Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Wall Street ψήφισε… έβγαλε τον Donald Trump και κινείται με βάση τα όσα λέει

Η Wall Street ψήφισε… έβγαλε τον Donald Trump και κινείται με βάση τα όσα λέει
Ο ίδιος ο Trump φαίνεται να κατευθύνεται προς το κέντρο, ίσως σε μια προσπάθεια να κερδίσει ταλαντευόμενους ψηφοφόρους και υποστηρικτές της κύριας τάσης των επιχειρήσεων
Ο Donald Trump έχει ένα εκπληκτικά καλό καλοκαίρι, αυξάνοντας τις πιθανότητες, προς το παρόν, ότι θα κερδίσει μια δεύτερη προεδρική θητεία.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χρηματοπιστωτικές αγορές αφυπνίζονται ξανά στο «εμπόριο Trump», με ποικίλες επιπτώσεις για τις μετοχές, τα ομόλογα, τα κρυπτονομίσματα, τα επιτόκια και τον πληθωρισμό.
Η ανάκαμψη του Trump ξεκίνησε με το προεδρικό ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου, κατά το οποίο η παρουσία του προέδρου Joe Biden έθεσε περισσότερα ερωτήματα από ποτέ σχετικά με την ηλικία και την αντοχή του.
Έκτοτε, όλοι και περισσότεροι Δημοκρατικοί καλούν τον Biden να αποσυρθεί και να αφήσει την Αντιπρόεδρο Kamala Harris ή έναν άλλο νεότερο Δημοκρατικό να αντιμετωπίσει τον Trump.
Ο Trump επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας της 13ης Ιουλίου και διόρισε τον πρώτο millennial ως υποψήφιο αντιπρόεδρο του.
Ο J.D. Vance, αν και στο παρελθόν αμφισβητίας του Trump, παρατάχθηκε δίπλα στον πρώην πρόεδρο στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, σε μια επίδειξη ενότητας σε ένα κατά τα άλλα διχασμένο κόμμα.

Η στρατηγική Trump

Ο ίδιος ο Trump φαίνεται να κατευθύνεται προς το κέντρο, ίσως σε μια προσπάθεια να κερδίσει ταλαντευόμενους ψηφοφόρους και υποστηρικτές της κύριας τάσης των επιχειρήσεων.
Σε μια συνέντευξη στο Bloomberg Businessweek, προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους της Wall Street για χάος σε μια δεύτερη θητεία.
Είπε ότι πιθανότατα θα κρατούσε τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell στη θέση του μέχρι το τέλος της θητείας του το 2026, «ειδικά αν πίστευα ότι έκανε το σωστό».
Αυτό σημαίνει μείωση των επιτοκίων, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια της προεδρίας Trump - όχι το φθινόπωρο, όταν μπορεί να βοηθήσει τον Biden.
Ο Trump προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι δεν θα υπήρχε ασυνήθιστος πληθωρισμός που θα προκληθεί από νέους δασμούς χωρίς να εξηγήσει πώς θα έκανε αυτή την πολιτική.
Πρότεινε μάλιστα να εξετάσει το ενδεχόμενο του Διευθύνοντος Συμβούλου της JPMorgan, Jamie Dimon, για Υπουργό Οικονομικών, κάτι που θα έδινε μια εξέχουσα θέση στη Wall Street, εάν ο Dimon αποδεχτεί.

Τα εκλογικά σενάρια

Τα εκλογικά σενάρια ωθούν τώρα τα κέρδη και τον πληθωρισμό μακριά από την οθόνη του ραντάρ, καθώς ανησυχούν οι κορυφαίοι επενδυτές.
«Τα «πνεύματα» έχουν αποκτήσει μια εντελώς νέα ώθηση λόγω αυτής της αυξανόμενης αίσθησης ότι ο Donald Trump θα βγει νικητής», έγραψε ο David Rosenberg της Rosenberg Research στις 17 Ιουλίου.
Οι αγορές στοιχημάτων - που μπορεί να είναι ψευδείς - δίνουν τώρα στον Trump 66% πιθανότητες νίκης, σύμφωνα με τον μέσο όρο της RealClearPolitics.
Αυτό υποδηλώνει αυξανόμενες πιθανότητες όχι μόνο για μια νίκη Trump, αλλά και για μια σάρωση των Ρεπουμπλικανών στην οποία το GOP κερδίζει και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, δίνοντάς του ενιαίο έλεγχο της κυβέρνησης.
Αυτό θα άνοιγε την πόρτα σε περισσότερες περικοπές εταιρικών φόρων, τις οποίες οι Δημοκρατικοί πιθανότατα θα εμπόδιζαν εάν έλεγχαν τουλάχιστον ένα τμήμα του Κογκρέσου.
Ο Rosenberg θεωρεί το σενάριο σάρωση του GOP ως συνεισφέρον στην πρόσφατη εναλλαγή των επενδυτών από μετοχές τεχνολογίας σε μικρότερες εταιρείες που θεωρούνται μετοχές αξίας στη θεωρία ότι περισσότερες φορολογικές περικοπές θα βοηθούσαν τις μικρότερες μετοχές να φτάσουν την αξία των λεγόμενων Magnificent Seven.
Τα κρυπτονομίσματα ήταν ένας άλλος ωφελούμενος της αυξανόμενης περιουσίας του Trump.
Ο Trump, κάποτε σκεπτικιστής για τα κρυπτονομίσματα, τώρα δεσμεύεται να τερματίσει τις κυβερνητικές προσπάθειες για τη ρύθμιση της κρυπτογράφησης σε μια προσπάθεια να πάρει νεότερους ψηφοφόρους που πλήττονται από την τάση.
Η αξία του bitcoin εκτινάχθηκε κατά 1.000 δολάρια την πρώτη ώρα αφότου ο Trump επιβίωσε από τον πυροβολισμό της 13ης Ιουλίου, καθώς οι αγοραστές στοιχηματίζουν ότι η αποτυχημένη δολοφονία θα ενίσχυε τις πιθανότητες του Trump στις εκλογές.
Τις επόμενες τέσσερις ημέρες, το bitcoin αυξήθηκε κατά άλλα 4.500 δολάρια.
Τα περισσότερα άλλα κρυπτονομίσματα ακολούθησαν υψηλότερα το bitcoin.

Οι «χαμένοι»

Αλλά οι προοπτικές για μια δεύτερη προεδρία Trump δεν είναι εντελώς ανοδικές.
Για παράδειγμα, τα σχέδια του Trump να ενισχύσει τους εισαγωγικούς δασμούς και να διώξει τους παράνομους μετανάστες από τη χώρα είναι πληθωριστικά, καθώς θα αύξαναν τις τιμές των εισαγόμενων αγαθών και πιθανότατα θα ενίσχυαν το κόστος εργασίας κάνοντας τους εργαζομένους σε ορισμένες βιομηχανίες πιο σπάνιους.
Αυτό θα μπορούσε να αναιρέσει τη σημαντική πρόοδο των δύο τελευταίων ετών, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί απότομα από την κορύφωσή του το 2022, δημιουργώντας την ελπίδα ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Σεπτέμβριο.
Οποιαδήποτε ένδειξη αναζωπυρούμενου πληθωρισμού - συμπεριλαμβανομένων των πιθανών πολιτικών του Trump - θα μπορούσε να παρέμβει σε αυτό και να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι τα επιτόκια είναι ήδη υψηλότερα από ό,τι θα ήταν διαφορετικά, επειδή οι επενδυτές αρχίζουν να τιμολογούν ως αποτέλεσμα των πληθωριστικών πολιτικών του Trump.
Οι επενδυτές αναζητούν επίσης συγκεκριμένους τομείς ή εταιρείες που θα μπορούσαν να ωφεληθούν ή να υποφέρουν από μια δεύτερη θητεία Trump.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο Bloomberg, για παράδειγμα, ο Trump πρότεινε ότι δεν θα βοηθούσε την Ταϊβάν εάν η Κίνα επιτεθεί, παρόλο που η Ταϊβάν είναι βασική πηγή των πιο προηγμένων ημιαγωγών στον κόσμο, που είναι θεμελιώδεις για την οικονομία των ΗΠΑ και την άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Ή, είπε, η Ταϊβάν θα πρέπει να πληρώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προστασία της.
«Οι μετοχές τεχνολογίας ξεπούλησαν αμέσως», εξήγησε η Capital Economics στις 17 Ιουλίου, την ημέρα που το Bloomberg δημοσίευσε τη συνέντευξη Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης