Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ένοχος για όλες τις κατηγορίες διαφθοράς ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Menendez

ΗΠΑ: Ένοχος για όλες τις κατηγορίες διαφθοράς ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Menendez
Η ετυμηγορία θα εντείνει τις πιέσεις προς τον Menendez να παραιτηθεί
Σχετικά Άρθρα
Ένοχος για 16 κακουργήματα που σχετίζονται με διαφθορά, κρίθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Bob Menendez.
Συγκεκριμένα, ο Menendez -θερμός υποστηρικτής της Ελλάδας- κρίθηκε ένοχος αποδοχής δωροδοκιών συμπεριλαμβανομένων μετρητών, ράβδων χρυσού, αυτοκινήτου, πληρωμών στεγαστικών δανείων, με αντάλλαγμα να προχωρήσει σε εξυπηρετήσεις προς όφελος των κυβερνήσεων της Αιγύπτου και του Κατάρ.
Οι εισαγγελείς έκαναν λόγο για ένα εκτεταμένο σχέδιο δωροδοκίας στο οποίο συμμετείχαν δύο ξένες κυβερνήσεις και τρεις επιχειρηματίες της πόλης Νιου Τζέρσεϊ. Ειδικότερα, ενήργησε με διάφορους τρόπους για να ωφελήσει κρυφά την κυβέρνηση της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου της σύνταξης επιστολής προς τη χώρα που ασκούσε πιέσεις στους συναδέλφους του στη Γερουσία για να απελευθερώσει στρατιωτική βοήθεια. Πίεσε έναν αξιωματούχο του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ να προστατεύσει ένα μονοπώλιο πιστοποίησης Halal που είχε χορηγηθεί στην Αίγυπτο σε έναν επιχειρηματία, τον Wael Hana, ο οποίος πλήρωνε τη σύζυγο του γερουσιαστή. Προσπάθησε να ακυρώσει μια ομοσπονδιακή δίωξη εναντίον ενός δεύτερου επιχειρηματία, του Fred Daibes, ενώ τον βοήθησε να συνάψει μια προσοδοφόρα επενδυτική συμφωνία με το Κατάρ. Και παρενέβη σε ποινικές έρευνες από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Νιου Τζέρσεϊ για τους συνεργάτες ενός τρίτου επιχειρηματία, του Χοσέ Ουρίμπε.
Ο Bob Menendez -ο οποίος δήλωσε αθώος- κατηγορήθηκε επίσης για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης, αφού ο ίδιος και η σύζυγός του προσπάθησαν να χαρακτηρίσουν ορισμένες από τις φερόμενες πληρωμές δωροδοκίας ως δάνεια και «προκάλεσαν» τους πρώην δικηγόρους τους να κάνουν ψευδείς δηλώσεις στους εισαγγελείς.
Τούτου λεχθέντος, η σύζυγος του Menendez, Nadine, αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες στην υπόθεση δωροδοκίας, αλλά η δίκη της αναβλήθηκε προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού. Έχει δηλώσει αθώα. Οι δικηγόροι του γερουσιαστή είχαν προσπαθήσει να μεταθέσουν τις ευθύνες στην κα Menendez, παρουσιάζοντάς την ως ένα οικονομικά προβληματικό άτομο που ήλπιζε να «αποκτήσει μετρητά και περιουσιακά στοιχεία με οποιονδήποτε τρόπο».
Δύο επιχειρηματίες, ο Wael Hana και ο Fred Daibes, δικάζονται επίσης, με την κατηγορία ότι αναζήτησαν τη γερουσιαστή για να βοηθήσει παράνομα την αιγυπτιακή κυβέρνηση για να εξασφαλίσουν εκατομμύρια δολάρια από ένα επενδυτικό ταμείο του Κατάρ.
Η ετυμηγορία θα εντείνει τις πιέσεις προς τον Menendez να παραιτηθεί πριν από τη λήξη της θητείας του στη Γερουσία. Βέβαια, δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους κανόνες της Γερουσίας να παραιτηθεί από την έδρα του μετά την καταδίκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης