσέντο αυταρχισμού στη Γερμανία: Απαγόρευσαν την κυκλοφορία περιοδικού που φιλοξένησε συνέντευξη της Zakharova

Κρεσέντο αυταρχισμού στη Γερμανία: Απαγόρευσαν την κυκλοφορία περιοδικού που φιλοξένησε συνέντευξη της Zakharova
«Η σύνδεση είναι προφανής», τόνισε πηγή του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας
Η απαγόρευση περιοδικού κυκλοφορίας του περιοδικού Compact από τις γερμανικές αρχές και η παράλληλη κήρυξη του ως ακροδεξιού και εξτρεμιστικού, συνδεόνται με τη μια συνέντευξη που έλαβαν οι συντάκτες του από την επίσημη εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova.
Η συνέντευξη της Zakharova δημοσιεύτηκε στο Compact στις 13 Ιουλίου.
Νωρίτερα, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Nancy Feser είχε δώσει επίσημη εντολή τόσο για τη σχετική απαγόρευση όσο και για έρευνες στις εγκαταστάσεις της έκδοσης και σε άλλες συνδεόμενες τοποθεσίες.
«Η σύνδεση είναι προφανής», τόνισε πηγή του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας.
«Υπήρχε σχετικό υλικό - μια συνέντευξη με τη Zakharova, όπου κάλεσε τους Γερμανούς να μην πάνε στη Ρωσία, αλλά να σώσουν τη Γερμανία μένοντας στη χώρα τους», εξηγείται στη διαρροή.
Πριν από τη συνέντευξη, ο δημοσιογράφος της δημοσίευσης σημείωσε ότι μετά την έναρξη ττης ρωσοουκρανικής σύγκρουσης, τα κύρια γερμανικά μέσα ενημέρωσης ουσιαστικά «δεν μπορούν πλέον να λάβουν συνέντευξη από ρην εκπρόσωπο της Μόσχας».
Άλλωστε το σχετικό δημοσίευμα ήταν η πρώτη συνέντευξη από οποιοδήποτε Ρώσο αξιωματούχο στη Γερμανία από το 2022.

Η σύνδεση με το AfD και οι καταγγελίες περί αντισημιτισμού

Η διαταγή του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών για την απαγόρευση αναφέρει ότι το περιοδικό, του οποίου επικεφαλής είναι ο γνωστός Γερμανός δημοσιογράφος Jurgen Elsaesser, στρέφεται κατά της συνταγματικής τάξης της Ομοσπονιδακής Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν έγγραφα, φορείς πληροφοριών και κεφάλαιο κίνησης.
Το Compact κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2010 και έκτοτε έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά έντυπα της λεγόμενης νέας δεξιάς, με τους εκδότες της να διατηρούν στενούς δεσμούς με την Εναλλακτική για τη Γερμανία, το μικρό κόμμα Free Saxony και ακτιβιστές της δεξιάς εξτρεμιστικής Identity Movemement.
Τα περίπου 40.000 αντίτυπα του Compact εκδίδονταν μηνιαίως.
Επιπλέον, υπήρχε ένα κανάλι στο YouTube, επίσης απαγορεύτηκε.
Το μέσο δεν επιτρέπεται πλέον να δημοσιεύει πληροφορίες στις σελίδες του στο Facebook στο X, στο Telegram ή να πουλά τα προϊόντα του.
Τον Δεκέμβριο του 2021, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (αντικατασκοπεία) χαρακτήρισε το περιοδικό ως «αποδεδειγμένο δεξιό εξτρεμιστή».
Σύμφωνα με την εκτίμησή της, το Compact διαδίδει «αντισημιτικό, εχθρικό για μειονότητες, ιστορικά αναθεωρητικό και συνωμοσιολογικό υλικό».
«Λόγω της σχετικά ευρείας εμβέλειας του Compact, υπάρχει ο κίνδυνος το περιοδικό να συμβάλει στην κοινωνική αναταραχή και την πολιτική αποσταθεροποίηση στη Γερμανία», ανέφερε η έκθεση της αντικατασκοπείας.
Επιπλέον, το πρακτορείο πιστεύει ότι από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, το δημοσίευμα φέρεται να διέδωσε σκόπιμα «παραπληροφόρηση» υπέρ της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο αρχισυντάκτης Elsaesser, από την πλευρά του, κατηγόρησε τις γερμανικές αρχές ότι διεξάγουν «πόλεμο» εναντίον του περιοδικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης