Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Trump ετοιμάζει τον... Dimon της JP Morgan για το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ - Δεν θα πειράξει τον Powell στη Fed

O Trump ετοιμάζει τον... Dimon της JP Morgan για το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ - Δεν θα πειράξει τον Powell στη Fed

Πέρυσι, ο Trump αποκάλεσε τον Dimon «εξαιρετικά υπερεκτιμημένο γκλομπαλιστή» στην πλατφόρμα του Truth Social

Σχετικά Άρθρα
Στον Jamie Dimon της JP Morgan αναμένεται ο Donald Trump να δώσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών σε περίπτωση που επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Αντιθέτως, δεν θα αποπειραθεί να αποπέμψει τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell, προτού ολοκληρωθεί η θητεία του.
O Trump περιέγραψε τις προθέσεις σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg στα τέλη Ιουνίου και μεταδόθηκε την Τρίτη (16/7/2024).
Η θητεία του Powell ολοκληρώνεται το 2026 και ο ίδιος έχει πει επανειλημμένα πως εννοεί να την ολοκληρώσει. Η συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο της Fed θα τερματιστεί το 2028.
Ο Powell, αρχικά επιλογή του Barack Obama, αλλά ο Trump ήταν που του έδωσε το τιμόνι της Fed στις αρχές του 2018. Όμως ο πρώην πρόεδρος στράφηκε πολύ γρήγορα εναντίον του, καταφερόμενος εναντίον των αυξήσεων των επιτοκίων που αποφάσισε. Ήθελε να τον αποπέμψει, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν είχε τη δυνατότητα. Συνέχισε πάντως να τον επικρίνει συστηματικά.
Από την πλευρά της, η διοίκηση της JP Morgan απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Ως πρότινος, ο μεγιστάνας καταφερόταν επίσης εναντίον του Dimon, ενώ πέρυσι τον αποκάλεσε «υπερτιμημένο γκλομπαλιστή».

Τα επιτόκια της Fed

Ο Trump κάλεσε τη Fed να μην μειώσει τα επιτόκια πριν τις εκλογές. Στον αντίποδα, όμως, ο Powell, ο οποίος ερωτήθηκε επανειλημμένα τελευταία αν οι εκλογές θα βαρύνουν στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, αντέτεινε πως δεν επηρεάζονται από την πολιτική συγκυρία.
Μολονότι ο Dimon καταδίκασε έντονα την αιματηρή επίθεση οπαδών του Trump στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, πρόσφατα εξήρε κάποιες από τις πολιτικές του και τις θέσεις του. «Είχε, λίγο ως πολύ, δίκιο για το NATO, δίκιο για τη μετανάστευση. Έδωσε ώθηση στην οικονομία. Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις του είχαν αποτέλεσμα. Είχε εν μέρει δίκιο για την Κίνα. Δεν έκανε λάθος για κάποια από αυτά τα κρίσιμα ζητήματα», δήλωσε ο Dimon νωρίτερα φέτος στο CNBC.

Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις

Στη συνέντευξη του στο Bloomberg, ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμη πως έχει σκοπό να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις ως και στο 15%.
Αναφερόμενος στην Κίνα, είπε πως σκοπεύει να προχωρήσει στην επιβολή δασμών από 60 ως 100% σε διάφορα προϊόντα. Είπε ακόμη πως θα εξετάσει την επιβολή δασμών 10% σε άλλες χώρες που δεν αγοράζουν αρκετά αμερικανικά αγαθά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης