Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπερδιπλασιάστηκε ο πλούτος των Τούρκων μέσα σε ένα χρόνο – Τι άλλαξε, ποιοι δεν έγιναν… πλούσιοι

Υπερδιπλασιάστηκε ο πλούτος των Τούρκων μέσα σε ένα χρόνο – Τι άλλαξε, ποιοι δεν έγιναν… πλούσιοι
Η Τουρκία ξεχωρίζει με μια εκπληκτική αύξηση πάνω από 157% στον πλούτο ανά ενήλικα μεταξύ 2022 και 2023
Η Τουρκία κινήθηκε μίλια μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του παγκόσμιου πλούτου - σε ένα αποτέλεσμα που μπορεί να εκπλήξει, δεδομένων των υψηλών επιπέδων πληθωρισμού της χώρας.
«Η Τουρκία ξεχωρίζει με μια εκπληκτική αύξηση πάνω από 157% στον πλούτο ανά ενήλικα μεταξύ 2022 και 2023, αφήνοντας όλα τα άλλα έθνη πολύ πίσω», έγραψε η ελβετική τράπεζα UBS στην Έκθεση Παγκόσμιού Πλούτου 2024.
Οι επόμενες χώρες όσον αφορά τη μέση αύξηση του πλούτου ανά ενήλικα ήταν η Ρωσία και το Κατάρ με σχεδόν 20% και η Νότια Αφρική με λίγο περισσότερο από 16%.
Στις ΗΠΑ, ο μέσος πλούτος ανά ενήλικα αυξήθηκε κατά σχεδόν 2,5%.

Τι συμβαίνει με την Τουρκία

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία βρίσκεται σχεδόν στο 72%, ένα εντυπωσιακό ποσοστό για τα 85 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, πολλοί από τους οποίους έχουν δει δραματική πτώση στην αγοραστική τους δύναμη τα τελευταία χρόνια.
Τα τελευταία πέντε χρόνια η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το 83% της αξίας του έναντι του δολαρίου.
Αλλά για τους Τούρκους που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία όπως σπίτια, ο πλούτος έχει αυξηθεί, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνει το κόστος αυτών των εκμεταλλεύσεων.
Η έκθεση της UBS ορίζει την καθαρή θέση ή τον «πλούτο» ως «την αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων συν τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία (κυρίως κατοικίες) που ανήκουν σε νοικοκυριά, μείον τα χρέη τους».
Αλλά οι αναλυτές της UBS ξεκαθάρισαν τη σχέση μεταξύ του πληθωρισμού και της αύξησης του πλούτου στην Τουρκία.
«Με ορισμένους τρόπους, ο υψηλός ρυθμός του πληθωρισμού βοηθά επίσης να εξηγηθεί γιατί ο πλούτος έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο σε τοπικούς όρους, τουλάχιστον [περισσότερο] από ό,τι σε άλλες χώρες, επειδή αξίζει να έχουμε κατά νου ότι ο πλούτος μετριέται σε ονομαστικούς όρους», ανέφερε ο Samuel Adams οικονομολόγος στην UBS Global Wealth Management.
«Εάν ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, αυτό που τείνει να συμβαίνει είναι ότι εάν έχετε ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο όπως η κατοικία, οι τιμές τους τείνουν να αυξάνονται ανάλογα με τον πληθωρισμό, αν όχι ακόμη πιο γρήγορα», είπε.
«Επομένως, όσοι έχουν ιδιοκτησία σπιτιού ή έχουν μετοχές, οι οποίες τείνουν επίσης να αποδίδουν αρκετά καλά σε αυτά τα περιβάλλοντα, τείνουν να βλέπουν τον πλούτο τους να αυξάνεται λίγο πιο γρήγορα.

Ποιοι δεν έγιναν… πλούσιοι

«Φυσικά, δεν σημαίνει ότι όλοι ωφελούνται στον ίδιο βαθμό», πρόσθεσε ο Adams.
«Αν δεν είστε σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, εάν οι αυξήσεις των μισθών σας δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, τότε, φυσικά, θα έχετε επηρεαστεί αρκετά αρνητικά».
Η έκθεση σημείωσε επίσης το «επίδραση του νομίσματος», που είναι αυτό που αλλάζει περισσότερο την αύξηση του πλούτου – τα στοιχεία για την αύξηση του πλούτου σε τοπικό νόμισμα είναι συχνά σημαντικά διαφορετικά από αυτά σε όρους δολαρίου.
«Η ήδη εξαιρετική ανάπτυξη της Τουρκίας πάνω από 63% σε δολάρια ΗΠΑ ... υπερδιπλασιάζεται σε σχεδόν 158% σε τουρκικές λίρες», ανέφερε.
Άλλα παραδείγματα στην έκθεση περιελάμβαναν την Ιαπωνία, η οποία σε όρους δολαρίου έχει σημειώσει λιγότερο από 2% μέση αύξηση του πλούτου ανά ενήλικα σε όρους δολαρίων ΗΠΑ μεταξύ 2022-23, αλλά σε τοπικό νόμισμα αυτή η ανάπτυξη ήταν 9%.
Αξιολογώντας τη μέση αύξηση του πλούτου των χωρών μεταξύ των ετών 2008 και 2023, «η πιο δραματική εξέλιξη σημειώθηκε στην Τουρκία», έγραψε η UBS, «όπου ο μέσος πλούτος ανά ενήλικα αυτή την περίοδο αυξήθηκε κατά 1708% σε τοπικό νόμισμα».
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, Paul Donovan, επεσήμανε ότι το να είσαι πλούσιος σε περιουσιακά στοιχεία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι πλούσιος σε μετρητά – στην Τουρκία, αυτό θα μπορούσε να είναι στην πραγματικότητα το αντίθετο.
«Όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο και όχι τον πλούτο, είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι εάν έχετε ένα σπίτι, η αξία του σπιτιού σας έχει αυξηθεί, αλλά ο πραγματικός σας μισθός μπορεί να είναι αρνητικός ταυτόχρονα.
Έτσι μπορείτε να είστε ... πλούσιοι σε περιουσιακά στοιχεία και φτωχοί σε μετρητά», είπε ο Donovan.
«Αυτό είναι σίγουρα μια πιθανότητα, όπου πολλές από τις πιέσεις που έχουν προκύψει στην τουρκική οικονομία τα τελευταία χρόνια οφείλονται στο αρνητικό πραγματικό εισόδημα», πρόσθεσε, «όχι απαραίτητα αυτό που συμβαίνει στην πλευρά του ενεργητικού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης